lliga de les nacions

Una etapa d'il·lusió

La selecció viu la posada de llarg a la nova competició de la UEFA amb les ganes de créixer des de la competitivitat

Una etapa d'il·lusióFAF

La competició de nou encuny de la UEFA, la Lliga de les Nacions, posa avui en escena la selecció nacional de futbol. És dia de trepitjar el Daugava Stadions amb el frac i el vestit de les grans ocasions. Koldo Álvarez de Eulate i el seu homòleg, Mika-Matti Paatelainen, coincideixen a felicitar-se per la decisió de la UEFA: crear un torneig en què seleccions com Andorra puguin enfrontar-se a equips d’un nivell similar i poder créixer des de la competitivitat. En aquesta situació es troba l’onze tricolor, desitjant treure’s l’espina del darrer precedent a Riga. Un 4 a 0 al Skonto Stadions que, tal com va recordar ahir Ildefons Lima, “ha de servir per estar advertits”. En aquell partit de l’octubre passat “Letònia va ser molt superior i, potser, rebre aquests correctius ens pot venir bé”. Paraula de capità.

El seleccionador andorrà va subratllar que l’equip “està preparat per afrontar el repte” i que “intentarem ser fidels, que ens reconeguin i competitius el màxim de minuts possible”. Koldo va afegir que volen “explotar les nostres armes, contrarestar les del rival i, sobretot, volem ser un equip que sigui capaç de fer moltes coses bé”. Ilde Lima va comentar que la selecció “afronta amb il·lusió aquesta nova competició” i que “el mirall on s’ha de reflectir l’equip ha de ser la darrera fase de classificació”, on els tricolors van acabar la lligueta sumant 5 punts.

Reptant els andorrans hi haurà Letònia. El combinat local jugarà el tercer partit al Daugava Stadions –fins ara al de l’Skonto– i espera que aquesta mudança no signifiqui canviar la fortuna. Paatelainen, el seleccionador, va exposar que l’equip andorrà és “lluitador i defensa molt bé”. El preparador local, de nacionalitat finlandesa, va repetir fins a quatre ocasions que esperen “un partit dur”. Un discurs tan prudent com lògic. “A nosaltres ens agrada tractar bé la pilota, buscarem fer moltes ocasions i convertir-les en gol. Això sí, no som estúpids i sabem que Andorra ens pot sorprendre en un contraatac”, va explicar.

Letònia té l’absència d’una de les seves referències, el mitjapunta Janis Ikauniks, allunyat de l’activitat per una lesió a l’espatlla. Sí que serà avui a la gespa el davanter Valerijs Sabala, autor de dos gols en l’últim precedent entre letons i andorrans a l’Stadions Skonto. Sabala va indicar que “recorda molt bé anteriors enfrontaments amb Andorra” i que els tricolors formen un bloc “experimentat i seriós”. Tot i considerar els de Koldo com un equip “perillós”, el davanter letó va cloure afirmant que, evidentment, “esperem guanyar”. La resolució, avui a les 20.45 hores.

RECERCA DE RÈCORD

El minut 3 de la segona part a Riga pot marcar una nova fita per a la selecció andorrana. Si fins aquell minut l’equip de Koldo manté intacta la porteria, Andorra escriurà un nou capítol en el seu particular llibre de gols encaixats. Arribarà als 345 minuts sense rebre’n cap, fet que superarà l’actual registre. Un rècord, vigent, que ens obliga a anar al 13 de novembre del 2016, a l’enfrontament al Groupama Arena de Budapest entre Hongria i Andorra. Szalai va convertir al minut 88 el 4 a 0 definitiu i, a partir d’aquí, la selecció va enllaçar tres partits, gairebé quatre, sense encaixar cap gol. La immaculada trajectòria va recollir l’amistós davant San Marino (0-2), l’empat sense gols davant les Illes Fèroe, la històrica victòria a l’Estadi Nacional davant Hongria (1-0) i bona part del partit davant Qatar. Assadalla al minut 73 va batre José Antonio Gomes i va col·locar, de nou, el comptador a zero, amb 345 minuts sense ajupir-se a agafar la pilota del fons de la xarxa. Ara, la selecció ha tornat a acumular tres partits sense encaixar; Liechtenstein (0-1) i els empats sense gols en els amistosos davant Cap Verd i els Emirats Àrabs Units. Aquests 270 minuts s’afegeixen als 27 que van transcórrer des que el letó Igors Tarasovs aconseguís el quart gol davant Andorra en el comentat darrer precedent entre ambdues seleccions, del passat 10 d’octubre del 2017. Per tant, curiosament, el darrer gol que va encaixar l’equip tricolor va ser a Riga, fa gairebé un any, fa 297 minuts.

LA SUB-21 VISITA ESCÒCIA EN UN NOU DUEL DEL PREEUROPEU

La selecció sub-21 afronta un doble desplaçament del grup 4 del Preeuropeu de la categoria amb la visita a Escòcia i Ucraïna. El primer d’aquests dos duels serà avui mateix a Edimburg (20.30 hores) contra Escòcia, mentre que el duel davant del conjunt ucraïnès serà dimarts vinent (18 hores). Per a aquests dos duels, el seleccionador sub-21, Justo Ruiz, ha convocat 18 jugadors, inclosos alguns dels habituals amb el combinat nacional absolut, com els jugadors de l’FC Andor­ra Àlex Martínez i Ricard Fernández, Cucu. Al partit de la primera volta contra Escòcia, la selecció sub-21 va aconseguir un dels dos empats d’aquest Preeuropeu en un duel en què, com va recordar Justo Ruiz, els tricolors van ser superiors: “Vam fer un gran partit i vam aconseguir un empat que va valer poc perquè teníem el duel de cara.” Pensant en el matx d’aquest vespre, el seleccionador va assegurar que està “convençut que ens esperaran amb ganes per demostrar la seva superioritat”.