CS-310

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Curses de muntanya

Victòria històrica a la Copa del Món

Òscar Casal assoleix una històrica victòria a la cita inaugural de la Copa del Món, a la Xina, amb el rècord de la cursa inclòs

Victòria històrica a la Copa del MónSKYRUNNING

“Quan comences a córrer somies de guanyar alguna prova de la Copa del Món. Avui ho he aconseguit i estic molt feliç.” Aquestes són les paraules d’un andorrà que ahir va veure com un somni es feia realitat. Després de tants anys corrent, tants quilòmetres a les cames i tants entrenaments, Òscar Casal va poder assaborir què és guanyar una cursa de la Copa del Món. Ho va fer a la Yading Skyrun de la Xina, la cita inaugural de les Migu Run Skyrunner World Series 2018.

La cursa, que tenia un recorregut de 29 quilòmetres i 2.345 metres de desnivell, va arrencar a la una de la matinada, hora andor­rana, i Casal es va trobar molt bé físicament de principi a fi en un traçat molt exigent, sobretot per l’altitud a la qual es desenvolupava. Va anar tota la cursa per dar­rere del nord-americà Andy Wacker, però sempre a una distància acceptable. “La part de l’altitud era un factor molt important. Jo tenia la sensació que anava molt lent, però he vist com retallava distàncies al primer. A la baixada encara m’he trobat amb forces i l’he avançat a uns tres quilòmetres de l’arribada”, va descriure el corredor del Principat.

Així va ser com Casal es va convertir en el primer andorrà a obtenir un triomf en una cursa del circuit mundial d’Sky (el seu company de l’equip de la federació, Ferran Teixidó, ho ha fet en el de verticals) i assolir una fita històrica per a l’esport andorrà. Les seves primeres paraules a la línia d’arribada, recollides pel compte de Twitter d’Skyrunning, eren de pura eufòria. “Ara ja em puc retirar”, va indicar. Després, en declaracions al Diari, i ja amb més calma, va valorar tot el que havia aconseguit. “És un resultat important per a Andorra, però per a mi no canvia res. Soc conscient d’on soc i continuaré amb els peus a terra, intentant fer les car­reres que queden el millor possible. És cert que aquesta victòria em dona més motivació però sé quines són les meves possibilitats”, va comentar.

La victòria de Casal va venir, a més, amb rècord inclòs de la prova xinesa. Va marcar un registre de 3 hores 6 minuts i 26 segons, amb el qual va superar per 25 segons el temps que el nepalès Bhim Gurun va assolir l’any passat, i en set minuts el seu propi registre de l’any passat. Al podi, l’andorrà va estar acompanyat per Wacker i pel corredor del Nepal Bed Sunuwar, als quals va deixar a més d’un minut de distància. Per la seva part, el seu germà Marc va finalitzar en la setena posició (3 h 17’ 50’’) després de no trobar-se bé des de l’inici ni haver pogut descansar bé durant la setmana que han estat a la Xina preparant la prova. L’altre andor­rà en cursa, Sintu Vives, va ocupar la 14a posició amb un registre de 4 h 20’57’’.

A conseqüència del triomf a la primera cita de la temporada, Casal va passar a ser el líder de la classificació general i així seguirà almenys fins al 27 de maig, data en què es disputa la segona prova del calendari, la Maratón Alpina Zegama-Aizkorri, al País Basc. En un principi, tant Òscar com Marc Casal no disputaran aquesta cita i aniran directament a la Livigno SkyMarathon, del 16 de juny, que compta un 50% més. De totes maneres, mantenir el lideratge serà una fita molt complicada una vegada els corredors top mundials vagin entrant en acció, ja que molts no eren ahir a la Xina, tot i que no hi deixava d’haver una participació de molt nivell. “No hi eren els habituals però hi havia uns quants corredors molt bons. A més, la dificultat de la cursa era l’altitud. Nosaltres l’hem preparat molt bé, amb una setmana a la Xina adaptant-nos-hi”, va explicar el triomfador d’ahir, a qui ara li toca gaudir al màxim de la primera victòria a la Copa del Món.