sancions

Megafonia vigilada

El Jutge Únic de l’ACB sanciona econòmicament i amb un partit perdut el Bilbao i el Saragossa per un “ús incorrecte de la megafonia”

Megafonia vigiladaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dimarts va saltar a la primera línia una nova polèmica relacionada amb la Lliga Endesa, ja que es va conèixer que el jutge únic de competició de l’ACB havia sancionat el RETAbet Bilbao Basket per un “ús incorrecte de la megafonia” durant el partit que el va enfrontar a l’Iberostar Tenerife a Bilbao i que els bascs van perdre per 67-74. La sanció va ser de 1.200 euros i de donar el partit com a derrota per al conjunt de Bilbao “homologant el resultat”, per tant, com els locals ja havien caigut a la pista, el càstig no va tenir cap rellevància en l’aspecte purament esportiu. Només dos dies després, dijous, va aparèixer un nou cas, i el jutge únic de competició de l’ACB va sancionar amb 601,03 euros el Tecnyconta Saragossa. A més, van donar per perdut el matx als aragonesos “homologant el resultat”, un duel en què ja havien estat derrotats sobre el parquet contra el Divina Seguros Joventut per 86-92.

Traduït, l’ús incorrecte de la megafonia vol dir que els respectius speakers animaven el públic mentre la pilota estava en joc, cosa que no està permesa. Els reglaments de l’ACB i de la FEB (Federació Espanyola de Bàsquet) diuen que “la megafonia té exclusivament la finalitat d’informar el públic de les incidències que es produeixin durant el partit, i està prohibit el seu ús com a mitjà d’animació o de forma que pugui alterar la situació anímica dels espectadors o generar violència”. En el cas de Bilbao, els àrbitres van reflectir a l’acta que la conducta havia estat excessiva, mentre que en el cas de Saragossa va haver-hi un ús reiterat i es va fer cas omís a les advertències dels col·legiats. Que els speakers animin a xiular, fer costat, o fer xivarri durant el joc és habitual en alguns pavellons de la lliga, per això sorprenen aquestes sancions de l’ACB de manera sobtada. Un portaveu de l’associació va explicar ahir al Diari que des de la Lliga Endesa es va avisar els clubs la setmana passada sobre aquesta norma, mentre que sobre les sancions va assegurar que “l’ACB respecta qualsevol decisió del jutge únic, i respecta també qualsevol dret a recórrer les sancions per part dels clubs”. De fet, tant RETAbet Bilbao Basket com Tecnyconta Saragossa ja han anunciat que presentaran un recurs.

De moment, els dos únics expedients en què s’ha donat el partit per perdut a l’infractor ha coincidit amb derrotes dels respectius equips sobre el parquet, i s’haurà d’estar pendent durant aquest tram final de temporada sobre si algun resultat canvia als despatxos per aquest aspecte.

Tranquil·litat al Morabanc

Des del MoraBanc Andorra també van confirmar ahir al Diari la recepció d’aquesta comunicació de l’ACB, i es mostren totalment tranquils i sense por a cap sanció eventual perquè la megafonia del Poliesportiu d’Andorra mai s’utilitza per esperonar el públic quan la pilota està en joc com prohibeix la normativa, sinó només durant els temps morts o en els canvis de quarts.

Tot i la polèmica de l’última setmana amb megafonies i speakers a l’ull de l’huracà, el del MoraBanc Andorra, Óscar Martín, confessava ahir que de cara al partit contra l’Estudiantes “no noto cap pressió perquè sempre hem fet una locució respectuosa, i tinc clar que jo no puc xerrar mai quan l’altre equip ataca”.

DUES INCONDICIONALS, NOVES SÒCIES D'HONOR

El MoraBanc Andorra va anunciar ahir que durant el descans del partit de demà contra el Movistar Estudiantes realitzarà un acte d’homenatge a Paquita Martínez i Encarna López, dues aficionades incondicionals del club al llarg de la seva història, que es convertiran en sòcies d’honor de l’entitat. El cap de comunicació dels tricolors, Gabriel Fernàndez, va afirmar que “el cas d’aquests dos pilars de la nostra massa social ens va semblar una manera perfecta d’agrair a tots els nostres seguidors el suport que ens donen”, i va afegir que “ens fa molt feliços distingir-les, però avui el que volem és fer un autèntic homenatge als milers i milers de persones que han animat aquests colors des de la fundació del club, el 1970”.

Entre la llista de socis d’honor del MoraBanc Andorra hi ha esportistes com Albert Llovera, Toni Bernadó, Lluís Marín i Eloi Garcia, o personalitats d’altres àmbits com el restaurador Denis Garcia Abella o mossèn Ramon de Canillo.

tracking