Reportatge

Pedalades solidàries

Emili Pérez torna sis anys després a la Titan Desert embarcat en el projecte solidari de la Fundació Asdent, encapçalada per Eva Giménez, que busca recaptar fons per seguir investigant sobre la malaltia de Dent, una afectació rara que pateix el seu fill Nacho.

Pedalades solidàriesE. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja queda lluny l’any 2012, quan Emili Pérez va disputar per primera vegada la Titan Desert finalitzant en 103a posició la cursa de bicicleta de muntanya més dura del món, que travessa el desert d’Er­rachidia, al Marroc. Enguany, sis anys després, el veterà corredor torna a la competició amb un objectiu totalment diferent, ajudar una altra persona a acabar-la. Es tracta d’Eva Giménez, de 45 anys i natural de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), que és la presidenta de la Fundació Asdent, que té més de 570 socis i està dedicada a investigar la malaltia de Dent, una de les conegudes com a afectacions rares, ja que només hi ha 411 casos diagnosticats arreu del món, entre els quals el del seu fill Nacho. Aquesta dolença està lligada al cromosoma X i afecta exclusivament el ronyó, provocant que es perdin substàncies com proteïnes, calci, glucosa o fòsfor per aquest òrgan. A més, la malaltia de Dent pot arribar a provocar un deteriorament renal crònic.

En els últims anys aquesta fundació ha recaptat 1,5 milions d’euros amb els diversos reptes que ha plantejat, com fer ja en una ocasió la Titan Desert, diverses proves de bicicleta de carretera i de munta­nya, tornejos de bàsquet 3x3, triatló o mitja marató. En resum, 18.200 quilòmetres recorreguts i més de 200 tones de taps recollits per sumar fons perquè dos hospitals públics, el de la Vall d’Hebron a Barcelona, i el de Nuestra Señora de Candelaria a Tenerife investiguin aquesta malaltia. Per enguany, la Fundació Asdent necessita 250.000 euros més per tal que el centre hospitalari català pugui seguir amb la investigació de la malaltia.

Entre els col·laboradors de la fundació hi ha actors com Santi Millán, exciclistes com Pedro Delgado, el periodista Carlos Herrera o fins i tot el futbolista de l’FC Barcelona Andrés Iniesta, que amb el seu granet de sorra han ajudat a recaptar fons i visibilitzar sobre aquesta malaltia. Però lluny dels focus i la popularitat dels noms anteriors, per al proper repte Eva Giménez ha pensat en Emili Pérez, entre d’altres, per intentar tirar-lo endavant. L’empresa no serà gens fàcil, ja que la Fundació Asdent, juntament amb Stern Motor (concessionari de Mercedes Benz a Catalunya), han creat l’equip Stern Motor-Asdent, que participarà a la Titan Desert 2018 que arrenca el 29 d’abril a Boumalne Dades, al Marroc, amb l’únic objectiu de seguir recollint fons per finançar la investigació de la malaltia. A més d’Eva Giménez i Emili Pérez, l’equip el formaran Roger Lacaci, Sergio Santiago, Martín Vivancos, Santi Izquierdo, Tomás Gil i Toni García Aceituna. Per si el repte de per si no fos prou complicat, cal afegir un altre element, ja que Eva Giménez té un 49% de discapacitat al cos a causa d’una esclerosi múltiple. Tot i la malaltia, l’any 2013 ja va ser capaç d’acabar la cursa i enguany hi tornarà per intentar finalitzar els més de 600 quilòmetres i 5.500 metres de desnivell acumulat que es dividiran en sis etapes.

Emili Pérez serà el principal escuder d’Eva Giménez, ja que dels set corredors que completaran l’equip Stern Motor-Asdent n’hi haurà tres que estaran durant tot el recorregut acompanyant Giménez, i Pérez en serà un. El ciclista andorrà ja està mentalitzat que haurà de passar llargues jornades sobre dues rodes i va admetre que “en principi estarem un mínim de set hores sobre la bici, però no importa perquè el nostre objectiu és ajudar que l’Eva pugui acabar la cursa”. Sobre com va gestar-se la seva participació al projecte, va explicar que “la vaig conèixer fa temps i sempre havíem parlat de fer alguna cosa junts, i com que sabia que jo havia fet la Titan Desert ara fa poc m’ha dit que volia comptar amb mi per a aquest projecte”, i va afegir que “m’atreia molt poder-la ajudar en aquesta iniciativa”.

Emili Pérez ha estat tota la vida competint i fins i tot ha participat a dos Jocs Olímpics (Seül 88 i Barcelona 92), però admet que aquesta aventura serà especial: “La competició sempre m’agrada, però col·laborar amb la gent fent una cosa que estimo com la bicicleta encara més.”

tracking