esquí fora pista

Homenatge al guia de muntanya mort dijous passat per una allau

L’homenatge al guia de muntanya, Borja Ayed, mort dijous passat a causa d’una allau, marca la prova del Freeride World Tour a Ordino-Arcalís

Homenatge al guia de muntanya mort dijous passat per una allauVALLNORD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La prova andorrana del Freeride World Tour (FWT) es va fer esperar més del compte, però finalment ahir, l’estació de Vallnord Ordino-Arcalís va poder rebre els millors especialistes del món de l’esquí forapista, que enlluernaven amb els trucs més al·lucinants pel Baser Negre. La espectacularitat que sol acompanyar aquestes cites, però, no va ser l’única protagonista de la jornada, ja que la competició va estar marcada pels moments emotius viscuts mentre es recordava Borja Ayed, el guia de muntanya que va perdre la vida dijous passat a causa d’una allau quan feia tasques de preparació.

Una vegada van baixar els 45 riders que van competir, els companys d’Ayed van baixar per la pista. Mentrestant, a l’arribada esperaven, en silenci i amb clavells vermells, tots els membres de l’organització del FWT i de l’estació, a més del públic i familiars i amics. Quan van creuar l’arc, els presents van fer sonar una gran ovació en memòria d’Ayed. Posteriorment se li va fer entrega de dos dorsals amb el seu nom i flors a la seva dona i fills. “Era un reconeixement que volíem que fos fora de càmeres, però ha estat sentit i així és com la gent de muntanya ens acomiadem entre nosaltres”, exposava el director de màrqueting i negocis de Vallnord Ordino-Arcalís, David Ledesma, que hi afegia que, després de l’espectacularitat de la prova, “ha estat un contrast de sensacions. Se’ns ha encongit una mica el cor a tots, veient la seva família i amics emocionats”.

Aquest no va ser l’únic moment en què els tributs a Ayed es van fer notar. Per exemple, els riders més locals, el resident Thomas Rich, que comptava amb una wild card per l’absència per lesió de Dani Fornell, o el català Aymar Navarro, considerat com un corredor de casa, van tenir detalls per al guia de muntanya. El de la Vall d’Aran, que va ser el primer esquiador masculí a baixar, ho feia entrant a l’arc de meta assenyalant el cel, mentre Rich va dedicar la seva baixada a la seva “família, als aragonesos i, sobretot, a Borja Ayed”.

“Un xou espectacular”

En clau esportiva, el nivell vist al Baser Negre va ser “expecional”, segons qualificava el director general del FWT, Nicolas Hale-Woods, que afegia que es van veure “unes línies quasi perfectes que han dificultat als jutges definir qui havia d’ocupar la desena o la tercera plaça”. Les paraules que va descriure més acuradament la sensació del màxim dirigent de la competició van ser les de “xou espectacular”, mentre que Ledesma explicava també que “els jutges comentaven que mai a la història del FWT hi ha hagut tant d’espectacle en una prova”. Tot plegat va ser una bona recompensa pel patiment generat per la incertesa de les previsions meteorològiques els dies previs. “Hem patit molt. Els serveis de meteorologia del FWT són molt precisos i ens van donar la finestra de dimarts, però nosaltres no hi confiàvem molt”, indicava el director de màrqueting de Vallnord Ordino-Arcalís.

En esquí masculí, el rider més ben valorat va ser el suec Kristoffer Turdell, que des que va debutar a l’edició del 2016 ha estat present sempre al podi de la cita del Principat, i ahir ho feia per primera vegada al més alt amb els seus 88 punts. Navarro, que afrontava la prova amb molèsties al genoll, va poder entrar al Top-12 gràcies als 72.67 punts que li van atorgar els jutges.

La valoració més alta del dia es va veure en esquí femení, amb els 90.67 de la italiana Arianna Tricomi, que va repetir el triomf de l’any passat. La seva puntuació va ser similar a la del millor surfista de neu masculí, el nord-americà Sammy Luebke (90.33), mentre que Rich va patir una caiguda i es va quedar vuitè amb 39 punts. Finalment, en surf de neu femení, l’austríaca Manuel Mandl va ser la gran vencedora, amb una baixada qualifcada amb 78 punts.

Vallnord Ordino-Arcalís s’acomiadava així del millor freeride del món i ja posava un ull a l’any vinent. El contracte entre l’estació i el FWT és fins al 2020 i la intenció és allargar-lo el màxim possible per convertir la cita andorrana en un clàssic, si no ho és ja després d’haver-se disputat fins a quatre edicions.

RESULTATS FWT VALLNORD

ESQUÍ MASCULÍ

1. Kristoffer Turdell (Suècia) 88.00 pts

2. Craig Murray (Nova Zelanda) 85.00 pts

3. Loïc Collomb-Patton (França) 83.33 pts

12. Aymar Navarro (Espanya) 72.67 pts

ESQUÍ FEMENÍ

1. Arianna Tricomi (Itàlia) 90.67 pts

2. Eva Walkner (Àustria) 78.00 pts

3. Elisabeth Gerritzen (Suïssa) 75.00 pts

SURF DE NEU MASCULÍ

1. Sammy Luebke (Estats Units) 90.33 pts

2. Thomas Feurstein (Àustria) 84.33 pts

3. Gigi Rüf (Àustria) 80.00 pts

8. Thomas Rich (Espanya) 39.00 pts

SURF DE NEU FEMENÍ

1. Manuela Mandl (Àustria) 78.00 pts

2. Audrey Hebert (Canadà) 70.67 pts

3. Marion Haerty (França) 67.33 pts

Homenatge al guia de muntanya mort dijous passat per una allau

tracking