Olimpisme

A tocar del top-30

Irineu Esteve tanca la participació andorrana als Jocs amb un 34è lloc en els 50 quilòmetres estil clàssic

Irineu Esteve va posar ahir el punt final a la participació andorrana als Jocs Olímpics de Pyeongchang amb un 34è lloc a la cursa de 50 quilòmetres d’estil clàssic amb sortida massiva, en una distància que no havia disputat mai. L’esquiador de fons sortia amb el dorsal 34, i va acabar amb un temps de 2 h 19’08’’3, a gairebé 11 minuts del campió olímpic, el finlandès Iivo Niskanen, que ha estat acompanyat al podi pels atletes russos Alexander Bolshunov i Andrey Larkov.

El del Principat va fer una cursa de més a menys, i a la sortida va aprofitar per situar-se al grup capdavanter, de fet, a la primera pujada, Esteve estava entre els deu millors de la prova, amb un meritori vuitè lloc, però a poc a poc va anar perdent pistonada i baixant posicions arribant a caure fins a la 32a plaça. Durant els següents quilòmetres va moure’s en el grup dels favorits, fins que aquest va trencar-se al quilòmetre 15 amb 23 membres al davant, entre els quals ell no hi era.

Semblava que Esteve podria tornar a acabar entre els 30 millors de la prova, igual que va fer a la de 15 quilòmetres estil patinador, ja que a l’equador de la prova era el 27è classificat, però a mesura que avançava va acusar la seva inexperiència en aquesta distància. A dos quilòmetres per al final era 35è i semblava que aquest seria el seu lloc final, però va poder guanyar una posició fins al 34è lloc després de superar a l’esprint, gairebé sobre la mateixa línia d’arribada de l’Alpensia Cross-Country Skiing Centre, l’esquiador de l’equip espanyol, Imanol Rojo.

Després de la cursa, Irineu Esteve no acabava d’estar del tot content per la seva actuació: “les sensacions? No han estat gaire bones, crec que ho podia fer millor i no ha acabat de sortir com esperava”, però va remarcar que “s’ha de tenir en compte que és la meva primera cursa de 50 quilòmetres”. Pel que fa al desenvolupament de la prova, va declarar que “he començat molt bé, em trobava molt bé i he intentat anar el més endavant del grup perquè sabia que es farien talls i volia assegurar-me estar amb el grup”. Des del cos tècnic, l’entrenador de la FAE, Joan Erola va manifestar que “ell no s’ha trobat molt bé en cursa, diu que no s’ha trobat gaire còmode, esquiant no massa bé, però jo la valoro positivament perquè és la primera de 50 que fa i ha estat competitiu”.

La cursa d’ahir va ser l’última d’Irineu Esteve i de la delegació andorrana, però no serà l’últim acte de l’esquiador de fons a Corea, ja que avui a partir de les 12.00 hores serà el banderer d’Andorra a la cerimònia de cloenda dels Jocs Olímpics, igual que ja va fer a la inauguració.

Cinc top-30 andorrans

Abans de posar rumb cap a Pyeongchang, tant el Comitè Olímpic Andorrà com la Federació Andorrana d’Esquí van marcar l’objectiu classificatori d’acabar entre els 30 primers, i a les nou proves amb atletes del Principat, se n’han aconseguit cinc.

Els millors resultats han estat per a Joan Verdú, amb el 27è lloc a la combinada alpina i el 28è al supergegant. A més, va ser 37è al descens, i no va poder acabar el gegant. El seu company d’esquí alpí, Marc Oliveras, també va sumar un Top-30 a la combinada alpina amb el 29è lloc, i va quedar-se a les portes amb la 33a plaça al supergegant. A més, no va acabar el descens. També va ser de les 30 millors Mireia Gutiérrez, amb la 30a plaça a l’eslàlom.

En esquí de fons, Irineu Esteve també ha sumat un Top-30 als 15 quilòmetres estil patinador, on va ser 27è, i va quedar fora dels 30 primers a l’esquiatló (46è) i als 50 km sortida massiva (34è).

La creu, en canvi, va ser per a Lluís Marín, que va ser 34è després d’anar per terra a la sèrie de vuitens de snowboard cross després d’Adam Lambert caigués i se l’endugués per davant.

LLUÍS MARÍN ACABA SEGON I ESTEL GARCÍA FINALITZA SETENA A LES CURSES FIS D'ARCALÍS

Lluís Marín va finalitzar ahir en segona posició a la cursa FIS celebrada al sector d’Ordino Arcalís de Vallnord. El surfista de neu només es va veure superat pel gal Leo Le Ble. A més, Biel Prats va ser 20è, Francesc Xavier Prats 23è, Guillem Fernández 24è, Xavier López 33è i Oriol March 34è. També va haver-hi prova femenina, amb Estel García com a millor andorrana amb un 7è lloc. De la seva banda, Rosa Bastida va ser 9a, i Júlia Pasquet 11a. Avui se celebrarà una nova cursa a Arcalís.

En esquí alpí, Carmina Pallàs va ser 27a al primer entrenament de descens de la Copa d’Europa de Crans-Montana, a 3”59 del millor temps, mentre que Cande Moreno no va poder finalitzar la cursa.