Ciclisme

Andorra acollirà les dues etapes més decisives de La Vuelta

Andorra acollirà les dues etapes decisives de La Vuelta a Espanya

Andorra acollirà les dues etapes més decisives de La Vuelta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Vuelta a Espanya va donar a conèixer ahir el seu recorregut a la ciutat malaguenya d’Estepona. La 73a edició de la cursa sortirà des de Màlaga el 23 d’agost, i acabarà a Madrid el 16 de setembre. Entre les dues dates, pla, muntanya, contrarellotge, i sobretot, un gran protagonisme per al Principat d’Andorra, que amb la disputa de la 19a i 20a etapa (les dues últimes abans del passeig final a Madrid) seran definitives per coronar el campió final de la prova a la capital espanyola. Que La Vuelta tornaria al país per divuitena vegada i amb dues jornades de competició ja se sabia, tal com va avançar el Diari i va confirmar després el ministre de Turisme, Francesc Camp, i només faltava perfilar l’itinerari final, que tant ahir, durant la presentació, com a la premsa i xarxes socials no ha deixat indiferent ningú, sobretot pel que fa al 20è i penúltim dia de carrera.

La cursa arribarà al país divendres 14 de setembre des de Lleida, en una 19a etapa que tindrà 157 quilòmetres amb la línia de meta situada a la cota 2.000 de Naturlandia després de pujar el coll de la Rabassa de primera categoria, que acollirà per segon cop a la història un final de jornada (el primer va ser l’any 2008 amb triomf de l’italià Alessandro Ballan). L’any passat els ciclistes ja van pujar un tram del coll de la Rabassa, però no arribaven al cim perquè l’arribada estava situada a Andorra la Vella. Tot i ser un dia de competició amb només un port de muntanya, es preveu una jornada dura, tal com va reconèixer l’ex-ciclista resident, Joaquím Purito Rodríguez a la presentació: “és un port que no sembla gaire dur, però té un inici explosiu. A més, no és com els últims anys i s’arriba fins a dalt, on els últims tres o quatre quilòmetres tornen a ser molt complicats”. Una valoració similar a la que va fer el ministre de Turisme, Francesc Camp, que va assegurar que “pot semblar una jornada secundària veient el que tindran els ciclistes l’endemà, però potser ens enduem una sopresa, perquè és una jornada plana però el coll de la Rabassa és un port llarg i amb molt desnivell”.

Però la joia de la corona serà el dissabte 15 de setembre amb la 20a etapa, que serà íntegra al Principat. Sortirà des d’Escaldes-Engordany i acabarà al santuari de Canòlich. Hi haurà 105,8 quilòmetres de recorregut, amb un desnivell acumulat de 4.000 metres i l’ascensió de sis ports de muntanya. Els corredors hauran de superar en dues ocasions el coll de la Comella (segona categoria), dos cops el coll de Beixalís (primera categoria), el coll d’Ordino (primera categoria) i tindran com a pujada final el coll de la Gallina, també de primera categoria, amb set quilòmetres d’ascensió amb pendents mitjans del 8%, i alguns que arriben fins i tot al 16%. Serà una etapa similar a la que Purito Rodríguez va dissenyar per l’any 2015, últim cop que va haver-hi una jornada totalment andorrana, tot i que la d’enguany serà “una mica més curta i amb menys desnivell, però com arribarà al final amb tot el cansament acumulat, es podrà equiparar al nivell de duresa que va tenir la del 2015”, segons va valorar el ministre Camp, que també va confessar que des de l’organització de la cursa s’havien posat en contacte amb Purito Rodríguez per consultar-li com veia el recorregut de la 20a etapa abans de tancar-lo. L’excorredor també va referir-se a aquest tram de La Vuelta: “a Andorra no pots demanar-li una altra cosa que no sigui que hi hagi duresa. Els que estem aquí tenim la sort que hi ha poca distància entre port i port i es pot permetre el luxe d’ense-nyar mig país en una etapa tan curta”.

L’últim cop que va fer-se una etapa completa al país, el vencedor va ser Mikel Landa, nou ciclista de l’equip Movistar, que ahir també estava a la presentació i va pronosticar “una jornada molt dura, i més sent l’últim dia en què serà o tot o res i pot passar qualsevol cosa”, opinió similar a la del seu company d’equip, Alejandro Valverde, que va manifestar que “crec que l’etapa d’Andor­ra serà la més dura perquè portarem molts quilòmetres a les cames”. També va parlar-ne Alberto Contador, que va retirar-se el passat setembre en acabar l’última edició de La Vuelta: “totes les etapes seran dures, però la d’Andorra, al ser l’última tindrà una exigència extra”.

Satisfacció per la doble jornada

El ministre de Turisme, Francesc Camp, no amagava la seva joia per aconseguir que La Vuelta a Espanya torni a Andorra amb dues etapes decisives: “és una gran satisfacció perquè hem aconseguit que la penúltima es faci al 100% a Andorra. Estem contents que pugui ser així, i confiem que sigui decisiva”, i va agregar que “les etapes d’aquest any són la culminació de tots els anys que fa que treballem amb La Vuelta, perquè poca cosa podem demanar més. Hem arribat a un nivell de col·laboració que difícilment podrem superar”. Precisament l’experiència anterior ha ajudat que s’adjudiquin les proves d’enguany, segons Camp: “feia temps que en parlàvem, i ara era el moment de fer-ho, tot el que hem anat fent va sumant”.

Des de l’organització, el director de la cursa, Javier Guillén, va manifestar que “procurem que el nostre guió siguin 21 sèries que es decideixin al final en un últim gran capítol que en aquest cas és l’etapa d’Andorra”.

Andorra acollirà les dues etapes més decisives de La Vuelta

Andorra acollirà les dues etapes més decisives de La Vuelta

tracking