ciclisme

La Vuelta pot fer dues etapes l'última setmana a Andorra

Andorra podria acollir dues etapes de l’última setmana de la ronda ciclista espanyola

La Vuelta pot fer dues etapes l'última setmana a AndorraXavier Pujol

“Nosaltres sempre treballem, estem parlant amb l’organització i esperem que pugui tornar l’any que ve.” Aquestes van ser les paraules del ministre de Turisme, Francesc Camp, a l’estiu després de la primera de les dues etapes de la Vuelta a Espanya que van disputar-se al Principat. La resposta del director de la cursa, Javier Guillén, sobre quan es produiria el retorn de la cursa també va ser contundent, ja que va assegurar que “com abans millor”.

La presentació oficial del recor­regut del 2018 es farà el 13 de gener en un acte a Màlaga, ciutat que acollirà la sortida de la Vuelta. Tot i que fins llavors no es coneixeran totes les etapes amb exactitud, el cert és que a poc a poc van sortint nous detalls i queden menys peces per encaixar en el puzle de l’itinerari complet. Una d’aquestes peces és Andorra, que segons algunes informacions podria acollir dues etapes decisives de l’última setmana de competició. Serien la 19a i 20a, que decidirien el guanyador final just abans del passeig de l’últim dia de competició per la ciutat de Madrid.

Segons aquesta previsió, totes dues etapes tindrien el final en territori del Principat. La primera de les dues (que es faria divendres 14 de setembre) sortiria des de la província d’Osca i hi hauria dos ports de muntanya abans de creuar la frontera del riu Runer. Un cop al país, els ciclistes haurien de pujar el coll de la Comella abans del final d’etapa, que tornaria a ser en pla, igual que ha passat enguany quan la línia de meta va estar situada al carrer Prat de la Creu de la capital. La segona etapa sí que tindria un final d’alta muntanya per tal de decidir el guanyador de la prova. Una de les opcions que s’havien plantejat per a aquesta jornada de dissabte 15 de setembre era una cronoescalada entre Ordino i Arcalís, fet que finalment quedaria descartat.

Aquesta seria la penúltima etapa just el dia abans del final de la Vuelta, que com és habitual s’acaba sempre amb una etapa a Madrid després de fer unes voltes a un circuit urbà a la capital espa­nyola. La distància entre el Principat i Madrid podria semblar un problema pel fet d’haver de traslladar tota la caravana en un temps rècord, però l’última etapa de Madrid sempre comença més tard del que és habitual (pels volts de les cinc de la tarda, quan la resta ho fa prop del migdia), fet que facilitaria la celebració de la penúltima etapa al Principat, i que després es pogués fer un trasllat sense problemes fins a Madrid, ja sigui en tren des de Lleida o en avió des de l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell.

A hores d’ara, la presència de la Vuelta al país no està tancada de manera oficial, però veient les confirmacions de sortides i arribades d’etapa que han sorgit arreu d’Espanya l’opció de la doble jornada a Andorra pren força. Si la cursa tornés finalment al país seria la divuitena vegada que aterra al Principat des de l’any 1967, moment en què es va produir la primera visita de la ronda espanyola amb final d’etapa a Andorra la Vella. Si es repeteix la presència de l’any passat, confirmaria el país com un escenari de referència de la Vuelta, ja que des de l’any 2000 hauria passat 11 vegades per Andorra.

EDICIÓ DEL 2019

ELS PIRINEUS, TAMBÉ JUTGES

Quan encara falten dos anys per a l’edició de la Vuelta a Espanya del 2019, també es coneixen alguns detalls del recorregut d’aquell any. L’inici serà en un lloc encara per determinar de la província d’Alacant, tal com van confirmar l’administració i l’organització de la prova l’estiu passat.

L’altra novetat que hi ha respecte a la cursa del 2019 ha arribat aquesta mateixa setmana, i és que l’etapa contrarellotge decisiva es farà fora d’Espanya, concretament a la ciutat francesa de Pau. Així ho va admetre la diputada gal·la de la regió dels Pirineus Atlàntics a l’Assemblea Nacional, Josy Poueyto, en una entrevista al diari Sud Ouest. L’etapa contrarellotge llarga s’acostuma a fer sempre l’última setmana de la Vuelta just abans de les etapes de muntanya que decideixen el guanyador final de la ronda espanyola. Els Pirineus podrien tornar a convertir-se en els jutges de la cursa i decidir qui arriba a Madrid vestit amb el mallot vermell de líder de la classificació.