esquí

La plataforma de Soldeu estarà el novembre del 2018

El Comitè d’Honor de les finals de la Copa del Món del 2019 reitera la necessitat de la infraestructura i acota els terminis de construcció

La plataforma de Soldeu estarà el novembre del 2018Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma de la pista Avet de Soldeu estarà llesta el novembre del 2018. Aquest és l’objectiu que ahir es va posar el director general de les finals de la Copa del Món, Conrad Blanch, durant l’acte de constitució del Comitè d’Honor de les finals de la Copa d’Europa del 2018 i les de la del Món del 2019, que se celebraran a Soldeu-el Tarter entre el 12 i 18 de març del proper any i l’11 i 17 de març del següent, respectivament. Blanch també va explicar que és una obra complexa, no només pels terminis, sinó perquè hi ha unes exigències mínimes marcades des de Medi Ambient per respectar l’entorn al màxim, però sobretot va reiterar una vegada més, així com la resta del Comitè d’Honor, que la plataforma és imprescindible.

El primer a fer-ho va ser el president de la Federació Andorrana d’Esquí, Albert Coma. “Ho he de dir. La plataforma la necessitem. He tingut vàries entrevistes amb el president de la FIS, el senyor Kasper, i si no la tenim, no tindrem res més”, va comentar Coma, que en aquest sentit indicava que “estem en una guerra per tenir una Copa del Món masculina el 2021”. Per la seva part, el cap de Govern, Toni Martí, refermava que “no sé si la plataforma provocarà danys col·laterals, però el que sí que portarà és beneficis nacionals”. Per aquest motiu, sobre la declaració de la plataforma com a projecte d’interès nacional, va exposar que “si ho hagués de tornar a fer, ho faria, no a favor d’una parròquia, sinó d’Andorra”.

Precisament, aquesta declaració està judicialitzada i el cap de Govern va assegurar al respecte, i sobre la possibilitat que pugui endarrerir o paralitzar l’obra, que “estem molt tranquils, tot i que serem respectuosos amb les decisions judicials”. Martí també va expressar novament el seu desig perquè es preservi la marca Grandvalira.

Pressupost de 4 milions

En l’acte d’ahir, Blanch va desglossar el cost que té que les finals de la Copa del Món vinguin a Andorra. Els premis (1.078.000), la producció televisiva (700.000 euros), el màrqueting (350.000 euros), les operacions (667.000 euros), el lloguer d’equipaments (480.000 euros) i altres despeses (813.500) sumen un total de 4 milions d’euros de cost. Aquestes despeses les cobriran les institucions (1.166.000 euros), els patrocinadors (1,1 milions d’euros), els drets de televisió (850.000 euros), Ensisa (671.000 euros), el programa VIP (150.000 euros) i altres (150.000 euros). Amb tot, a banda dels 4 milions, s’ha de tenir en compte la plataforma, que té un cost de 24 milions d’euros, dels quals se’n fa càrrec Ensisa.

El ‘moment aeroport’

Coma va protagonitzar una de les anècdotes de l’acte de constitució del Comitè d’Honor. El president de la FAE va aprofitar que tenia al costat al cap de Govern per explicar que el seu “últim somni” seria un aeroport dins les fronteres andorranes, ja que “és l’aposta de futur per a l’esquí del país”. La proposta va ser rebuda entre alguns aplaudiments i riures. Martí va preferir limitar-se a parlar de la Copa del Món i “obviar” el tema.

ALBERT COMA DIU QUE "NO TENIR CAP CORREDOR ANDORRÀ SERIA UNA DECEPCIÓ"

En clau esportiva, les Finals de la Copa del Món del 2019 faran que els 25 millors esquiadors de cada sexe i disciplina es concentrin al país en 7 dies de competició intensos, amb 9 proves. La cita del circuit europeu d’aquest 2018 servirà com a test organitzatiu i també esportiu, ja que el gran objectiu és comptar amb presència andorrana per a la cita del 2019. “seria una decepció per a mi tenir unes finals sense un corredor andorrà”, va assegurar el president de la federació, Albert Coma, que a la vegada acceptava que la dificultat que això succeeixi és molt elevada. El màxim dirigent de la FAE exposava: “Què fa un president buscant esdeveniments de Copa del Món si no hi ha andor­rans?” No obstant això, hi haurà presència assegurada an­dorrana almenys en el Team Events, però es vol algú en les proves individuals, una fita per a la qual el director tècnic, Carles Visa, i els corredors, hauran de treballar de valent si la volen assolir.

Comitè d’Honor

El cap de Govern va rebre el nomenament de president d’honor del Comitè per a les finals, mentre el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, serà el president i Coma el vicepresident. A més, hi haurà fins a 9 membres d’honor.

La plataforma de Soldeu estarà el novembre del 2018

tracking