POLÍTICA ESPORTIVA

Bolcats contra el dopatge

L’esborrany de la llei de l’esport preveu molts articles per evitar el frau mitjançant la cooperació i l’intercanvi d’informació

Bolcats contra el dopatgeARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de la nova llei de l’esport està a punt de sortir del forn de manera definitiva i convertir-se així en una realitat. El Diari va tenir accés a l’esborrany, en el qual, per exemple, s’estableix com lluita el Govern i es posiciona clarament en contra del dopatge. Encara està en propietat del ministeri de Cultura, Joventut i Esports, arran que manca per perfilar alguns mínims detalls i posteriorment es portarà a tràmit parlamentari. Des del ministeri i la secretaria d’Estat d’Esports, amb Olga Gelabert i Jordi Beal al capdavant, respectivament, van declarar en nombroses ocasions que la intenció és fer pública la llei definitiva durant les properes setmanes o, fins i tot, dies.

El Govern fa més d’un parell d’anys que hi treballa, ja que la més recent data del 1998 i al país les diverses federacions esportives, institucions, organismes i els mateixos esportistes han assegurat que era força antiga i necessitava noves capes de pintura. La futura legislació pel que fa al frau esportiu serà més ferma i dura, i sobretot buscarà encara més prevenir-lo, per d’aquesta manera deixar en un bona posició, mundialment parlant, l’esport andorrà dins d’aquest àmbit. A l’article 73 s’hi detallaran tres apartats diferents sota el títol de Cooperació i intercanvi d’informació en la lluita contra el dopatge. Per fer real i viable aquest combat, en qualsevol esdeveniment esportiu els organitzadors, “en l’exercici de les seves competències”, si tenen constància de casos de dòping tindran l’obligació d’informar immediatament l’Agència Andorrana Antidopatge i hauran de col·laborar en tot el que se’ls requereixi. La llista actualitzada de les substàncies prohibides serà publicada per part de la mateixa agència al Butlletí Oficial del Principat d’Andor­ra (BOPA), mentre que també al seu lloc web (article 77). Abans, al capítol 76 es deixarà clar que tant els esportistes com totes les persones sotmeses a les normes d’aquest article hauran, obligatòriament, de “conèixer les substàncies i els mètodes prohibits de la llista de prohibicions de l’article 77 i no fer-ne ús si no és en les circumstàncies autoritzades legalment”, i al punt 1.3 s’hi detallarà que els protagonistes seran els únics responsables de tot allò que ingereixin i que facilitin.

En relació amb les sancions, dins del número 81, destacaran els punts quatre i sis. El primer consistirà a exposar que els individus acusats podran rebre una advertència, l’anul·lació dels resultats “en un esdeveniment durant el qual s’ha donat una infracció de les regles antidopatge”, la suspensió temporal o definitiva, l’anul·lació dels resultats obtinguts “en competicions posteriors a l’obtenció de la mostra o al moment d’infringir les regles”, un pagament econòmic en forma de multa al Tribunal d’Arbitratge d’Esport (TAS) i a l’Agència Antidopatge o per acabar una publicació automàtica de la sanció. I tenint en compte el segon matís amb referència cap a les federacions nacionals es donarà la possibilitat de la retirada del finançament o ajut públic, sempre “a petició de l’Agència Andorrana Antidopatge”. A l’article 82, Audiència i recursos, entrarà en escena la comissió de disciplina contra el dopatge (CDD). Si es dona la situació que hi ha disconformitat amb la notificació duta a terme per l’agència, posterior a la gestió dels resultats, actuarà aquesta comissió. Ara bé, “sota reserva de la competència del TAS quant als esportistes de nivell internacional o als esdeveniments internacionals”. La CDD gaudirà d’un paper més que important, perquè establirà les regles antidopatge de l’agència i els seus reglaments sota “els principis d’audiència, imparcialitat, equitat i d’establiment de terminis de durada raonable, d’acord amb l’ordenament jurídic andorrà”. Finalment, cal destacar que, en el cas d’estar en contra de la comissió de disciplina contra el dopatge, s’oferirà la possibilitat d’interposar un recurs davant el Tribunal d’Arbitratge de l’Esport, “en els termes de les regles i el codi mundial antidopatge”.

2016

DADES DELS CONTROLS

L’Agència Andorrana Antidopatge (AGAD) va practicar durant el 2016 un total de 22 controls a esportistes i cap va donar positiu. La directora de l’AGAD, Natàlia Font, va explicar fa uns quants mesos que la previsió era fer-ne 42, però no va ser així. Tenint en compte aquesta dada, probablement amb la nova llei de l’esport i tot el que hi ha estipulat per combatre el dopatge, es compliran els pronòstics. L’organisme per enguany comptarà amb un pressupost de 81.000 euros (30.000 més) i té un projecte amb la Unesco.

tracking