Andorra no pot amb l'efecte Cristiano

Andorra dona la cara davant de Portugal, que es mostra espès durant el primer temps

Andorra no pot amb l'efecte CristianoXavier Pujol

Es van complir els pronòstics i Portugal va superar Andorra, però ni molt menys va ser un passeig per als de Fernando Santos, que van haver de recórrer a Cristiano Ronaldo a la segona meitat per arreglar el fluix primer temps que havien fet els lusitans.

El partit va començar amb el guió previst: Portugal monopolitzava la pilota, i Andorra tancava els espais per evitar les pilotes interiors. A l’inici va agafar protagonisme per l’esquerra Eliseu, que va internar-se per la banda en diverses ocasions, però la defensa tricolor treia una i altra vegada les seves centrades. Pepe va ser el primer a intentar-ho al minut 8, però el seu tir llunyà va sortir molt desviat. El combinat lusità ho intentava amb pilotes a l’àrea, i així va arribar una de les ocasions més clares de la primera meitat. Ilde Lima va pentinar cap enrere una pilota que li va caure a Quaresma a dos metres de la línia de gol, però la seva rematada es va estavellar al lateral de la xarxa.

Portugal estava espès, i només posava a prova José Antonio amb tirs llunyans, un de Quaresma i un de Pepe que el porter rebutjava amb els punys en totes dues ocasions. Els visitants no estaven còmodes sobre la gespa i no van crear gaire dificultats als homes de Koldo Álvarez, fet que va propiciar que el matx arribés al descans amb 0-0 al marcador.

Cristiano Ronaldo va entrar al descans, i la seva selecció va sortir a la represa a la recerca del gol amb més intensitat per no veure compromesa la seva presència al Mundial de Rússia. I pràcticament va ser arribar i moldre. El jugador del Reial Madrid, primer va generar una ocasió amb una pilota a l’espai i una passada de la mort que no va trobar rematador. I al minut 63, es va trencar la igualtat. Eliseu va centrar des de l’esquerra, Ilde Lima va intentar rebutjar, i la pilota li va caure a Cristiano Ronaldo sol dintre l’àrea, que va superar José Antonio Gomes.

El 0-1 va donar ales a la selecció portuguesa, que va acostar-se amb més perill a la porteria andorrana que durant els primers 45 minuts. El mateix Cristiano ho va intentar amb llançaments de falta, Quaresma ho va tornar a provar amb un tir llunyà, però la més clara va ser una jugada enrevessada que va anar de costat a costat i que va acabar sortint a córner després d’una rematada amb l’esperó de Ronaldo. Precisament ell va fabricar una jugada individual en què va deixar assegut Moi, i va deixar-li la pilota enrere a André Silva, que la va enviar als núvols.

Portugal guanyava, i tenia al sac els 3 punts obligatoris per jugar-se dimarts amb Suïssa la primera plaça del grup, però en volia més per no patir més del necessari al tram final, i André Silva va situar el 0-2 al marcador que va deixar el partit sentenciat. Eliseu va centrar des de l’esquer­ra, Danilo amb el cap la va posar al segon pal, i André Silva va anotar després d’haver desaprofitat diverses ocasions de gol.

L’històric partit contra el combinat lusità ja és aigua passada, i Andorra ja pensa en l’últim matx del Premundial, dimarts a Letònia, on no hi seran Moi San Nicolás ni Víctor Rodríguez, que ahir van veure la targeta groga.

LES CLAUS

Ronaldo

L’entrada del jugador del Reial Madrid, va canviar la cara a la seva selecció. A la seva primera acció va intentar donar el gol, i a la següent va obrir el marcador i facilitar la feina a Portugal.

Les grogues

La selecció andorrana va veure 4 targetes. L’àrbitre txec, Miroslav Zelinka, va amonestar a Aláez, Moreno, San Nicolás i Víctor Rodríguez. Aquests dos últims, no podran jugar a Letònia

El vestidor

Koldo Álvarez, Seleccionador nacional

“Hem d’estar satisfets i orgullosos”

El tècnic d’Andorra, Koldo Álvarez, va comparèixer a la sala de premsa després de la derrota contra Portugal amb una sensació agredolça. Per una banda, va admetre que “avui [ahir] no hem complert la nostra finalitat, perquè som esportistes, i encara que l’objectiu d’avui fos molt gran i il·lusionant, no l’hem aconseguit”, però per altra banda, va reconèixer que “sí que n’hem complert alguns de més petits i hem fet moltes coses bé. Crec que hem d’estar satisfets i orgullosos pel que han fet els jugadors i per com s’han comportat tots ells dintre del camp”.

Sobre l’actuació del seu equip a la primera meitat, durant la qual Portugal no va trobar cap facilitat per desplegar el seu joc habitual i gairebé no va generar ocasions de gol, Koldo Álvarez va assegurar que “ha transcorregut per on pensàvem que podia anar i els podíem fer mal. Hem tingut una fase defensiva molt bona que ens ha permès arribar al descans amb el resultat igualat, que és una cosa que buscàvem i ho hem aconseguit”, i va afegir que “crec que el fet que una selecció com Andorra arribi al minut 60 amb empat a 0 contra Portugal té molt de mèrit”.

A Andorra només li falta un partit, dimarts que ve a Letònia per acabar aquest Premundial de Rússia 2018, on el combinat tricolor intentarà tancar la fase amb bon peu. Sobre aquest enfrontament, el seleccionador va afirmar que “anem fins allà amb la màxima il·lusió i tornar a ser l’equip que hem estat avui [ahir]. Si som capaços de repetir moltes de les coses que hem fet, crec que tindrem opcions durant el partit contra Letònia, i haurem de veure on ens porta això”. Per últim, Koldo va concloure dient que “hem fet una bona fase de classificació fins al moment, i tenim opcions d’arribar a l’últim dia amb possibilitats de no acabar en última posició, que crec que és un fet positiu per a nosaltres”.

El rival

Fernando Santos, Seleccionador de Portugal

“Missió complerta”

El seleccionador portuguès, Fernando Santos, va mostrar la seva satisfacció pels tres punts obtinguts a l’Estadi Nacional, i va afirmar que “hem complert la missió de guanyar i dependre de nosaltres. Era difícil adaptar-se a un camp d’aquestes característiques, perquè havíem de jugar diferent”. Sobre la suplència de Cristiano Ronaldo, Santos va declarar que “estava a una groga de la sanció i hi havia el tema de la gespa artificial, per això he decidit no fer-lo jugar d’inici”.

Santos també va tenir paraules per a l’actuació de la selecció andorrana, i va assegurar que “la nostra primera part ha estat mèrit d’Andorra, que s’ha ajuntat, no ha deixat espais i no ha permès que la nostra qualitat tècnica s’imposés durant els primers 45 minuts”.

Víctor Santos, President de la Federació Andorrana de Futbol

“Perdre 0-2 contra Portugal ja és positiu”

Víctor Santos era un dels homes més reclamats aquests dies per la premsa de Portugal, així com tots els jugadors de la selecció amb arrels lusitanes. Tots volien saber la seva història i com havia arribat a dirigir la Federació Andor­rana de Futbol. La seva anàlisi d’un partit tan especial, per tant, no significava el mateix que la de qualsevol altre. “Hem tingut l’èxit gairebé a la mà, però com tot­hom sap la sortida de Cristiano Ronaldo ha canviat el ritme del joc. És un home fort i un dels millors del món. Aquestes situacions són difícils de controlar”, exposava.

El president valorava la feina realitzada durant la primera part i que va deixar a Portugal molts minuts sense crear perill. “L’equip cada dia està millor i la gent jove va apretant fort. Ja fa dies que dic que qualsevol dia fem una campanada forta. Perdre 0-2 a casa contra tota una campiona d’Europa com és Portugal ja és alguna cosa molt positiva per a nosaltres. S’ha vist un canvi bastant fort i és normal que tinguem dificultats per arribar a dalt”, afegia Santos.