Futbol

Derrota a Suïssa passada per aigua

Suïssa demostra la seva superioritat física i s’adjudica una victòria fàcil davant Andorra per seguir líder de grup

Hi havia escèptics que abans del partit d’ahir entre Suïssa i Andorra podien pensar que als tricolors els cauria una pluja de gols per part dels helvètics –líders invictes del grup B i número 4 al rànquing FIFA, però no va ser així, per com podia haver finalitzat–. El que sí que es va veure i va acabar convertint-se en protagonista no desitjat era l’aigua, la pluja més immensa que es va donar a Sankt Gallen ahir. El Kybunpark va acusar la tromba que va caure durant tot el dia i el terreny de joc estava molt afectat.

Passades frenades per l’excés d’aigua al camp, ocasions de gol creades i trencades gràcies als moviments imprevisibles de la pilota, i molts riures a la grada, sí beneficiava el conjunt local. Poques vegades s’atura un partit en plena acció sense motius de màxima rellevància, i ahir es va veure com l’àrbitre noruec Tore Hansen demanava l’entrada de treballadors per treure l’excés d’aigua. Una vegada cada part, i es van estar uns cinc minuts intentant retirar tot el que podien, però la pluja no va cessar.

Per fortuna, aquest no era l’únic espectacle que es va veure damunt del terreny de joc. Les aproximacions a porteria se succeïen una darrera l’altra, i no només a la meta andorrana. Evidentment el pes del partit el va portar Suïssa, i ho va demostrar des del minut 1, amb la primera ocasió clara a càr­rec del màxim golejador de l’actual conjunt suís, Xherdan Shaqiri. Andorra, però, responia i creava a l’atac. Fins a cinc xuts des de fora de l’àrea va provar la tricolor en la primera part, cap d’ells sense massa perill, menys un de Marc Pujol que anava amb trampa cap a la porteria de Yann Sommer, que va estar atent i va aturar amb seguretat.

Suïssa va dir prou al 43’ gràcies també a la infortuna de José Antonio Gomes, que no va ser capaç de rebutjar fora la rematada de cap de Haris Seferovic, que estava sol al límit de l’àrea petita. El davanter del Benfica va acabar amb una ratxa de 220 minuts d’Andor­ra sense rebre un gol en partit oficial. Els de Koldo Álvarez havien fet un bon matx fins al moment, continuant amb la línia de la fase, però tot va canviar a la segona meitat. Andorra va començar a mostrar la versió més ofegada, pel cansament físic, i va deixar de veure la pilota. Suïssa va aprofitar per començar a inflar el marcador per deixar-lo a l’expectativa del que s’esperava d’ells. Primer Seferovic feia el doblet aprofitant una errada de la defensa tricolor, que no va rebutjar amb encert una pilota morta que es passejava per dins de la petita. Va ser al 66’ i només quatre minuts després el jugador de la Juventus, Stephan Lichtsteiner rematava de cap ajustat al pal, impossible per a Gomes. Suïssa va perdonar en més d’una ocasió el quart, amb algunes claríssimes, i el partit es va acabar amb un fàcil 3 a 0 per als helvètics. Andorra viatja avui cap a Fèroe per jugar un partit en què un resultat com aquest ja seria més inacceptable. Ho haurà de fer sense Ludo i Aláez, que estaven apercebuts de sanció i van veure una groga. Abans de saltar al camp, tocarà fer lectura i aprendre d’ahir per evitar que es repeteixi una baixada tan exagerada de rendiment i to físic en la segona part.