Ciclisme

Aniversari de rècord

Raúl Portillo repeteix victòria al recorregut de 109 quilòmetres i rebaixa en més d’11 minuts el temps de la cursa

La Volta als Ports va celebrar ahir el quarantè aniversari amb una participació de més de 1.200 ciclistes i un nou rècord de temps a la prova llarga, de 109 quilòmetres, que pujava la Peguera, la Comella, Beixalís, i que tenia el punt final a la coma d’Arcalís. L’encar­regat d’aturar el cronòmetre en primera posició va ser el bilbaí Raúl Portillo, que va repetir la victòria de l’edició de l’any passat amb un temps de 3 h 44’18”, 11 minuts més ràpid que el 2016. El basc va entrar a la meta només unes dècimes abans que un dels quasi 30 corredors professionals que van prendre-hi part, el càntabre Ángel Madrazo, de l’equip Delko Marseille Provence KTM. El podi en categoria masculina el va tancar el gal Sebastien Pillon a 42 segons del primer classificat. Pel que fa a la participació andor­rana, el millor classificat va ser Òscar Cabanas (30è), que es troba en plena preparació del Campionat d’Europa, que se celebrarà del 2 al 6 d’agost a Dinamarca.

En acabar la cursa, el vencedor, Raúl Portillo, va declarar que “la prova és molt exigent, aquí els ports de muntanya són llargs, i sumat amb l’altitud i la calor es fan molt durs”, i va restar-li importància al seu triomf a la coma d’Arcalís: “Els professionals entrenen i jo vinc a donar-ho tot. Vaig a la seva roda, em porten en carrossa i després em deixen entrar el primer.” I per últim va anunciar que “l’any que ve repetiré perquè a Andorra soc feliç”. El segon classificat, el professional Ángel Madrazo, va reconèixer que “una cursa com aquesta és un entrenament meravellós per a nosaltres i ens anirà perfectament per a les següents cites que tenim, com les clàssiques d’Ordizia i Getxo o la Volta a Burgos”.

En categoria femenina, la vencedora va ser Sheyla Gutiérrez, campiona d’Espanya de ciclisme i guanyadora d’una etapa al Giro d’Itàlia el dia 6 passat, i va estar seguida per Iris Gómez i l’ordinenca Maria Fargues, que va tancar les places d’honor al recorregut de 109 quilòmetres. Els triomfs a la prova de 81 quilòmetres van quedar-se al Principat gràcies a Iñaki Martínez i Iolanda López. Dani Fabre i Ivana Fraixinó van ser els més ràpids al de 53 quilòmetres, i Marc Planas i Estela Gilabert van guanyar al traçat curt, de 27 quilòmetres.

Entre els més de 1.200 corredors hi havia diverses personalitats reconeixedores pel públic, com el pilot de MotoGP resident Àlex Rins, que va ser el segon classificat a la carrera de 53 quilòmetres. Qui no va poder completar la distància de 80 quilòmetres va ser l’alemany Jan Ullrich, que es va trobar indisposat i amb dolor al genoll a mitja cursa i finalment va decidir baixar de la bici al Serrat, tot just abans d’iniciar la pujada final a la coma d’Arcalís.

Satisfacció a l’organització

La principal novetat de l’edició d’enguany va ser el tall de trànsit entre el Serrat i la coma d’Arcalís entre les onze del matí i les tres de la tarda. El director de la cursa, Gerard Riart va valorar aquest aspecte: “Pels corredors, poder pujar aquest port sense vehicles és brutal i és el que busca el cicloturista. Sé que és complicat, però per nosaltres ha estat molt positiu.” També va admetre les complicacions que va provocar aquest fet: “Entenc que hi ha gent que no ho sabia, així que l’any que ve ho anunciarem més, però els corredors venen aquí a passar el cap de setmana i pedalar i crec que hem d’anar per aquesta via.”

Més enllà d’això, Riart va fer una “valoració immillorable de la jornada tant pel que fa a la participació com pel dia i el temps que hem tingut”, i va mostrar-se content “pel feedback que ens han transmès els participants”. Per últim, va mostrar el seu “agraïment als professionals, que no venen a guanyar la cursa, sinó a animar-la, i fan que s’acabi convertint en un espectacle”.