Ciclisme

Memòries d'un triomf èpic

Jan Ullrich va guanyar tot just avui fa 20 anys l’etapa del Tour de França amb arribada a Arcalís que li va permetre vestir-se amb el mallot groc.

Memòries d'un triomf èpicXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Justament avui fa 20 anys, Jan Ullrich coronava el port d’Arcalís en la 10a etapa del Tour de França i es vestia de groc per primera vegada. Aquell color ja el va acompanyar fins a París i d’aquesta manera va sumar el seu únic títol de la ronda francesa. Sens dubte, guanyar una etapa sempre és especial per a qualsevol ciclista professional, però si a més serveix per situar-se líder, el valor que adquireix és molt més elevat. Per aquest motiu, i com no podia ser de cap altra manera, Ullrich conserva grans records d’Andorra en l’àmbit professional. No tan sols per l’etapa que va guanyar el 1997, sinó també perquè el 1999 va aconseguir al Principat el lideratge de la Vuelta a Espanya que va guanyar aquell any i també era l’únic títol de la ronda espanyola que va assolir.

Coincidint amb el 20è aniversari d’una jornada especial, Ullrich es troba a Andorra. Demà, com ja es va anunciar fa uns mesos, disputarà la Volta als Ports com a homenatge. Tot i això, l’ex-ciclista professional ha vingut tot el cap de setmana i d’aquesta manera pot conèixer millor el país. “Només hi he vingut tres vegades i prou: per al Tour, la Vuelta i la Volta a Catalunya”, explicava ahir en un acte a l’hotel Nòrdic, mentre a la televisió transcorria la 13a etapa del Tour. “A partir d’ara vindré, però en slowmotion”, deia en broma. Quedava clar que els milers de quilòmetres que fan els ciclistes durant les competicions no són per fer turisme i no els dona temps a apreciar el paisatge. “Només avui ja he pogut veure molt més que en totes les voltes en què he estat aquí”, explicava un altre exprofessional que visita el el Principat aquests dies, Marcel Wüst. Ell no té grans records d’Andorra, com acceptava, perquè patia molt a les muntanyes, però venia també amb l’objectiu de promocionar Andorra com una destinació de cicloturisme per a Alemanya. “Transmetrem el missatge que aquí hi ha un paisatge fenomenal per fer ciclisme, amb unes carreteres molt bones i poc trànsit”, assenyalava.

Ullrich té una gran relació amb Wüst i aquest li va proposar de venir a Andorra, per això es va animar a participar a la Volta als Ports de demà. Però amb l’aniversari del seu triomf, era gairebé impossible rebutjar l’oportunitat de venir. “Recordo que va ser una etapa molt llarga (gairebé vuit hores va trigar a completar-la). Estava molt fort i em van donar la llibertat per atacar”, comentava l’alemany. El seu triomf va ser una alegria per al seu país. “La mateixa nit de la victòria vaig engegar la tele per veure les notícies i el presentador portava una corbata groga”, afegia com a curiositat Wüst.

Ullrich serà un dels 1.200 corredors que prenguin demà la sortida de la Volta als Ports, dels quals uns 20 seran professionals. L’exciclista, però, no tenia tan clar poder completar-la. “Sobretot vinc a gaudir-la. Aniré a la sortida i després directament a l’hotel”, bromejava. Seran molts els que vulguin pedalar al costat d’una llegenda. Avui a les 10 hores, alguns podran tenir un primer tast en una petita sortida que farà des de l’hotel Nòrdic.

tracking