INSTAL·LACIONS

Cap a un nou comunal

La reforma de l’estadi comporta una primera reunió amb representants del comú, Esports, el COA
i les federacions de futbol i atletisme

Cap a un nou comunalXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Estadi Comunal va guanyant anys –és una construcció dels anys 1980– al mateix temps que perd practicitat. Al terreny de joc, que no fa les mesures reglamentàries per al futbol, fa mesos que no hi funciona el rec i la pista d’atletisme que l’envolta, de sis carrers, presenta un pèssim estat en algunes zones, que han hagut de ser apedaçades. La instal·lació, que ocupa un terreny llogat pel Comú i que gestiona la Federació Andorrana de Futbol (FAF), s’està quedant antiquada i necessita alguna cosa més que un rentat de cara. Fruit d’aquesta reflexió i de futurs esdeveniments que hi poden tenir lloc (Andorra la Vella ha postulat amb la Seu per rebre els Jocs d’Special Olympics), dimarts passat es va convocar una primera reunió amb totes les parts implicades per posar damunt la taula el futur de la instal·lació, segons ha pogut saber el Diari.

A la trobada, liderada per la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, hi van prendre part representants del ministeri d’Esports, del Comitè Olímpic Andorrà (COA) i de les federacions de futbol i atletisme. A la reunió, en un ambient constructiu no es va tancar res, però els implicats van coincidir que l’estadi necessita unes millores urgents. Més encara, la idea seria anar cap a un nou Estadi Comunal. I és que el país i la capital tenen a quatre anys vista ja confirmada la celebració per tercera vegada –les anteriors van ser el 1991 i el 2005– dels Jocs dels Petits Estats, on la instal·lació ha d’acollir les proves d’atletisme en ser l’única al Principat amb pista atlètica. Ara bé, i d’aquí l’interès dels representants del COA, l’actual estat del tartà no reuneix les condicions per acollir una gran competició internacional. Però no es tracta només de la pista, ja que actualment no hi ha una zona de llançaments, que va ser traslladada a la Comella després que la Federació de futbol comencés a gestionar l’estadi. Per a l’atletisme, l’escenari ideal seria un estadi amb vuit carrers en lloc dels sis actuals, però aquesta possibilitat genera dubtes sobre si hi hauria prou espai per encabir-ho tot. Perquè, evidentment, si es fa un nou Comunal les mesures del camp haurien de ser reglamentàries.

L’augment d’instal·lacions per a la pràctica del futbol (Borda Mateu, Prada de Moles, Ordino, Alàs...) ha reduït la utilització del Comunal, que acull alguns partits de lliga, la final de la Copa Constitució, els partits europeus de clubs de l’estiu i els duels de les seleccions de futbol de base, que no utilitzen el Nacional.

Pel que fa a l’atletisme, el Comunal és l’escenari dels entrenaments de la majoria d’atletes, de l’Escola, amb més de dos-cents nens i nenes, i el CAVA organitza el tradicional Míting internacional. Un Comunal remodelat representaria un impuls tant per al futbol com per a l’atletisme, a banda de resoldre la problemàtica de les proves atlètiques per a Andorra 2021.

Després de la reunió de dimarts, les parts implicades van quedar a trobar-se de nou d’aquí a un mes aproximadament i seguir estudiant com podria ser la reforma del Comunal.

UNA VELLA MAQUETA QUE NO VA SER REALITAT

Abans que el Govern de Toni Martí decidís apostar definitivament per l’antic Camp del Consell com a lloc per ubicar-hi el futur Estadi Nacional, l’opció que comptava amb més números era la transformació del Comunal. De fet, com reconeixia l’expresident de la Federació de Futbol, Toni Giribet, en una entrevista de l’any 2013 tot estava ja previst, “els plànols presentats a la UEFA i fins i tot hi havia una maqueta feta [vegeu foto]”. El canvi de rumb, que va costar prou maldecaps amb la UEFA, va fer que el projecte de conversió del Comunal en Estadi Nacional quedés en res i només es mantingués com a testimoni la maqueta que es va col·locar a la seu de la federació. Es desconeix si aquest projecte es podria reprendre ara.

tracking