Guardons

Candidatura conjunta

Les ambaixades d’Andorra i França a Madrid presenten els pilots Albert Llovera i Philippe Croizon com a aspirants al premi Princesa d’Astúries

Candidatura conjuntaTWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La unió fa la força. Les ambaixades a Madrid d’Andorra i França han presentat la candidatura conjunta al premi Princesa d’Astúries dels Esports 2017 dels pilots amb discapacitat Albert Llovera i Philippe Croizon. Els ambaixadors, Jaume Gaytan i Yves Saint-Geours, van presentar ahir a la seu de la Fundació que atorga els guardons la proposta per reconèixer la trajectòria dels dos esportistes, que van completar amb èxit la darrera edició del ral·li Dakar, a Sud-amèrica.

La candidatura, segons anuncia en un comunicat el Govern, destaca en la declaració de mèrits per optar al premi “l’esperit de superació constant” de Llovera i Croizon, que “s’ajusta plenament amb els valors promoguts per la Fundació Princesa d’As- túries”.

Aquesta és la cinquena nominació consecutiva d’Albert Llovera, de qui es té en compte la seva carrera esportiva, iniciada al món de l’esquí, i continuada després de l’accident als ral·lis (va ser la primera persona discapacitada a disputar el Campionat del Món de ral·lis). Els últims anys, a banda de participar en altres proves, Llovera s’ha fet un nom al Dakar, el raid més dur del món, que va aconseguir acabar en cotxes l’any 2015 i al volant d’un camió les dues darreres edicions.

“Personalment és un reconeixement que pensin en mi per optar una vegada més al Princesa d’Astúries. M’agrada. I més compartint candidatura amb el Philippe, amb qui em porto molt bé”, valorava Llovera ahir a la tarda. La relació amb Croizon va començar mesos abans del Dakar, quan el pilot francès, sense peus ni mans, demanava informació a l’andorrà sobre com preparar-se per al dia a dia al raid sud-americà i les dificultats que podia trobar-se. I de seguida van fer amistat. “És un paio molt de la broma, com jo. Al Dakar sempre em deia que no li donava la mà i jo em disculpava dient-li que no podia baixar del camió (riu)”, relatava Llovera, que veu en la candidatura conjunta “una oportunitat” per optar amb més força al Princesa d’Astúries.

Croizon presenta un currículum carregat de mèrits esportius per aspirar al guardó. En aquest sentit, el francès va ser el primer atleta a creuar el canal de la Mànega nedant l’any 2010 i el primer nedador que va connectar els cinc continents en 100 dies passant pels estrets de Gibraltar i de Bering, el mar Roig i el Pacífic, entre Papua Nova Guinea i Indonèsia. L’any passat va competir al ral·li del Marroc com a aperitiu per a la seva participació enguany al Dakar, prova en què va quedar en la 48a posició final. “Va arribar i ho va fer de conya”, comentava Llovera.

A banda del vessant estrictament esportiu, Llovera i Croizon presenten també uns mèrits personals que han animat Andorra i França a presentar la candidatura. Llovera és ambaixador d’Unicef des de fa set anys i ha participat en missions humanitàries a Mauritània i l’any 2013 va rebre el trofeu María de Villota a la superació. Croizon, de la seva banda, és cavaller de la Legió d’Honor francesa des del 2011 i el mateix any se li va concedir el trofeu de l’Acadèmia dels Esports.

La proposta de les ambaixades andorrana i francesa destaca també que “els valors de superació de la discapacitat a través de l’esport dels dos pilots és exemple per a tota la societat per vèncer les dificultats”.

El premi Princesa d’Astúries dels Esports, que s’acostuma a entregar el mes de juny a Oviedo, va ser guanyat el 2016 pel triatleta espanyol Javier Gómez Noya i entre les figures que han rebut el guardó s’hi troben els jugadors de bàsquet Pau i Marc Gasol, la Marató de Nova York, el golfista José María Olazábal o el pilot de Fórmula 1 Michael Schumacher.

CONSTÀNCIA

A LA CINQUENA, LA VENÇUDA?

Aquest any suposarà el cinquè consecutiu que el pilot Albert Llovera serà candidat a optar als premis Princesa d’Astúries (àmbit esportiu). Des del 2013 fins al passat 2016 va mirar d’alçar-se amb un guardó que hauria estat merescut, però els vencedors van ser uns altres. El triatleta Javier Gómez Noya el va aconseguir l’edició passada, el 2015 Pau i Marc Gasol, el 2014 la marató de Nova York i el 2013 José María Olazábal.

tracking