Andorra trenca la ratxa de 86 partits sense guanyar

Andorra trenca la ratxa de 86 derrotesX. Bonet/ FAF

Andorra va guanyar ahir la mare de tots els amistosos. Mig món futbolístic estava pendent de l’Estadi Serravalle de San Marino, on el combinat de Koldo Álvarez de Eulate va trencar –finalment– la pitjor ratxa sense guanyar de tota la història del futbol de seleccions. 86 partits han hagut de passar des de la històrica victòria contra Macedònia del 13 d’octubre del 2004, amb el gol de Marc Bernaus. D’aquell dia queden en actiu amb l’equip nacional Marc Pujol, titular tots dos partits, Sergio Moreno, que amb 17 anys va entrar a la convocatòria de David Rodrigo, i l’incombustible Ilde Lima, sancionat contra Macedònia i que a San Marino va obrir el camí de la victòria. És l’onzè gol del pitxitxi d’Andorra, que ha celebrat tres triomfs amb l’elàstica nacional. La diana de Lima va arribar al minut 28 després que el porter de San Marino Elia Benedettini rebutgés el penal que ell mateix havia executat. El partit, sense ser res de l’altre món futbolísticament, va permetre veure una Andorra ordenada, amb possessió de la pilota i conscient de la importància de tornar amb una victòria i alhora de fer proves per al partit del març contra les Illes Fèroe. El que més importa. I al qual els homes de Koldo Álvarez sortiran ja sense l’espasa de Dàmocles d’acumular un partit més sense guanyar. La ratxa es va trencar al Ser­ravalle i se la va traspassar a San Marino, que sumava ahir el 75è partit acabant al final de buit.

Si a la primera part va ser Ilde Lima el golejador, a la segona Cristian Martínez es va encarregar de sentenciar la mare de tots els amistosos. Era el minut 66 i el segon gol del jugador de l’FC Andorra amb la selecció després del golàs contra Irlanda del 2010 va tancar el camí de la victòria. San Marino es va apropar un parell de cops en una segona part en què la boira va acompa­nyar els dos equips. Tant que gairebé ni es veia. Però el 0 a 2 no el va moure ningú. Era el final d’un matx que va despertar molta expectació en el món de la pilota i que Andorra va guanyar, recuperant velles sensacions i sumant un rècord propi: mai havia marcat dos gols com a visitant, segons dades de @2010MisterChip.

Koldo Álvarez, titular a la porteria dotze anys enrere, assegurava que “la victòria és la conseqüència de la feina, crèiem que treballant així ho podríem assolir i esperàvem que arribessin les victòries, sabent també contra qui hem jugat i que el partit contra les Fèroe serà molt, molt, molt diferent”. El seleccionador per acabar va felicitar els jugadors “i tota la gent que s’alegra que guanyem”.

El pitxitxi Lima apuntava que “la victòria representa una alegria i una il·lusió immensa, i més quan s’ha parlat tant d’aquesta ratxa negativa que hem aconseguit trencar amb una selecció del nostre nivell”. L’altre golejador del matx, Cristian Martínez, comentava que “aquest és un dels partits que agrada jugar perquè tens opcions reals d’emportar-te la victòria. Així ha estat. Hem fet tots un treball magnífic i estic molt content pel meu gol. Feia temps que no veia porta amb la selecció”. Marc Vales, de la seva banda, reconeixia que “personalment és un moment històric, és la meva primera victòria internacional. Estic orgullós de l’equip. Només nosaltres sabem com mereixíem aquest triomf. Ha de ser un punt d’inflexió i contra les Fèroe, més”. Sergio Moreno va mostrar-se “molt content. El partit ha estat lletjot, però hem aprofitat les ocasions que hem tingut. De luxe”. Ara toca repetir contra les Fèroe.