ACB LLIGA ENDESA

Un rival superior trenca el feu del MoraBanc

El MoraBanc cedeix la imbatibilitat a casa davant un rival que va jugar millor, amb dos estilets en atac com Larkin i Bargnani

Joan Peñar­roya va dibuixar en la prèvia el joc del Baskonia. Rival ple de talent, amb físic, jugadors experimentats i individualitats. A més va alertar del perill dels robatoris de pilota. Radiografia perfecta que els homes de Sito Alonso van reflectir, fil per randa, ahir al Poliesportiu d’Andorra per infligir la primera der­rota a casa del MoraBanc Andorra (82-91). Els jugadors locals, força incòmodes a la pista, no van trobar la clau per destarotar l’ampli ventall de recursos que tothom coneixia del Baskonia. Vindria a ser més o menys com quan juga el Reial Madrid de futbol un partit important, està perdent i als dar­rers minuts apareix Sergio Ramos per fer el gol miraculós. Tothom sap que el cap del capità blanc emergirà en un moment donat i no hi ha manera d’aturar-ho. I això és el que li va passar ahir al MoraBanc davant un Baskonia que va fer el que sap fer i que tot­hom sap que fa. L’únic que potser no s’esperava ningú és el despertar d’Andrea Bargnani, tot un número 1 del draft NBA del 2006, que va anotar 21 punts (la millor anotació de la temporada), 15 d’ells en el darrer quart. Entre l’italià i Shane Larkin, 21 punts també –Peñarroya el veu l’any vinent a l’NBA– van acabar amb les esperances de victòria del MoraBanc en l’últim quart. Però no només això explica la derrota andor­rana. El Baskonia, com ja se sabia, va plantejar una defensa molt embafadora, molt física, amb el defensor a sobre i sempre pendent de les línies de passada. Davant d’aquesta posada en escena, el MoraBanc, que en un moment donat es va posar 4 amunt (23-19), no va trobar solucions en atac en els dos primers quarts. Joc espès (10 pèrdues de pilota), ni rastre de contraatacs i Shermadini que era l’únic que produïa (al descans el georgià portava 14 dels 31 punts de l’equip). Però tot i això, el tercer quart va arrencar amb un desavantatge local de només 6 punts.

El pas pels vestidors va despertar Larkin. El base, 6 punts fins aleshores, va anotar-ne 7 en quatre minuts, cosa que va portar el MoraBanc a perdre de 10 (38-48). Reacció a la banqueta de Peñar­roya, temps mort i reacció a la pista dels andorrans, que van veure com David Navarro ajudava Shermadini en l’anotació. El MoraBanc havia aturat l’escapada del Baskonia, que sempre va anar per davant en el marcador, amb els locals fent la goma, com es diria en l’argot ciclista. Hi havia partit, però en ell no hi van entrar mai peces importants del MoraBanc, com Walker, Jelinek o Antetokounmpo. Desconeguts. Qui sí va escalfar el canell va ser Bargnani per a desgràcia de la parròquia local, que no va parar d’animar. Per què el seu equip no es va enfonsar ni quan els de Vitòria van assolir la màxima diferència (58-70). L’esperit del MoraBanc, amb Stevic i Burjanadze força actius, no va decaure, però quan el marcador s’ajustava apareixien Larkin –designat MVP de la jornada– o Bargnani per tornar a obrir escletxa. Al final, segona der­rota consecutiva, primera a casa, però l’afició va marxar a dinar amb la sensació que el MoraBanc havia sigut capaç de plantar cara a un equip d’Eurolliga que va haver de tirar de l’arsenal per emportar-se la victòria. I sense Nacho Martín, que va rebre els ànims dels companys abans de començar el partit. El següent serà ja a la Copa. Espera el Madrid, un gran més gran encara que el Baskonia.

LES CLAUS

Incomoditat

El Baskonia va plantejar una defensa molt física, amb els jugadors molt a sobre i ficant mans per tot arreu. Davant d’això el MoraBanc no es va trobar còmode i va patir.

Esperit

tot i anar gairebé sempre per darrere en el marcador, el MoraBanc no va llançar la tovallola. Shermadini va tornar a ser un referent i les ganes de guanyar van mantenir el partit viu.

Tàndem letal

larkin i bargnani van ser un maldecap, especialment en l’últim quart. La qualitat de l’italià (15 punts els últims 10 minuts) va ser clau. El seu despertar va arribar en mala hora.