Esquí de muntanya

Estrena de la copa del món a la Font Blanca beneïda

La cursa individual d’Arcalís obre avui la Copa del Món, amb un recorregut elogiat i excel·lents previsions per viure una gran jornada

Estrena de la copa del món a la Font Blanca beneïdaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Copa del Món d’esquí de muntanya 2017 dóna el tret de sortida avui amb la cursa individual a Arcalís després que ahir al vespre a Ordino se celebrés la inauguració i la cerimònia d’entrega de premis als vencedors de la general de l’any passat, amb l’italià Michele Boscacci i la francesa Laetitia Roux com a campions. A la cerimònia no hi va faltar el president de l’ISMF (International Skimountaineering Federation), Armando Mariotta, qui va destacar la Font Blanca. “Aquesta cursa en moltes ocasions ha sigut la primera de la Copa del Món i estem molt contents d’això. La idea de l’ISMF és tenir sempre una prova als Pirineus i Andorra és per a nosaltres una candidata important i esperem que repeteixi en el futur”. Mariotta va comentar del recorregut d’avui que “és molt maco perquè dóna la possibilitat al públic de veure quasi tota la cursa, i això és molt important”.

El president de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM), Jaume Esteve, apuntava sobre el recorregut que “avui quan estàvem al traçat hi havia corredors que estaven fent el reconeixement, i la veritat és que estava espectacular, i això era el que ens anaven comentant quan ens els trobàvem. Hem vist que agradava molt. Estem a punt per començar i amb moltes ganes”.

El responsable de la confecció del traçat, amb la Coma d’Arcalís com a base, és Carlo Ferrari, el director tècnic de la FAM. Ahir Fer­rari assegurava que “el recorregut està bé. Hi hem treballat els últims dos dies i mig i està en molt bones condicions. Hem hagut de fer petits canvis, com treure el port del Rat, i sobretot hem hagut de treballar de valent amb piolets i pales per condicionar la part alta de les carenes d’Arcalís. Penso que el traçat agradarà força als corredors perquè és molt variat i tècnic. Hi ha pla, ziga-zagues, carenes, baixades molt fortes i després plans... I també hi ha canvis substancials del tipus de neu, amb neu fonda al Baser Negre i dura al pic d’Arcalís”.

Els favorits

Ferrari es va mullar sobre qui veia favorit per guanyar la cursa individual d’avui. “Kilian Jornet penso que de moment és l’home a batre, si bé és segur que corredors italians, francesos o algun austríac li posarà les coses difícils. El que és segur és que aquí ningú no pot fallar si vol guanyar”. El fet de ser la primera cursa de la temporada obre el ventall a possibles sorpreses en funció de l’estat de forma amb què arriben els corredors (en total se superen les 250 inscripcions entre totes les curses). Jaume Esteve també veia com a gran candidat al triomf el corredor ceretà. “Kilian ha gua-nyat les últimes edicions. A veure com està enguany. Haurà de lluitar-ho fort perquè hi ha altres cor­redors que venen al darrere amb molta força”. En noies, Esteve veu favorita Laetitia Roux “si segueix en la línia dels últims anys”. La francesa va guanyar la general de la Copa del Món l’any passat, però a Andorra només va poder ser la cinquena en la individual i sisena en la vertical.

La jornada d’avui es completa amb la prova de la Copa d’Andor­ra, que començarà a les onze del matí, hora i mitja més tard que la sortida de la Copa del Món.

Els de casa

ESTAR AL TOP 30 L'OBJECTIU

La Font Blanca és el primer gran objectiu de la temporada de l’equip nacional d’esquí de muntanya, que té dues puntes de llança com Xavi Areny i Joan Albós. El seleccionador, Marc Pimienta, apuntava com a objectiu a la individual quant a classificació “poder baixar dels 30 és el que voldríem i el que ambicionem. Entrar entre els 25 primers estaria superbé”. En noies, Sophie Dusautoir competirà només en la vertical i Maria Fargues ho farà en les dues curses. “Si les dues fessin un Top-10 estaríem molt satisfets”, va valorar.

EL PROGRAMA

09.30 h

INICI COPA DEL MÓN MASCULINA

10.00 h

INICI COPA DEL MÓN JÚNIOR MASC.

10.10 h

INICI COPA DEL MÓN FEMENINA

10.20 h

INICI COPA DEL MÓN JÚNIOR FEM.

11 h

SORTIDA COPA D’ANDORRA

18 h

PODIS (Plaça Major d’Ordino)

tracking