raids

Jornada rodona

Cyril Despres guanya la primera etapa amb el Peugeot al Dakar i se situa líder de la general, amb 4 minuts sobre Peterhansel

Jornada rodona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cyril Despres va donar ahir un cop d’autoritat al ral·li Dakar. D’aquells que es recorden encara que passin edicions. El pilot francès, acompanyat pel també resident David Castera, van portar ahir el Peugeot 3008 DKR fins a la primera posició en l’etapa 4 del raid, que va portar els participants de Jujuy a la boliviana Tupiza. Van ser 416 quilòmetres d’especial que van deixar víctimes il·lustres com Al Attiyah, que ja no va prendre la sortida pels desperfectes al Toyota d’un dia abans, o Carlos Sainz, enganxat en una duna a la part final que li va fer perdre qualsevol opció de guanyar el Dakar. Despres, en canvi, va celebrar la seva primera victòria d’etapa en quatre rodes amb el premi extra del lideratge de la prova. “Si m’arriben a dir que guanyaria una etapa en el meu tercer Dakar en cotxes no m’ho hauria cregut per res del món. Sobretot perquè he estat a l’alçada del Carlos [Sainz] i ell imprimeix un ritme tremend. Una cosa és guanyar i una altra ben diferent és com es guanya. Avui es podien cometre moltes errades i no les hem comès o ens hem equivocat menys que els altres”, explicava Despres a l’arribada. El francès es va imposar amb més de 10 minuts de marge respecte de Mikko Hirvonen i gairebé 13 sobre Nani Roma. A la general, el de Peugeot comanda la classificació, amb 4’08’’ de diferència respecte Mr. Dakar, el seu company Stéphane Peterhansel. Hirvonen és tercer, a 5’04’’.

En motos, Joan Barreda (Honda), va perdre ahir el lideratge en ser sancionat amb una hora per fer un repostatge on no debia. El castellonenc va acabar ahir segon, darrere l’austríac Matthias Walkner (KTM), però amb la sanció cau fins el lloc 12 de la general que lidera ara el xilè Pablo Quintanilla. El vigent campió del Dakar, Toby Price, va patir una caiguda i va haver de retirar-se amb el trencament del fèmur del costat esquer­re. “Sobre el paper era el rival més fort. Ho sento per ell i espero que es recuperi al més aviat possible“, va assenyalar Barreda.

Avui, cinquena etapa entre Tupiza i Oruro, a l’altiplà bolivià i amb diferents tipus de terreny, en què no falten les dunes. A la sortida esperen estar Albert Llovera (Tatra), que iniciava la quarta etapa 27è de la general, i Jordi Ginesta (MAN), 40è a l’inici.

ESPAÑA LIDERA LA CATEGORIA MARATÓ

La jornada 4 del Dakar també va ser reeixida per a Cristian España, que va portar la KTM fins al 24è lloc de l’etapa i el que és més important, després de l’arribada de la resta de pilots, se situa com a líder de la categoria marató. L’andorrà ocupa a aquestes alçades la 27a posició de la general, a gairebé dues hores del resident Joan Barreda. Ahir, en una jornada molt complicada amb zones de navegació i dunes al final, España se’n va poder sortir prou bé i només va perdre 36’37’’ respecte el vencedor, Matthias Walkner. España està gestionant bé les primeres etapes de la prova sud-americana, però, com advertia Barreda, encara queden 6.500 quilòmetres.

Entrevista amb Andreu Cachafeiro, pilot de bugui

"TINC GANES DE TORNAR-HO A PROVAR"

Andreu Cachafeiro ha sigut la primera baixa andorrana al Dakar 2017. A l’etapa 2 el motor del bugui va dir prou.

Com se sent?

Una mica frustrat, però amb el convenciment que ha valgut la pena intentar-ho. M’he sentit molt bé, érem competitius i fins i tot tinc ganes de tornar-ho a provar, cosa que no pensava.

Per què va trencar el motor?

Estàvem en un tram amb molta pols i amb uns forats plens d’aigua que no m’explico com estaven allà. En quedar-se els bassals sense aigua es formava una mena de chapapote que ens va taponar els radiadors i el motor es va trencar de seguida. No ens va donar temps a parar. I feia 60 graus de sensació tèrmica. Mai no he passat tanta calor!

Com van arribar al bivac?

Ens va remolcar un vehicle forestal de la policia. 75 quilòmetres pel desert. Poder arribar va ser una proesa. L’organització passa de tot.

Quan torna a Andorra?

Aquesta és una altra aventura. Ara ens estem movent per portar el bugui a Buenos Aires amb algun transportista.

Com ha viscut aquests dies?

L’ambient aquí és bestial. L’experiència paga la pena.

tracking