La UEFA premia la base

Els clubs de primera de la Lliga 2015-2016 es repartiran 391.000 euros procedents de l’organisme europeu per a la promoció de les categories inferiors

La UEFA premia la baseFAF

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els clubs de primera de la Lliga nacional de la temporada passada estan d’enhorabona. I és que la UEFA va anunciar ahir el repartiment dels beneficis que generen les competicions europees de clubs (Champions i Europa League) i gràcies al nou sistema de distribució, vigent fins al 2018, els vuit clubs veuran com s’incrementa l’assignació per a la promoció de les categories de base. En total, segons va anunciar l’organisme europeu, la Federació Andorrana de Futbol rebrà 391.892 euros, que repartirà posteriorment entre els equips de primera divisió de la temporada passada (el Penya Encarnada, tot i baixar també se’n beneficiarà), corresponent-li a cadascú 48.986,5 euros. Aquesta quantitat és gairebé 14.000 euros més que l’any passat, quan la UEFA va distribuir a Andorra 280.000 euros en total.

Etiquetes:

Quantitativament, l’andorrana és la federació que menys diners rep per aquest concepte, juntament amb les federacions de les Illes Fèroe, Gibraltar, Liechtenstein, Luxemburg, Irlanda del Nord, San Marino i Gal·les. En l’altre extrem, el Top 3 de beneficiàries l’integren Anglaterra, Itàlia i Espanya, que s’emporten 13,4 milions, 11,4 i 9 milions, respectivament. França ocupa la quarta posició del rànquing, amb 8,7 milions i Portugal la novena, amb 4,1. La UEFA distribueix en total 120,8 milions d’euros entre les 54 federacions que la composen –35,8 milions més que l’any passat– amb la condició que aquests diners procedents dels beneficis de les competicions europees reverteixin en les categories de formació.

A Andorra, des de fa anys els clubs van decidir que només els que militen a primera divisió es beneficiarien del repartiment solidari, deixant de banda els de segona divisió. Segons la reglamentació de la UEFA, per poder rebre els diners, els clubs han de tenir com a mínim 4 equips de base, requisit que complien tots els equips de primera l’any passat (el Lusitans, amb 4, era qui estava al límit). Un d’ells, el recentment ascendit Penya Encarnada, va signar un conveni de col·laboració amb el CE Carroi per tal de disposar dels seus equips com a base pròpia i així poder accedir al repartiment. Aquesta circumstància s’ha repetit aquesta temporada, quan la UE Sant Julià ha arribat a un acord amb el SAE Sant Julià i el CE Jenlai, equip ascendit, ha fet el mateix amb l’FS La Massana. Fruit d’aquests acords les dues entitats es quedaran amb una part de la subvenció UEFA.

Els femenins compten

Els equips de futbol base femenins també es poden veure beneficiats per l’entrada dels diners a les arques dels clubs. En aquest sentit, el fet que per a la temporada 2018-2019 tots els equips de primera hagin de tenir obligatòriament equip femení ha fet que cresqués exponencialment el nombre d’equips i de jugadores. Així, l’any passat hi havia només quatre conjunts en la categoria femenina base, i enguany n’hi ha 8, més set més en la nova categoria femenina 3x3. Aquesta temporada, el nombre de llicències a la Federació corresponent a les categories de base és de 1.886.

ELS CLUBS "EUROPEUS" D'ANDORRA REBRAN UN TOTAL DE 850.000 EUROS

La UEFA ha fet públiques les quantitats que rebran els clubs europeus que han participat en les rondes classificatòries de la Champions i l’Europa League. En total, les entitats beneficiades són 183, entre les quals els tres representants andor­rans, que es reparteixen un total de 77,4 milions d’euros, 29 més que l’anterior temporada. Tal com va informar el Diari, el campió d’Andorra, el Don Denis Santa Coloma, rebrà 450.000 euros, 250.000 dels quals per conquerir el títol de lliga i la resta per disputar la primera ronda de la Champions. Com en anteriors temporades, els colomencs repartiran solidàriament una part dels diners entre tots els clubs del país en uns percentatges que varien en funció de la classificació. D’altra banda, l’FC Lusitans i la UE Santa Coloma, que van disputar la primera ronda de l’Europa League, rebran 200.000 euros, 80.000 més que en anys anteriors. El futbol andorrà suma en total 850.000 euros per competir a Europa.

tracking