Reportatge

El penúltim impuls

L’handbol del Principat tornarà a tenir un equip absolut, el Concòrdia, que s’ha inscrit a quarta catalana. Un pas més per consolidar una disciplina que ha sobreviscut amb alts i baixos i que l’any vinent viurà competició oficial per a la selecció.

El penúltim impulsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup jove, amb jugadors de 17 a 24 anys i algun que supera la trentena, començarà en pocs dies a la darrera categoria catalana amb l’objectiu de créixer i consolidar l’handbol. És la nova plantilla de l’Handbol Club Concòrdia, que la temporada passada va tenir equip femení però que ja en fa unes quantes que no tenia sènior masculí. Un nou intent, el penúltim impuls de la gent de l’handbol del Principat, que es reparteix la feina entre els tres clubs existents –Concòrdia, Engolasters i Serradells– i la centralitza en la federació per anar fent petites passes. L’ens es va crear l’any 2011 i ha estat molt important per a la reactivació de la disciplina. Amb ajut de l’homòloga internacional i també l’accés als ajuts públics d’Esports, ha anat desenvolupant feina de formació fins estar en disposició, per exemple, que la selecció disputi l’any vinent competició oficial. El combinat nacional és l’eix i la motivació per intentar-ho de nou amb un equip competint a Catalunya.

“Tenim molts dels internacionals jugant a fora, però hem conclòs que si volem ser millors calia que els jugadors que estan al país tinguessin ritme de competició, i que això passava per disputar una competició regular”, explica el president de la federació, Gerard Pifarré, content que s’hagi pogut fer el pas. Si la desaparició del Concòrdia sènior fa unes temporades va tenir lloc per manca d’efectius aquesta vegada el que més engresca és que s’ha arribat a reunir fins a vint-i-dos jugadors en una mena de fusió entre l’Engolasters i els del Concòrdia. “Era el més factible i es va decidir fer d’aquesta manera. No tenia sentit fer dos equips justos de jugadors”, explica Pifarré.

Víctor Soto, una de les cares més visibles de l’handbol del país, tornarà a agafar les regnes d’aquest sènior. “Estem treballant amb moltes ganes i a veure com ens aniran les coses. Hi ha gent que ha tornat al país, que vol jugar i que té qualitat, i joves que pugen amb força. La idea és consolidar el grup i, perquè no, pensar a pujar de categoria. Crec que tenim nivell”, indica el tècnic d’un equip que s’estrenarà el cap de setmana del 16 d’octubre, a casa davant del Canovelles negre. Encamp és el seu centre d’operacions i estan en espera de rebre confirmació de pista. Soto parla de la feina que s’ha fet en categories de formació i que tenia clar que “si no es consolidava el grup amb un equip sènior es perdria tot això”. Per això els vint-i-dos jugadors tindran fitxa i a ell li tocarà la feina d’obtenir resultats i mantenir la motivació perquè el grup no pateixi desercions.

I si el Concòrdia portarà el pes sènior, la titularitat en les categories de formació serà enguany per al Ser­radells, que aquesta temporada competirà amb dos equips infantils, un de masculí i un de femení. Els decalatges de les diferents lleves fan que enguany no es pugui formar equip juvenil. El tercer club del Principat, l’Engolasters, també té tasca de planter amb una escola.

Treball amb la selecció

La feina de la federació i els clubs amb la promoció de l’handbol a les escoles ha ajudat a conèixer la disciplina. D’altra banda, s’ha treballat en l’estructura d’un equip nacional absolut que es prepara per competir la temporada vinent en les prèvies del Campionat d’Europa del 2020. La competició encara no té una estructura definida, però la idea és que el grup de petits països del continent disputin diversos tornejos en diferents seus i que d’aquí surtin els equips que realitzin una segona prèvia. “És una forma de donar continuïtat a les seleccions més petites. Un grup de tretze federacions vam fer la proposta i es va acollir bé”, explica Pifarré.

Sota les ordres de Manel Mañas i el mateix Víctor Soto, el grup d’internacionals està realitzant treball específic, que a banda dels entrenaments inclou partits de preparació. Fa uns dies la selecció va completar una minigira de tres partits per Galícia –va obtenir dos triomfs i una der­rota– i aquest cap de setmana participarà en el primer torneig de Valldoreix, on tindrà de rivals diversos equips catalans.

L'ALTRE SÈNIOR

LES NOIES SEGUEIXEN

L’Handbol Club Concòrdia també comptarà amb sènior femení aquesta temporada, que ja serà la quarta en actiu del grup. L’equip, que ha pogut reunir prou jugadores, queda enquadrat en el grup A de la primera catalana. L’estrena a la competició serà el segon cap de setmana d’octubre a domicili davant del Martorell. La temporada passada les del Principat van acabar disputant la fase d’ascens però no van poder pujar de categoria.

tracking