Reportatge

'Stop' a les trampes

La seguretat és màxima a les Olimpíades d’escacs que s’estan celebrant a Bakú (Azerbaidjan). La FIDE no vol tramposos a la sala de joc i es vigila tot. Fins a límits grotescos.

'Stop' a les trampesESCACS ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Òscar de la Riva, el gran mestre andorrà, va patir el primer dia l’exigent vigilància que hi ha a les Olimpíades, on mòbils, rellotges o qualsevol dispositiu electrònic estan totalment prohibits. Després de jugar –i perdre– contra el nord-americà Wesley So, a De la Riva li va tocar passar per un control de seguretat. “Ja estàvem avisats que en acabar qualsevol partida els àrbitres et podien elegir per comprovar que no tenies cap dispositiu. Em van portar a una sala i em van demanar què duia a sobre. Aleshores em van fer passar per un escàner com el dels aeroports. Van mirar també les sabates i res més, van ser dos minuts”, explicava des de Bakú. Aquests controls no es limiten a quan la partida s’ha acabat. A la sala hi ha un equip de quinze àrbitres antifrau “fent voltes” que a la mínima sospita s’apropen amb un escàner individual i en cinc segons esvaeixen qualsevol dubte.

El control és obsessiu. I és que en Olimpíades passades alguns s’han passat de llestos. Com els francesos, a Khanty-Mansyisk el 2010. Aquesta edició ja han enxampat un japonès amb el mòbil a la butxaca, apagat això sí. “Li van donar per perduda la partida i no el van inhabilitar perquè no podien demostrar que hagués fet trampes”, raonava De la Riva.

Però si una cosa ha aixecat polèmica a Bakú és l’obligatorietat de demanar permís als àrbitres per anar al lavabo, on en la intimitat, podrien rebre ajudes. Les queixes d’una cinquantena d’equips van portar l’organització a ser més permissiva. “De fet nosaltres des del primer dia hem anat al lavabo sense dir res. Si els controls són bons no hi ha perill que els mòbils estiguin dins la sala”, assegura De la Riva. Andorra té 3 victòries i 4 derrotes a les Olimpíades, després de perdre ahir contra Estònia (1-3).

tracking