Olimpisme

Quatre esportistes del país aniran a Rio, la xifra més baixa des de Seül

Andorra estarà representada a Rio per quatre esportistes, la xifra més baixa des de Seül 1988

Quatre esportistes del país aniran a Rio, la xifra més baixa des de SeülARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Finalment seran quatre els representants d’Andor­ra als Jocs Olímpics de Rio, que començaran el 5 d’agost. La no obtenció per part de la nedadora Mònica Ramírez de la marca mínima exigida pel COA per anar-hi deixa l’atleta Pol Moya, el nedador Pol Arias, la tiradora Esther Barrugués i la judoka Laura Sallés com a representants del país a la cita olímpica. Els quatre, a més, són debutants.

Si fem una comparativa amb les deu edicions anteriors en què Andorra ha competit en uns Jocs d’estiu, aquesta és la cinquena vegada amb menys representants. I és que abans, només en les quatre primeres participacions olímpiques, la presència havia estat inferior pel que fa a número: tres esportistes tricolors van competir a Mont-real 1976 i Seül 1988, i dos ho van fer a Moscou 1980 i Los Angeles 1984. Els quatre atletes de Rio 2016 representen la xifra més baixa des dels jocs que va organitzar la capital de Corea del Sud, el 1988.

El salt quantitatiu va arribar quatre anys més tard, a Barcelona 1992, cita en què es va notar l’empenta dels Jocs dels Petits Estats d’un any abans, i que van comptar amb vuit esportistes seleccionats. A Atlanta 96 es repetiria la quantitat i a partir d’aquí la representació olímpica tricolor sempre ha estat de 5 o 6 esportistes, tònica que s’ha trencat a Rio.

Al contrari d’altres edicions, en què gent com Toni Bernadó o Hocine Haciane competien amb plaça guanyada directament, al Brasil, Arias, Moya, Barrugués i Sallés hi competiran amb wild card, els dos primers fent ús de les places d’universalitat que s’atorguen a l’atletisme i la natació. És aquí on es troba a faltar la representació femenina després que Mònica Ramírez no complís amb el criteri del COA, la lesió de la velocista Cristina Llovera i la impossibilitat de Clàudia Guri de competir en salt d’alçada, concurs molt limitat de places.

El president del Comitè Olímpic Andorrà, Jaume Martí, va assenyalar sobre la poca presència andorrana a Rio que “potser és que no estem en un bon moment de l’esport andorrà. Això és cíclic. Ara mateix m’han donat molt bones notícies de gent jove que puja com Pol Moya o Èric Fernández. El Pol està demostrant nivell i això és bo perquè crea una dinàmica. Si tens un noi que tira al dar­rere tiren tots”, raonava. Amb tot per a Martí, que la delegació, que es presentarà demà a Govern, tingui quatre esportistes té molt de “circumstancial”. En aquest sentit, va explicar que “hi ha el cas de la Clàudia Guri, que em sap molt greu perquè ho està fent bé, però no pot participar en el salt d’alçada o la lesió d’última hora de la Cristina Llovera, que és mala sort. O que el C1 no sigui una disciplina olímpica en canoa caiac perquè hi podríem haver enviat la Mònica Doria. Estem més o menys com sempre, però amb un pèl de mala sort”.

Sis acompanyants

A banda dels esportistes, la delegació la completaran sis persones més: els tècnics Joan Ramon Moya, Dani Garcia, Enric Claverol i Sergio Rayo; el cap de missió, Toni Guerra, i Jordi Orteu, adjunt al cap de missió. Esther Barrugués obrirà el foc per a Andorra el 6 d’agost i l’últim a competir serà Pol Moya el dia 12.

tracking