Futbol

Adéu definitiu a Aixovall

El Govern i la propietat no arriben a un acord sobre el lloguer de la instal·lació, que no acollirà partits la temporada vinent

Adéu definitiu a AixovallFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ara sí. Ja és definitiu. El Govern i la propietat dels terrenys on està ubicat l’estadi d’Aixovall no han arribat a un acord per renovar el lloguer i la instal·lació deixarà de prestar els seus serveis al futbol nacional. Després de mesos de converses i negociacions amb l’actual executiu –el conflicte amb Aixovall va començar en finalitzar l’any 2004– la corda s’ha trencat sense que hi hagi cap solució possible. De fet, segons ha pogut saber el Diari, el futur d’Aixovall serà tractat al consell de ministres d’avui i posteriorment es donaran explicacions sobre per què no s’ha pogut arribar a una entesa. I això que les converses van passar per moments en què semblava que l’acord amb el propietari, Renat Pujol, representat per Carles Cervós, era possible. Finalment, però, l’executiu ha considerat que el lloguer que demanava la propietat era inassumible i s’ha optat per trencar definitivament els contactes.

D’aquesta manera, Aixovall deixaria d’acollir entrenaments dels equips de la lliga i de l’FC Andorra i no hi hauria partits de la competició domèstica la temporada vinent (l’any passat es jugaven de la lliga Biosphere, la segona divisió). Això obligaria la Federació de Futbol a traslladar els partits als altres terrenys de què disposa i que s’han incrementat amb l’estrena els darrers mesos de la Borda Mateu i de Prada de Moles, a Encamp. Amb tot, des de l’ens federatiu sempre s’havia defensat el manteniment d’Aixovall.

A falta de les explicacions d’avui del Govern, el futur d’Aixovall és una incògnita. Començant pel fet que, en principi, i segons les fonts consultades, el contracte obligaria a retornar els terrenys a la propietat en l’estat original, o sigui, sense la instal·lació, la qual cosa comportaria un fort desemborsament econòmic. Amb tot, no es descarta que la propietat, amb el portaveu de la qual el Diari no va poder contactar ahir, hagi optat per mantenir l’estat actual de la instal·lació. I és que algunes fonts apunten que hi hauria una empresa interessada a fer-se amb el control d’Aixovall. En aquest cas es tractaria del Grupo Claris, que recentment ha tancat un conveni de col·laboració amb la UE Sant Julià. És desconeix, però, quin ús en podria fer en cas d’arribar a un acord amb la propietat.

Pèrdua de protagonisme

Molts són els interrogants que pesen sobre Aixovall, una instal·lació que va arribar a absorbir la major part dels partits de la lliga nacional, amb sessions contínues de futbol, i que a poc a poc ha cedit protagonisme gràcies a la gestió de la federació, que amb l’ajuda econòmica de la UEFA ha augmentat la quantitat de camps del país. Això va fer que la instal·lació laurediana s’anés deteriorant, especialment la gespa artificial, que tenia algunes clapes les darreres temporades. L’estat de l’única graderia, sense bastants seients, també donava imatge de deixadesa en els últims anys.

EL PROCÈS

NEGOCIACIÓ ETERNA PER UN CAMP VALUÓS

Durant més de deu anys el Govern i la propietat d’Aixovall han estat negociant la renovació del lloguer. A final del 2004 va expirar el contracte de 25 anys que havia signat l’executiu i els primers contactes van deixar un acord verbal a l’inici del 2005 que mai no es va signar. Diferents executius han passat durant tot aquest temps, amb moments en què semblava que la negociació es trencava de forma definitiva i d’altres que feia la sensació que hi hauria entesa. El 2006, per exemple, el Govern exposava la intenció d’expropiar els terrenys a la propietat en qualitat de zona d’interès públic però finalment no hi va haver actuació. I el 2008 és quan es fan les dar­reres obres importants, amb un canvi de gespa, instal·lació de nous seients i un marcador. Des de llavors hi ha hagut alguna millora però la instal·lació s’ha anat deteriorant a poc a poc perquè ni el Govern ni la federació han volgut invertir-hi. Tot i que en tot aquest temps s’han afegit camps per a la pràctica del futbol –els dar­rers camps han estat els de la Borda Mateu–, Aixovall ha seguit absorbint activitat amb partits i entrenaments dels equips del país i la federació sempre ha insistit que és una instal·lació valuosa.

tracking