ciclisme

L'holandès Dumoulin venç a Arcalís sota el diluvi

El darrer tram de l'etapa andorrana es disputa sota un intensa calamarsada

L'holandès Dumoulin venç a Arcalís sota el diluviEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'holandès Tom Dumoulin (Giant Alpecin) s'hafet gegantsota una fortíssimatempesta d'aigua i calamarsa per imposar-se en la novena etapa disputada entreViella(Catalunya) i Arcalís, de 184,5 quilòmetres, la jornada reina de Pirineus que hamantenir a Chris Froome com a líder i ha viscutla retirada de l'Alberto Contador.Dumoulin, de 31 anys, 'La papallona de Maastricht',ha estat el corredor el més poderós de l'escapada inicial i amb un espectacular ascens en solitari d'Arcalís, s'hapresentat a meta braços en alt sota el xàfec de calamarsa, feliç per celebrar la seva estrena al Tour de França. Hasuperat en 44 segons els seus més immediats perseguidors, el portuguès Rui Costa i el polonès Rafal Majka.

Ja sense Alberto Contador, retirat a 100 quilòmetres de meta, els favorits noméss'hanmoguten els 3 últims, en plena tempesta. El colombià Sergio Henao va ser l'espoleta perquè ho intentés Chis Froome, però Nairo Quintana no li hanpermèsdesenganxar ni un metre. Tots dos hanentrat al costat de Richie Porte, Adam Yates i Daniel Martin a 6.35 del guanyador, que hatancat la jornada a 5h.16.24.

Combat nul entre Froome i Quintana, però alguns candidats de la general hanpatit alguns danys.'Purito'Rodríguez, que corria a casa, s'hadeixat21 segons, Alejandro Valverde, 42 i l'italià Fabio Aru 1 minut.L'aiguat, a més, ha encongitels ànims atacants dels homes de la general.Amb tímids intents, Froome haestrenat sense problemes el mallot groc, que hamantigutamb 16 segonspersobredel seu compatriota Adam Yates i 19 respecte a l'irlandès Dan Martin. Nairo Quintana és quart a 23 i Purito cinquè a 37. Valverde baixa a la desena plaça a 1.01.

L'etapa reina del tríptic pirinenc ha començat amb empenta, a 30 graus, i va acabat amb 7 i amb unaterrible tempesta. Ja des de l'inici s'ha formatuna primeraescapada amb 19 corredors on Movistar volia fer sang. S'hi ha posat tambéValverde acompanyat d'Anacona i Jesús Herrada, però no hi ha hagutllicència per al murcià, que s'ha acabat deixantcaure al gran grup. L'Sky no ha permèsalegries amb el "Bala" solt.

Al duríssim final d'etapaDumoulin ha estat el més fort i decidit. Contra el venti lacalamarsahaposatla directa per fer en solitari els 10 quilòmetres que conduïen a la meta d'Arcalís, sense que ningúfos capaç d'atrapar-lo.L'olandès,que va guanyar dues etapes a la Vuelta 2015 i es va quedar sense el mallot en l'última jornada a favor d'Aru.El ciclista de Maastricht, que va abandonar l'any passat ha signartuna inoblidable tercera victòria en la temporada. El dia del diluvi, per a ell ha sortitel sol. Però no hi ha "Brexit" al Tour quan arriba la primera jornada de descans a Andorra. Els britànics manen a la general.

Així ha estat l'arribada de Dumoulin, en el que el mateix Tour ha denominat"un darrer quilòmetre apocalíptic":

Contador deixa la carrera

L'espanyol Alberto Contador, a més,haabandonatsorpresivamentavuil'etapa, després d'haver patit dues caigudes en les dues primeres jornades i haver perdut 3.20 a la general respecte al britànic Chris Froome.El ciclista de Tinkoff, guanyador del Tour el 2007 i 2009, s'hallevat aquestmatíamb febre, segonsha informatel seu director, Sean Yates, i fins en quatre ocasions havisitat al cotxe del seu equip, a la cua del pilot, durant l'ascens al port del Cantó , segona dificultat muntanyosa de la jornada.

A pocs quilòmetres de culminar –quan quedaven una mica més de 100 quilòmetres per a la meta de l'estació d'Arcalís i després d'haver disputat uns 80–ha deciditbaixar de la bicicleta i pujar al cotxe del seu equip fent gestos que no podia seguir endavant.Encara que al final de l'etapa d'ahir havia assegurat que retirar-se no estava entre els seus plans, el ciclista no ha pogut superar els problemes físics i finalment hadeixat la carrera per segona vegada en dos anys, després d'haver abandonat el 2014 arrand'una caiguda en el descens del Petit Ballon. Són les dues úniques vegades que ha abandonat al Tour de França.

En aquesta edició del Tour la sort no ha estat del costat del ciclista del Tinkoff, de 33 anys. Contador va perdre temps en tres de les vuit primeres etapes de la Volta, sobretot per les conseqüències de les dues caigudes sofertes en les dues primeres etapes.

A la primera, abans d'arribar a Utah Beach, seli en va anar la roda de davant i va patir ferides en tot el costat dret del cos. L'endemà es va veure implicat en una altra segona caiguda que li va afectar al bessó dret, el que li va impedir pedalar amb fluïdesa.Aquest segon dia, quan l'etapa acabava a Cherbourg, el ciclista es va deixar 48 segons sobre el grup de favorits al port de tercera previ a la meta, on es va imposar el seu company d'equip Peter Sagan.

Tres dies més tard, en el primer contacte amb la muntanya al Massís Central, amb meta a Le Lioran, també de tercera categoria, es va deixar altres 33 segons després una accelerada del francès Romain Bardet al qual van respondre tots els grans.Finalment ahir, en la segona etapa d'alta muntanya als Pirineus, el ciclista es va deixar 1.41 segons respecte al defensor del títol, el britànic Chris Froome, que va guanyar l'etapa i es va vestir de groc.Davant tants problemes, l'equip Tinkoff havia decidit donar galons de cap de files al txec Roman Kreuziger, el millor situat a la general a 34 segons de Froome.

tracking