Curses de muntanya

L'Ultra Trail bat rècords i supera els 3.100 corredors

La vuitena Ultra Trail Vallnord bat el rècord d’inscrits, ja arriba a més de 3.100 corredors i augmenta el pressupost

L'ultra trail bat rècords i supera els 3.100 corredorsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Andorra Ultra Trail Vallnord, que la setmana vinent celebra la vuitena edició amb Ordino com a punt neuràlgic, ja està cridada a tornar a batre rècords. Fins a més de 3.100 corredors s’enfila la inscripció, a la qual encara li resta completar la Solidaritrail, la prova de curt recorregut que tanca la participació a darrera hora. Un creixement d’alguns centenars de participants que també es veu reflectit en el pressupost. Serà de 600.000 euros, 150.000 més que l’any passat, per a una competició que manté els cinc recorreguts de les darreres edicions. I amb l’extrema duresa de la Ronda dels Cims, de 170 quilòmetres i amb 13.500 metres de desnivell positiu i negatiu, com a segell.

Gerard Martínez, creador i director de la prova, destacava en la presentació que es va realitzar ahir a Ordino la notorietat que a poc a poc ha anat agafant l’Ultra Trail entre els corredors i la gent d’ultrafons. I parlava de la duresa de la Ronda com un factor diferencial però que a la vegada condiciona la temporada de molts corredors. “Tenim grans atletes que es podrien presentar a tres o quatre ultres durant l’any però si es presenten a la d’Andorra, potser en fan dos i no en fan més”, descrivia. I hi afegia que el recor­regut s’ha revelat com a exigent i tècnic, i que amb les característiques de la Ronda i els altres traçats “hem projectat un país de muntanya salvatge”.

Un dels aspectes dels quals s’enorgulleixen els organitzadors és el de la internacionalització de la competició, que segueix comptant amb majoria de participants d’Andorra –més de 900–, Espanya –més de 1.000– i França –més de 700–, però que cada vegada presenta una nòmina més variada. A banda, es compta amb 331 inscrits de més de quaranta països, una vintena d’aquests de fora d’Europa: Nova Zelanda, Hong Kong, Singapur o Perú són alguns dels exemples de països llunyans representats.

Martínez destacava també l’impacte econòmic que té la prova per a Ordino i per extensió per al Principat, i que es calcula amb la presència de 6.000 visitants de fora, 20.000 pernoctacions i tres milions d’euros de despesa que realitzen les persones que visiten el país. Al marge, la despesa generada pels competidors del Principat que es fa complicada de quantificar.

A la presentació d’ahir va assistir el ministre de Turisme, Francesc Camp, que destacava l’assentament de la prova. “S’està consolidant el nivell, que és equiparable a esports massius, i des del punt de vista pressupostari d’Andorra Turisme” posava l’Ultra Trail tot seguint grans esdeveniments que s’han celebrat i se celebren al país, com poden ser el Tour, la Copa del Món d’esquí o el Mundial de BTT, i com un esdeveniment que encaixa amb l’objectiu del ministeri de promocionar el país com a destinació de neu i muntanya. El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, deia que la prova per al Principat ja significa quelcom més que una competició. “Tots coneixem algú que ha fet algun recorregut i a Ordino tot l’any veiem gent que entrena i es planteja el repte”, manifestava.

Seguiment per la xarxa

Un dels àmbits en què l’Ultra Trail procura avançar i innovar és en el tecnològic, que també atorga repercussió i seguiment. Es calcula que hi haurà 500.000 connexions a Internet provinents d’un centenar de països per seguir el desenvolupament de les curses, que tenen difusió en strea­ming. Per a aquesta edició i gràcies a l’acord que es manté des de fa temps amb Andorra Telecom, hi haurà la novetat d’una càmera instal·lada al Bony de la Pica. S’afegeix a d’altres càmeres en altres punts del recorregut, però es podrà controlar des del quarter general, per la qual es mostrarà les evolucions dels participants. La tecnologia també permet apuntalar qüestions com, per exemple, la seguretat i enguany, a través d’una aplicació, si els participants tenen qualsevol tipus de problema poden enviar la seva posició en qualsevol moment de la prova i comunicar-la a l’organització pels contactes del telèfon o a través d’un senyal de geolocalització d’auxili.

Divendres vinent, a les set del matí, els valents de la Ronda iniciaran l’aventura d’una prova que segueix creixent.

tracking