Futbol

Espanya se'n va cap a casa

Itàlia elimina la campiona vigent en un partit en què l’equip de Del Bosque va quedar molt lluny del seu millor futbol

Espanya se'n va cap a casa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campiona Espanya no podrà revalidar el títol després de caure ahir per 2 a 0 davant d’Itàlia en els vuitens de final de l’Eurocopa de França. Una derrota que es podria considerar justa tenint en compte els mèrits contrets per un i altre equip. I una desfeta que fa la sensació de tancar un cicle en el bàndol espanyol, en el qual s’havien encadenat l’Eurocopa del 2008, el Mundial del 2010 i l’Eurocopa del 2012. La desfeta en el Mundial del Brasil de fa dos anys –no va passar la primera fase– i l’eliminació d’ahir són dos cops durs que fan pensar en un relleu a la banqueta i també amb més canvis a la gespa per a un combinat que ja havia començat a fer relleu generacional.

La desfeta espanyola va arribar de la mà d’una Itàlia que potser no té tant de futbol com el rival, però va ser més equip i sobretot va saber com tenallar la creativitat espanyola. Ordenada al darrere, amb molt desplegament físic i amb una pressió alta que va complicar molt les coses per al toc dels espanyols. Gairebé tot el partit va ser per als azzurri, que no van renunciar a buscar la porteria de De Gea i van obligar el porter a intervencions de mèrit. Recuperaven els d’Antonio Conte i sabien sortir al contraatac. Igualment, es mostraven poderosos a pilota aturada davant d’una Espanya en què els generadors de joc, Iniesta i Silva, tenien pocs espais per treure inspiració i a la rereguarda no es respirava seguretat. I tot i que De Gea va completar intervencions de mèrit, el gol que complicava la vida als espanyols arribava en una acció en què no va estar encertat. Una falta a la frontal la va xutar Éder amb potència i el porter no va estar encertat ni a blocar la pilota ni a allunyar prou el rebuig, que va acabar caçant el defensa rival Chiellini, molt més atent que els adversaris, per rematar a gol. Passaven tres minuts de la mitja hora de joc i els espanyols s’enduien un cop del qual no es van recuperar en un primer temps molt pla, amb dificultats per crear perill.

A la segona meitat, Del Bosque va moure la banqueta donant entrada a Aduriz per Nolito per tenir una referència rematadora juntament amb Morata. Però si alguna cosa saben fer els italians és replegar-se, i la seva experimentada defensa no va passar excessives angoixes fins que es va anar acostant al tram final del partit. Allà apareixia una assegurança sota els pals, Buffon, que va fer bones intervencions. A l’altra banda, De Gea també es lluïa davant un rival que cada vegada tenia més espais i sabia córrer i combinar. A més, Aduriz es va lesionar a la recta final i va obligar el canvi per Pedro –abans Jesé havia rellevat Morata–. La millor ocasió espanyola va ser a les acaballes i a la desesperada, quan Piqué va rematar una pilota des de dins de l’àrea però va trobar una resposta fenomenal de Buffon. I instants després, ja a l’afegit, arribava la sentència. En una pilota en què els italians van trobar la superioritat en un canvi de joc i Pellé rematava la passada de Giaccherini.

Del Bosque va deixar entreveure la marxa. “És un assumpte que he de tractar amb el president –Ángel María Villar– i en el futur ho faré. Decidirem allò que és més convenient per al futur de la selecció espanyola”, deia ahir a Saint Denis. “No crec que s’hagi acabat una etapa per al futbol espanyol. Ens adonem de la dificultat que és guanyar un Mundial o una Eurocopa. Avui caiem nosaltres i només pot guanyar un equip”, va afegir.

tracking