Trial

Toni Bou torna a guanyar i amplia el lideratge

El pilot resident reforça la primera posició en vèncer de nou Raga en un duel molt equilibrat i de poques errades

Toni Bou torna a guanyar i amplia el lideratgeFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si l’any passat es quedava sense una victòria a casa i els honors se’ls duia el seu gran rival, Adam Raga, aquest ha estat de revenja per a Toni Bou, que ahir consumava el ple i s’adjudicava la segona prova del Gran Premi d’Andor­ra de trial, la quarta mànega del Campionat del Món. Vint punts pel triomf de dissabte i vint pel d’ahir concedeixen al pilot català resident al Principat un coixí de disset punts en el vibrant frec a frec amb Adam Raga.

Tal com es veu al Mundial és un bon avantatge perquè el de Piera pugui obtenir el que seria el seu desè títol a l’aire lliure. Falten quatre cites del calendari, vuit proves, Bou i Raga estan una marxa per sobre de la resta i el líder ja suma la cinquena victòria consecutiva després d’arrencar minvat per una lesió. Disset punts els separen, amb el tercer, el japonès Takahisa Fujinami, a més de cinquanta de Bou.

Unes 3.000 persones per dia

Vint també són les edicions que fa que Andorra celebra el Campionat del Món d’una disciplina molt laurediana. Amb un bon bagatge organitzatiu i la presència més o menys esperada d’aficionats –uns 3.000 calcula l’organització que hi han passat cada dia de la competició–. I tot i que el president de la federació, Josep Puntí, deia que vint més és demanar molt en aquests moments, n’hi haurà una vint-i-unena, prevista per al 17 de juny del 2017. “Anglaterra té un palmarès im­portant en el trial, se’ns dubte, però que un mateix organitzador ho faci durant tants anys... Potser som els únics”, deia Puntí, que destacava la voluntat d’anar millorant any rere any en diversos aspectes –medi ambient, seguretat...–. També parlava del vessant competitiu del cap de setmana a Sant Julià. “El nostre objectiu era que fos un trial exigent perquè convé que sigui així. Moltes zones i molt recorregut. Pel que m’arriba, la gent ens ha felicitat.”

La competició d’ahir va tenir poc a veure amb la de dissabte, perquè la pluja divendres va castigar les zones i fins i tot els millors van patir. A la segona jornada, amb un terreny més sec, hi va haver poques penalitzacions entre els capdavanters. La diferència entre Bou i Raga va ser de cinc punts, feta a la primera volta. El líder del Mundial penalitzava quatre i Raga nou, un altre cop disgustat per cinc punts rebuts per la controvertida regla del non stop (sense aturar-se) –a la zona tres de la primera volta–. La segona volta d’un i altre va ser impecable, sense penalitzar, amb un zero a la targeta. El podi va acabar sent íntegrament català, ja que la tercera posició la va conquerir Jeroni Fajardo, amb catorze i dos punts.

“Estic molt content d’aquestes dues victòries, han estat molt lluitades. Vull felicitar l’Adam perquè ha fet una cursa fantàstica”, deia Bou, per a qui no hi ha res decidit encara amb vista al títol. Analitzava el treball que pot fer a Andor­ra. “Estem a casa, hem pogut treballar amb la moto més temps que els altres en l’altura, que era el que em faltava.” El seu rival reconeixia que “el Mundial s’ha complicat bastant però queda molt. L’important és seguir treballant, estar on estem, i espero que arribin victòries”, deia sobre el frec a frec amb Bou. Respecte al non stop, una norma que castiga si atures la moto, era crític per la seva arbitrarietat a l’hora de decretar-la. “Ens agrada molt poc perquè ens posa en una tensió que no sabem què estem fent i perquè li compliquem la vida al jutge de zona, que ve a ajudar. I al final tot això es converteix en un mamoneo, que es diu.”

El Mundial també va repartir alegries fora de l’elit. Una per a l’andorrà Marcel Albós, vencedor ahir de la International Cup, prova Open per als pilots locals i en què Xavi Casas va ser tercer.

tracking