Reportatge

La FIFA garanteix milions

La federació andorrana es beneficiarà del programa aprovat per l’organisme internacional, que donarà cinc milions de dòlars en quatre anys a cada afiliat

La FIFA garanteix milions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc milions de dòlars en quatre anys no signifiquen gaire cosa per a països de potencial futbolístic com podrien ser els veïns Espanya i França, però per a la Federació Andorrana de Futbol representa una quantitat més que destacada amb la qual poder créixer. I aquest és el compromís que han adquirit els responsables de la FIFA, el rector futbolístic mundial, en el congrés celebrat la setmana passada a Mèxic. Amb el suís Gianni Infantino estrenant-se en el càrrec de president –va ser escollir al febrer– es va anunciar el programa Forward de desenvolupament del futbol que ha de repercutir al Principat.

Complint les promeses electorals aquesta iniciativa atorgarà a les més de 200 federacions membre i a les sis confederacions que integren l’organisme assistència integral per a diferents programes de desenvolupament. Els cinc milions que es repartiran en quatre anys –a raó d’1.125.000 dòlars per exercici– es destinaran a projectes futbolístics i despeses operatives. El reglament del programa determina, per exemple, que 500.000 dòlars són per a les despeses que es podrien considerar corrents i que corresponen a diferents àmbits –administració, equips nacionals, competicions domèstiques, comunicació...–; i 400.000 més en funció de si es compleixen tot un seguit de requisits estructurals, com per exemple tenir competició femenina, organitzar competicions de base o promoure formacions. Tot plegat sota un control estricte i un sistema “que garanteixi l’acompliment, la rendició de comptes i la transparència”, diu el comunicat d’una FIFA que vol ser molt curosa amb la gestió després dels escàndols que l’han sacsejada en els darrers temps. La pròpia nota afegeix que totes les federacions hauran de publicar auditories independents dels seus estats financers.

Al congrés FIFA de Mèxic hi han assistit el president de la federació, Víctor Santos, i el secretari general, Tomàs Gea, que dies abans ja havien representat Andorra en el congrés de la UEFA, celebrat a principi de mes. Allà es van ratificar els membres dels organismes de justícia esportiva de l’entitat, entre els quals hi ha Gea, que forma part del comitè de control i disciplina. Les relacions d’Andorra amb els superiors passen per un bon moment, ja que es va donar suport a Infantino, un home que venia de la UEFA, en les eleccions a la FIFA, i fins que no hi hagi eleccions a la UEFA l’espanyol Àngel María Villar, amb el que hi ha molt de tracte, està al capdavant de l’organisme continental.

La quantitat econòmica que assegura la FIFA s’afegeix als programes d’inversió que la UEFA projecta a les seves federacions membres i dels quals Andorra s’està beneficiant des de fa anys. El pla hat-trick de l’organisme continental ha fet possible que la federació hagi pogut augmentar els espais per a la pràctica del futbol. L’Estadi Nacional, finançat conjuntament amb el Govern, o els camps de la Borda Mateu, en són exemples importants.

L'ADMISSIÓ DE KOSOVO, AMENAÇA PER ALS 'EUROPEUS' DEL PRINCIPAT

El reconeixement de Kosovo en l’àmbit futbolístic es va completar a Cancún on juntament amb Gibraltar es va convertir en membre de la FIFA. Abans la UEFA havia acceptat la federació, que ara s’haurà d’encaixar en les competicions internacionals. Entre elles les de clubs, una circumstància que ha començat a neguitejar els representants andorrans, membres de la classe humil del futbol europeu. Ni molt menys hi ha cap decisió oficial però s’especula que l’entrada de clubs kosovars a la Champions i l’Europa League pugui anar en detriment de federacions més petites, com Andorra o San Marino. A hores d’ara aquests dos països tenen tres places europees mentre que Gibraltar, ja integrat plenament, compta amb dues.

En tot cas això podria passar a partir de la temporada 2017-18, ja que per a la 2016-17 el Don Denis FC Santa Coloma, el Lusitans Les Barques i l’UE Santa Coloma han guanyat plaça. Els sortejos europeus de les prèvies de la Champions, on el Don Denis hauria de ser cap de sèrie, i de l’Europa League seran a final de juny amb una setmana i escaig per preparar els partits. El que tenen clar tots tres conjunts és que volen reforços per a les eliminatòries. El Don Denis treballa per fitxar un parell de jugadors de fora mentre que l’UE aposta per futbolistes de la lliga nacional i el Lusitans planifica tres reforços.

tracking