x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Marissa MacDonald

“No podem seguir produint i consumint com hem fet fins ara”

Marissa Macdonald, creadora sostenible.

Marissa Macdonald, creadora sostenible.

Marissa Macdonald, creadora sostenible.

M.M.
Actualitzada 19/09/2023 a les 06:27
Marissa Macdonald (Indianapolis, 1971) és una creadora sostenible d’origen estatunidenc que fa 15 anys que viu a Andorra. El 30 de setembre i l’1 d’octubre imparteix un taller familiar al Museu Thyssen per tal de reutilitzar la seva antiga lona.

Què fa una creadora sostenible?
La meva feina consisteix a reutilitzar materials que, en cas de no ser recuperats per mi, es llençarien a la brossa. Aquest i altres processos formen part del que anomenem economia circular.


Què vol dir aquest terme?

Estem acostumats a fabricar un producte, utilitzar-lo i llençar-lo, però ha arribat un punt en què no podem seguir produint i consumint com hem fet fins ara. El que intenta l’economia circular és que abans del procés de producció es valori com aquest producte pot tenir un menor impacte en el medi ambient.

Pot posar un exemple?
Doncs ara estan comercialitzant uns pantalons d’esquí que es poden allargar. La marca et ven uns trossos de tela que s’enganxen a baix del pantaló amb una cremallera, i així poden durar anys.


L’antiga lona del Thyssen no es va fabricar tenint en compte l’economia circular, però ara vostè hi ha posat remei. En què consisteixen els tallers familiars?

La lona és un material molt difícil de reciclar i m’han encarregat reutilitzar-la. Al taller ensenyaré a les famílies com fer unes decoracions per a les portes de casa, però jo també estic fent bosses, estoigs i altres articles que es vendran a la botiga del museu.

Quan es va començar a interessar per la sostenibilitat?
Ni ho recordo, així que imagina... La qüestió és que sempre m’ha sobtat el consumisme que hi ha al meu país d’origen, els Estats Units. Quan vaig arribar a Andorra em vaig adonar que tot era diferent i vaig decidir posar tots els meus esforços que aquesta petita comunitat no es convertís en una roda de consum i rebuig.


Què es pot fer per ser un ciutadà respectuós amb el medi ambient?
Accions tan senzilles com reduir el consum de plàstic portant la teva bossa quan vas a comprar, utilitzar més sovint el transport públic, menjar menys carn... No tothom ha de fer les mateixes coses, ni fer-les totes, naturalment. Però si tothom comença per algun lloc, podem arribar lluny.

I Andorra com a país, què pot millorar per ser més sostenible?
Centrant-nos en l’energia, els centres comercials i les botigues haurien de tenir les portes tancades sempre, ja que, si no, la calefacció o l’aire condicionat s’escapen i és un malbaratament d’energia. Amb això també vull fer veure que sovint sembla que tota la culpa és dels ciutadans, però la responsabilitat és de tothom. Tant de les institucions i empreses com de la població.

Què opina que en algunes zones no hi hagi on reciclar l’orgànic?
Reciclar la matèria orgànica no és una tasca fàcil. Es necessiten temperatures més altes de les que tenim a Andorra i tinc constància que s’està estudiant com fer-ho. Per a mi és més important reduir el consum que reciclar, ja que també s’ha de considerar que reciclar són molts diners, has d’utilitzar molta aigua i energia...
Etiquetes
  • #9 Joan M
    (24/09/23 08:25)

    Conec personalment a la Marissa. Totalment adaptada i enamorada del país. Amb molta voluntat des de el primer dia, parla un català impecable. Mare de família nombrosa, els seus fills guanyen copes i medalles esportives internacionalment en l'àmbit esportiu representant Andorra. La Marissa aporta el seu gra de sorra per “recuperar” el planeta amb iniciatives exemplars. Haviam si tenim sort i arriben a casa nostre moltes més Marisses.

    Respondre
  • #8 Pipe
    (21/09/23 08:17)

    Marissa un exemple per molts de nosaltres! Ànims i sempre endavant. Andorra és un meeting pot, un lloc d'acollida per a molts. La teva aportació és i serà sempre benvinguda. Ni cas als “haters”. 

    Respondre
  • #7 Manel
    (20/09/23 10:45)

    Vull felicitar-te per la teva dedicació i l'èxit assolit en aquest projecte de sostenibilitat a Andorra. La teva iniciativa té un impacte significatiu.

    D'altra banda, els comentaris de les persones tòxiques que només es dediquen a criticar altres cultures denoten una manca d'empatia i comprensió profundes. Aquest comportament no només és ignorant, sinó que també alimenta prejudicis i estereotips nocius.

    És evident que les persones tòxiques no aporten res constructiu i es limiten a criticar les millores que realitzen altres.

    Cada aportació positiva és una peça essencial en el camí cap a un futur més prometedor per a Andorra.

    Respondre
  • #6 Retrògrads
    (19/09/23 10:06)

    Aquesta dona és tant o més andorrana que molts dels que aboqueu comentaris despectius. D'entrada parla català perfecte, que aquí n'hi ha que ni això
    El fet de néixer a un lloc o a un altre no vol dir que no pugui construir una vida a un altre lloc!
    No dóna lliçons a ningú, simplement intenta millorar el món que l'envolta. Té la vida i la família formada aquí a Andorra, perquè no hauria de poder fer-ho?

    Respondre
  • #5 Alejandro
    (18/09/23 14:57)

    No aguanto a los americanos progres que quieren cambiarnos nuestro estilo de vida, admiradores de los Chávez y que quieren que usemos las bicicletas cuando en EEUU ya no queda clase media, hay miles de reportajes donde se ve la decadencia de un país que ahora está pirateando el Este de Europa, como ya saqueó Irak y Afganistán. Donde están las armas de destrucción masiva? Han salido ya?

    Respondre
  • #4 ranting and wankoz
    (18/09/23 12:58)

    We buy things we don t need with money we don t have to impress people we don t know !

    Respondre
  • #3 Joan
    (18/09/23 12:29)

    Cuidat de casa teva que son els pitjors, aquí poc a dir.

    Respondre
  • #2 Anon
    (18/09/23 11:59)


    Però tots? O només els pobres?

    Respondre
  • #1 Pere
    (18/09/23 08:59)

    Estimada nois donallicons, tal vegada l´Indianápolis demócrata era el teu lloc. Allí hi ha molts problemes económics i socials. Pero gràcies per les bones intencions de venir a regular-nos la vida.

    Respondre
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts