x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
josep àngel mortés

“Hem executat el 90% del programa electoral”

El cònsol major d’Ordino fa balanç de la legislatura quan falta poc més d’un any per a les properes eleccions comunals
El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, al seu despatx al comú.

El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, al seu despatx al comú.

El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, al seu despatx al comú.

COMÚ D'ORDINO
Actualitzada 04/10/2022 a les 07:40
Josep Àngel Mortés afronta l’últim any de consolat amb el convenciment d’haver tirat endavant la majoria de projectes.

Quin balanç fa dels primers tres anys de mandat?
En faig un balanç positiu. Al començament del mandat, la Covid va complicar-nos-ho tot una mica. Quan feia tres mesos que estàvem instal·lats al comú ja vam haver de canviar els hàbits de treball per adaptar-nos-hi. Tot i això, el fet que ja vinguéssim d’un mandat anterior ens va facilitar molt les coses. Vull ser positiu i penso que en aquests tres anys hem aconseguit tirar endavant les inversions. Hem executat el 90% del programa electoral. I encara falta un any i escaig perquè s’acabi la legislatura.


Quins projectes previstos encara no s’han executat?

Un dels més importants és acabar de tancar el conveni de col·laboració i cessió d’ús de l’antic hotel Casamanya. Encara hi treballem conjuntament amb el Govern i el quart d’Ordino, però el projecte està bastant encarrilat. Estem tancant els detalls del conveni i, quan estiguem tots d’acord, inclourem les partides corresponents al pressupost de l’any que ve perquè puguin començar els treballs.

Quan se signarà el conveni?
Abans de final d’any, si pot ser. La nostra voluntat és que el 2023 ja hàgim acabat el projecte i puguem iniciar les obres.


Continuarà implicat en l’exercici de la política després del final d’aquest mandat?

No puc tornar-me a presentar a les eleccions comunals perquè la llei no m’ho permet. Si es modifiqués aquest punt de la llei, ara encara seria a temps de tornar a presentar-m’hi.

Em fa l’efecte que aquest supòsit és molt improbable.
Jo intentaré fer una mica de pressió, però ho veig difícil (riu).


La política nacional també la descarta?
Sí. Hi vaig estar 11 anys seguits. Crec que ja he complert en política nacional. Quan acabi aquest mandat hauré dedicat 19 anys en total de la meva vida a la política activa. Penso que ja he fet prou.

La cònsol menor, Eva Choy, seria una bona candidata per donar continuïtat al projecte polític que representa?
No soc jo qui ho hauria de dir. A Ordino governem en coalició, i qui hauria de decidir qui ha de ser el millor candidat hauria de ser cada partit.

Quan presentaran el plec de bases del concurs per adjudicar la residència geriàtrica?
Hi estem treballant. La residència geriàtrica és un dels projectes prioritaris d’aquest mandat. Disposar d’un equipament d’aquestes característiques és necessari no només per a la parròquia, sinó també per al conjunt del país. Anem mancats de places en els àmbits sociosanitari i geriàtric. Hem de tirar endavant totes les accions que es puguin fer per incrementar tant com sigui possible el nombre de places.

El grup de Movem Ordino, de la minoria, s’oposa a la ubicació proposada per a la residència, els terrenys comunals que hi ha al darrere de l’escola de segona ensenyança, perquè es perdria una zona verda. Què en pensa?
Més del 90% de la parròquia és zona verda (riu). Això, d’entrada. L’espai on tenim previst d’ubicar la residència és cèntric. Aquests equipaments han d’estar situats en llocs propers al centre del poble per donar la màxima qualitat de vida a la gent gran. Crec que aquests terrenys són una ubicació fantàstica per a una residència. Els padrins han fet les seves aportacions al país i el que no pot ser és que se’ls arraconi a l’obaga.

Quines característiques tindrà la propera revisió del Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP)?
L’eix central d’aquesta revisió serà la sostenibilitat. Els criteris principals que hauria de guiar el desenvolupament urbanístic en els propers anys són l’equilibri entre el creixement de la parròquia i la conservació dels recursos naturals.

El comú no disposa de gaires recursos per generar ingressos. Els impostos a la construcció han esdevingut en els darrers anys una font de finançament molt important. Si el sector fa una frenada arran de les mesures per regular-lo que han impulsat darrerament les administracions, com s’hauran d’equilibrar els comptes?
Segurament haurem d’afrontar un context econòmic com el del 2010. Com tothom sap, aquells anys van ser complicats perquè hi havia una crisi econòmica i les administracions no podien fer gaires inversions perquè no tenien diners. Gràcies als ingressos derivats de l’activitat de la construcció que hem tingut a Ordino els últims anys hem pogut reduir l’endeutament a la meitat sense deixar de fer inversions i resoldre problemes greus de la parròquia.

Com ara quins?
El funcionament de l’estació d’Ordino-Arcalís. Sempre dic el mateix: en aquell moment els diners que el comú invertia en l’estació eren diners llançats a la paperera. Tornant a la pregunta anterior, penso que si els ingressos derivats de la construcció es redueixen, el que caldria fer és prioritzar les inversions i fer només les més importants. En qualsevol cas, tenim la parròquia encarrilada.

A la parròquia hi ha un grup contrari a l’obertura del laboratori de Grífols. Tem que l’oposició popular pugui fer descarrilar el projecte?
Tothom té dret de mostrar el seu desacord públicament, però en dubto molt. El projecte compleix tots els estàndards i està bastant avançat.
Etiquetes
  • #8 Jociutadana
    (03/10/22 18:54)

    Ordino era la parròquia més maca d'Andorra, recordo que sempre li deia a la gent que tenien que passar i veure-la, ara es una més de les parròquies de totxo i ciment. Una vergonya que heu deixat perdre per diners.

    Respondre
  • #7 jomateix
    (03/10/22 08:40)

    Balanç nefast, ha venut el poble a la construcció descontrolada, centenars de nous habitatges que desfigurarant el Racó més ben guardat d Andorra. Ha privatitzat els carrers, creant zones verdes d aparcament i parkings amb barrera que ningú necessitava. Ha venut Arcalís a un privat que viu d esquena a la parroquia, perdent desenes de llocs directes de feina. I tot amb una supèrbia desmesurada.
    Sr Mortes, pel bé de tots foti el camp ja !!!

    Respondre
  • #6 OM
    (03/10/22 08:40)

    Haurieu de dir: hem executat el país ! Hem portat el país cap a una annexió a Espanya ! Això és la realitat ! 

    Respondre
  • #5 Xavier
    (03/10/22 08:35)

    No tenir sort? el candidat ha estat votat, aleshores no es sort, es el que heu votat, i també son responsables els votants de les decisions del vot. Siguem responsables i assumim les responsabilitats.

    Respondre
  • #4 Uffff!
    (03/10/22 08:34)

    I gaire bé també heu executat el 100% de la parròquia 

    Respondre
  • #3 Ciutadà
    (03/10/22 07:57)

    Ordino no necessita enemics, amb aquests amics ja li fan prou mal! Adéu...

    Respondre
  • #2 Parlar per parlar
    (03/10/22 07:44)

    Adéu va dir..
    A veure si estàs mes al dia, ja ha fer dos mandats i per llei segur que no es pot presentar. I si creus que ho pots fer millor presentat tu, i veuràs que les coses no sempre es fan bé per a tothom 

    Respondre
  • #1 Adéu
    (03/10/22 07:27)

    Esperem que no repeteixis mandat, Ordino mai ha tingut sort amb els seus candidats, a veure si es presenta algú amb ganes de fer les coses bé! 

    Respondre
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts