Gerard Alís

“No hi ha motius reals que justifiquin la marxa de Rosa Gili”

El primer secretari del ps parla sobre l’abrupta sortida de la cònsol d’Escaldes, Rosa Gili, i diu que la situació és “perfectament reconduïble”

El primer secretari del PS, Gerard Alís, durant l'entrevista.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La renúncia a la militància de la cònsol d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, encara ressona al PS. El primer secretari socialdemòcrata, Gerard Alís, trenca el silenci de la formació per expressar la “sorpresa” que ha causat la marxa del baluard que va aconseguir dos triomfs electorals el 2019.

Per què marxa Rosa Gili?

No ha exposat una motivació concreta al partit. Intuïm que hi ha unes discrepàncies personals sobre el desenvolupament de la política comunal en base a les directrius fixades pel programa polític nacional. No hi ha un trencament ideològic i per això diem que és perfectament reconduïble.

A quines directrius es refereix?

Hi ha una reforma fiscal en curs que potser entra en contraposició a nivell nacional i comunal. Però això és un exemple, insisteixo, no hi ha uns motius reals de discrepància amb el partit que justifiquin aquesta situació.

Diferències n’hi ha a qualsevol família però per donar aquest pas...

Aquesta és la sorpresa, clarament! Aquestes discrepàncies segur que també hi són en altres formacions que tinguin representació comunal amb els seus òrgans de partits. Allà en parlen, en debaten i arriben a consensos. I aquí això no ha existit.

Gili es va acomiadar per carta?

Sí, el 17 de maig, comunicant únicament la voluntat de cursar baixa com a militant del partit.

Un mes abans del congrés.

Sí, i vaig contactar amb ella per entendre el perquè. I d’aquí és on dic que les discrepàncies que exposa són perfectament reconduïbles. És un tema d’equilibrar els posicionaments de les polítiques comunals i nacionals i de fixar el grau d’intervenció del partit.

De cara a l’exterior, però, silenci com si no hagués passat res...

És que jo creia que es podia haver fet marxa enrere i això no hagués sortit a la llum! Cert que ella es reafirma en la decisió i ho escenifica no venint al congrés, tot i que sí que hi va assistir gent d’Escaldes. Però la sorpresa és que el dilluns següent faci l’anunci sense que n’haguem parlat!

Gili té bona relació amb López?

Sempre ha sigut cordial. La Rosa, el Pere i jo hem estat quatre anys junts en una legislatura difícil i sempre va haver-hi una comunicació fluïda. I ara, malgrat la pandèmia, hi ha hagut converses periòdiques. De fet, preparant el congrés al gener una de les vies que es va proposar a la Rosa és el càrrec de primera secretària perquè fos present a l’executiva i tingués més pes la política comunal.

I ho rebutja?

Sí. Una de les qüestions que va esgrimir és la dedicació, que ho puc compartir. La gestió diària del comú absorbeix molt i es necessita molt de temps.

Però igualment podria haver estat algú altre del seu cercle...

Correcte, però també és refusat.

Ningú va veure venir l’esquerda?

Bé, no sé si ha existit aquesta esquerda. I si hi ha estat, no ha sigut percebuda. Al partit hem organitzat trobades periòdiques amb els representants comunals que justament era una cosa que històricament no s’havia fet.

Ha estat Gili ben assessorada?

(Respira) Crec que no ha valorat suficientment les conseqüències d’aquesta decisió i potser no ha estat ben assessorada. Aquestes discrepàncies s’han magnificat i sobta perquè la Rosa ha estat una membre destacada del partit.

Han trobat a faltar més empatia?

Sí, potser sí. El que puc retreure-li és el compromís moral d’haver-se presentat amb el PS i que no hagi arribat fins al final. Si aquesta decisió era clara, potser hagués estat millor haver acabat el mandat i haver anat per lliure.

I ha posat condicions per tornar?

No, no s’ha arribat aquí.

Segueixen pensant que va ser un encert ‘enviar-la’ a Escaldes?

És una pregunta difícil. En aquell moment va ser un encert, tant a les eleccions nacionals amb d’Acord com a les comunals, i la prova és que va funcionar. Perdíem una gran consellera, sí, però en aquesta legislatura tenim un grup parlamentari més fort. Ara bé, l’actual situació distorsiona les bones actuacions del passat.

Ara es queden sense comuns...

Bé, jo no diria això. Continuarem mantenint ponts amb el comú d’Escaldes perquè hi segueixen havent dins de la llista membres del PS i s’està aplicant un programa del PS.

Conclusió: el PS surt debilitat.

Mira, en altes i baixes de militants seguim equilibrats. Certament, però, afecta al pes del partit que algú com la Rosa hagi fet aquest pas al costat. Però el nostre deure és continuar treballant per demostrar que tenim un projecte polític alternatiu per al Govern de dretes d’aquest país.

Quina nota posa al Govern durant la gestió de la pandèmia?

Les decisions que es van prendre a l’inici per evitar l’expansió del virus van ser correctes. Després, però, hi ha adjudicacions que sota el pretext de la urgència han estat poc transparents.

Parlen del Govern de dretes, però creuen que les polítiques econòmiques han estat de dretes?

És discutible. S’han pres polítiques intervencionistes a l’economia més aviat d’esquerres? Sí, forçosament i en la línia dels estats veïns. Si eliminéssim el factor pandèmia per a l’habitatge creu que tindríem una política que digués que aquelles persones que es quedessin sense feina podrien exigir una rebaixa del seu lloguer? Tinc els meus dubtes.

tracking