Josep Pol

“L'ànima i la força de la Creu Roja provenen del voluntariat”

Pol destaca el sobresalt que va suposar la Covid i ressalta la voluntat d’obrir els centres de dia per donar servei als avis

“L'ànima i la força de la Creu Roja provenen del voluntariat”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Creu Roja fa balanç sobre la gestió de la pandèmia enmig de la Covid i explica com han treballat al llarg de virus. Pol també comenta les principals línies d’actuació que seguiran a l’ONG al llarg dels pròxims mesos.

Quin balanç realitza dels darrers catorze mesos enmig del coronavirus?

Ens hem de sentir bastant contents perquè hi ha hagut un reconeixement de la nostra entitat, com a suport i recolzament a tota la ciutadania que ho necessitava. Hem donat el millor de nosaltres i la gent ho ha sabut veure i ens ha vingut a buscar quan era necessari. Sincerament, crec que hem estat a l’altura.

La pandèmia ha marcat un abans i un després.

Sense dubte. Nosaltres sempre realitzem formacions i estàvem preparats per a tot menys per al coronavirus. La primera setmana va ser una mica caòtica per organitzar-nos, però vam trobar la manera i hem estat capaços de resoldre totes les situacions i serveis que se’ns han plantejat.

Ha estat un aprenentatge per a tothom.

N’hem après i molt. Quan vam veure que la cosa es començava a complicar, ens vam reunir per veure com ens organitzàvem, va ser un caos, però ens en vam sortir. La feina dels voluntaris i dels treballadors ha estat i és magnífica.

Van iniciar diverses iniciatives per ajudar la població, com la Botiga Solidària.

La Botiga Solidària va ser una gran aposta per donar resposta a les situacions en què es trobava una part de la societat. En un primer moment intentàvem derivar la gent cap a altres organismes, però va arribar un moment en què vam decidir crear el servei per garantir el suport. També cal dir que amb el suport de Govern i Càritas vam aconseguir donar resposta a les necessitats de qui més ho requeria.

Van atendre un gran nombre de temporers.

Sabíem que tindríem el fenomen temporer, però no en la quantitat de gent que ens va arribar.

A la gent li costava demanar ajuda?

A la Creu Roja volíem donar dignitat a les persones que acudien a la Botiga Solidària. Hi havia gent que tenia inquietud sobre què pensarien els altres si demanava ajuda, però els explicàvem que no és dolent necessitar suport i els acompanyàvem perquè es valguessin per si mateixos.

També van realitzar recollides d’aliments i campanyes de donació de sang.

Les recollides d’aliments van ser un èxit i en les donacions també vam superar les nostres expectatives. Crèiem que no tindríem tanta acceptació i la ciutadania ha estat molt valenta venint a donar sang en temps de pandèmia.

Considera que la situació que estem vivint ha incrementat la solidaritat de la població?

Vull creure que sí, però això forma part de la naturalesa humana. Jo no concebo res més que poder ajudar a qui tinc al costat, però és cert que no tothom és igual i no jutjo ningú. Igualment, vull pensar que hi ha molta més gent solidària que no al contrari.

Han incrementat el nombre de voluntaris.

Hem vist un augment increïble del nombre de voluntaris i de les hores realitzades, un 200% i un 500%, respectivament. Al final, l’ànima i la força de la Creu Roja provenen del voluntariat. L’entitat és com una gran família, ens coneixem tots i ens ajudem.

Com es troben les gestions per obrir els Centres de Dia?

A hores d’ara només ens manquen els protocols per poder donar el tret de sortida, esperem poder fer-ho en les pròximes setmanes. Tenim moltes ganes que s’activi el servei, ja que considerem que és una gran necessitat per als nostres padrins i, a més, s’ho mereixen.

Quins objectius té l’entitat per al 2021?

Em faria especial il·lusió poder celebrar el 40è aniversari de la Creu Roja, que el vam haver d’anul·lar per la pandèmia, amb tots els voluntaris i els treballadors. També plantegem alguna col·laboració intensa amb un comú, però encara no hi ha res tancat.

tracking