David Hidalgo

“Tenim més possibilitats del que podríem pensar”

El director de la candidatura destaca que no es consumirien recursos públics perquè el pressupost ve de la federació internacional

“Tenim més possibilitats del que podríem pensar”GRANDVALIRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

David Hidalgo, director general de la candidatura Campionat del Món Andorra 2027, explica alguns aspectes de Soldeu-el Tarter com a aspirant a acollir el Mundial d’esquí alpí.

Un Campionat del Món d’esquí són com cinc vegades unes finals de la Copa del Món?

La gran diferència és la dimensió perquè a les finals participen uns 20 països i aquí poden fer-ho més de 70. És el gran esdeveniment de l’esquí alpí en l’àmbit mundial i el de més magnitud més enllà d’uns Jocs Olímpics.

Quin impacte econòmic tindria pel país?

S’està treballant en les estimacions, però en l’àmbit publicitari, per exemple, seria molt important i donaria un posicionament de marca important.

Tindria retorn més enllà de l’esport?

Sí, seria posar Andorra i el Pirineu al capdavant del focus del turisme de neu i esquí internacional. Donaria un segell de reconeixement i seria pujar un graó més al selecte club dels escollits en l’àmbit internacional.

El pressupost rondaria els 40 milions d’euros.

En el cas del Mundial, la FIS (Federació Internacional d’Esquí) ven directament els drets televisius i de màrqueting, i dona una part al comitè organitzador per cobrir el pressupost. A això s’hi afegeix que ja tenim les infraestructures (pistes, aparcaments, hotels o carreteres).

Llavors no seria necessària la col·laboració econòmica de les administracions públiques?

Clar, de vegades tenim la imatge que aquests esdeveniments són uns consumidors de recursos públics i aquest no és el cas perquè no s’ha de demanar cap tipus d’ajuda pública, que avui en dia no toca. Es tracta del sector més important del país i els 40 milions d’euros de pressupost també repercutirien en d’altres empreses del país com hotels, càterings o transports.

Els rivals són complicats...

Sí, tenim un any per posar en valor el que Andorra pot oferir. Lluitarem contra Crans-Montana (Suïssa), Garmisch-Partenkirchen (Alemanya) i Narvik (Noruega), països i federacions que d’això de la neu en saben una mica. Ara cadascú treballa i tenim una candidatura compacta.

Hi haurà activitat més enllà de les pistes?

Sí, seríem una seu dual i una candidatura de país, d’una banda les pistes, a Soldeu-el Tarter, i de l’altra, Andorra la Vella en el que s’anomena ski festival. A la plaça de la Rotonda hi hauria entreteniment, espectacles, música, seguiment de les curses en directe, i també animacions i l’entrega de les medalles de les curses. A més, s’estan dissenyant esdeveniments per tot el país.

Creu que tenen possibilitats?

Hi ha qui diu que “us presenteu ara per guanyar 3l 2029”, i la possibilitat de perdre a la primera és clar que hi és, però crec que tenim més possibilitats de guanyar del que podríem pensar inicialment. Hi ha exemples i aspirem a repetir-ho, i si no, hi insistirem. Podem ser una candidatura outsider perquè no som habituals a la Copa del Món i potser aquests són vistos amb més estima.

La sostenibilitat té un paper important a la candidatura.

Els esdeveniments globals no poden viure al marge dels objectius de sostenibilitat, i nosaltres no hi estem al marge.

tracking