José Luis Dorado

“El nostre focus de creixement serà el mercat espanyol”

L’adquisició d’argenta patrimonis ha permès a Vall Banc començar l’expansió internacional paral·lelament a l’objectiu de consolidar-se i créixer dins la plaça financera andorrana

“El nostre focus de creixement serà el mercat espanyol”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vall Banc va anunciar fa tot just dues setmanes la seva entrada al mercat espanyol amb l’adquisició d’Argenta Patrimonios, una empresa d'assessorament professional amb seu a Barcelona i operacions per un valor de 100 milions d'euros anuals. El conseller i director general de l’entitat, José Luis Dorado, explica que la voluntat és seguir creixent i consolidar-se a la plaça financera i als mercats internacionals.

La Covid ha comportat canvis en tots els sectors econòmics. Com ha afectat el financer?

En l’àmbit general, posaria una nota molt elevada al sector financer andorrà, un notable o un excel·lent perquè tot i que m’agrada ser humil, des del minut u els bancs han estat preparats pel teletreball i han limitat els riscos. Crec que s’ha sigut extremament diligent per adaptar-se, gràcies a la tecnologia, a la interlocució amb els empleats, i a la seguretat, i s’ha mantingut un nivell de treball molt bo sense cap problema que jo recordi. En l’àmbit particular de Vall Banc, hi hagut molta interacció i una conscienciació molt elevada per part de tots els treballadors. Hem tingut una persona al capdavant de la seguretat i s’han seguit totes les mesures amb el gel, les mascaretes, les màquines per filtrar l’aire... Ha sigut una experiència que no qualificaria de dolenta i la gran pregunta és si comportarà canvis, com en el cas del teletreball, que puguin perdurar en el futur.

I com ha afectat l’activitat bancària?

Sens dubte l’economia real impacta directament la financera, sobretot al crèdit, per tant tindrà un efecte clar amb els bancs tot i que amb un retard. En el nostre cas, som un banc molt enfocat en banca privada, i més enllà de les inversions, que s’han recuperat pràcticament en la seva totalitat, s’ha vist molt limitadament afectat per la Covid per circumstàncies de l’enfocament del nostre negoci. També s’ha de dir aquí que Govern a través dels ERTO i del finançament, ha tingut un paper rellevant i proactiu per reduir l’impacte en l’economia real.

Parlava del teletreball i la tecnologia. La crisi també ha fet més evident la necessitat de la transformació digital?

Sincerament crec que la transformació digital és un repte amb nota ja superada. És cert que potser ha passat perquè quan la necessitat t’estreny, t’adaptes més ràpidament. Per exemple, si que ens ha demostrat que potser hi ha oficines que no són necessàries però jo penso que la comunicació directe amb el client és fonamental per ser més propers. La convivència de la relació presencial amb les tecnologies és el que s’ha de buscar. Sense dubte, aquest banc està assumint el repte d’una transformació integral digital. Jo porto només un any i mig però conjuntament amb el nostre accionista vam fer una reflexió per apostar totalment pel client i per les seves necessitats reals. Volem ser referent en un període de quatre o cinc anys en la banca privada d’Andorra. I aquí és cert que és molt important la tecnologia però no suficient. I dic no suficient perquè en banca privada la interlocució amb el client per conèixer les seves necesitats i perquè entengui la gestió i els objectius és primordial.

Estem veient com la tendència del mercat és la fusió d’entitats. Veurem Vall Banc involucrat en algun moviment d’aquest estil amb una altra entitat del país a curt termini?

La consolidació ha arribat per quedar-se. Als països veïns tenim exemples propers que ens demostren que no sense raó es fusionen. Crec que en la part sinèrgica, especialment de costos, té sentit. En el cas d’Andorra, la plaça financera no creix significativament des de fa un temps i nosaltres tenim la voluntat de créixer.

Recentment Vall Banc va anunciar la seva entrada al mercat financer espanyol amb la compra d'Argenta Patrimonios. Quins beneficis comporta l’adquisició?

És una llavor per al futur d’aquest banc. Tenim la necessitat de seguir creixent i creiem que Argenta és una adquisició humil però important en termes de missatge perquè el nostre focus de creixement serà Espanya.

Tenen previst noves expansions amb altres compres internacionals?

El focus és important i cal ser realistes amb la mida. El nostre focus, sobretot en una fase insipient en la qual estem de creixement inorgànic, serà Espanya fonamentalment. En principi, amb molta prudència, però la nostra voluntat és seguir creixent en el mercat espanyol.

Què pot oferir Vall Banc que el diferenciï de la resta d’entitats?

La banca privada s’ha de distingir pel que és l’oferta valor i pel model d’atenció al client. No és suficient tenir una bona oferta valor perquè el client se senti ben atès. En la primera part, creiem que és molt important respondre a les necessitats reals del client dins del seu cicle de vida i entenem que no solament la part financera és suficient, volem també tant en el passiu com en l’actiu respondre a les necessitats en el temps i acompanyar el client.

Quines accions preveuen per deslligar-se de la mala imatge de BPA?

BPA queda ja tan lluny... És un tema que es mareja més a través de la premsa, en alguns casos de manera mal intencionada. Aquest és un banc absolutament nou i crec que poques entitats han estat sota l’escrutini que ha passat aquest, que s’ha quedat amb tots els clients bons de BPA. Per tant tota la vinculació amb termes reputacionals em costa d’entendre des del punt de vista professional. Vall Banc és un banc nou, amb un accionista professional, 100% nord-americà, exigent, i haurà d’escriure el seu futur i fer el seu camí. Però realment crec que ha sigut malintencionades totes les vinculacions amb el passat. És cert que s’ha vist penalitzat, com per exemple amb la renda variable bloquejada a Credit Suisse, que va ser conseqüència de BPA. Però aquest és un banc nou, jove i dinàmic.

tracking