TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Sílvia Riva

“Estem portant força bé l'adaptació de l'esport a la Covid”

La responsable d’esports espera tenir enllestida aquest any la modificació de la llei de l’impost de societats perquè les empreses que patrocinin clubs tinguin incentius fiscals

“Estem portant força bé l'adaptació de l'esport a la Covid”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sílvia Riva analitza l’inici del seu mandat, marcat per la pandèmia, i altres aspectes polèmics com el cas Ilde Lima, o el trencament a la selecció d’hoquei patins.

Porta un any i mig com a ministra. Quin balanç en fa?

Més de dues terceres parts del mandat estan sent amb Covid, però hem de fer un balanç positiu perquè vista la situació dels països que ens envolten, gràcies a la capacitat de testejar i ser tots molt responsables, fa que les instal·lacions i la pràctica esportiva s’hagi pogut anar desenvolupant més que en altres països, i d’aquesta part és de la qual hem d’estar més contents perquè entre tots hem fet possible que l’esport funcioni.

En quina situació es troba l'esport del país?

En general, amb excepció dels dos mesos estrictes de confinament, la pràctica de l’esport ha estat força normalitzada, i adaptada als diferents nivells. Vam arribar a instaurar certa normalitat en fase tres, després va haver una petita regressió on vam deixar de competir unes setmanes per les aturades de competicions de França i Espanya. A més, aquí podem estar contents perquè la lliga de futbol està en marxa amb les dues categories, i també tenim futbol sala i vòlei.

Les bases a poc a poc tornen a competir.

Sí, els equips de base de totes les categories segueixen entrenant i poden organitzar petites competicions perquè els nens segueixin actius. A més, vam dir que reobriríem progressivament altres categories, i és el que hem estat fent que ens ha permès organitzar esdeveniments importants com el Borrufa. Podríem dir que estem portant força bé l’adaptació de l’esport a la Covid-19 perquè creiem que és un vector essencial com a país a nivell de salut i ajuda a portar aquesta pandèmia.

Quin seria el proper pas?

Per a nosaltres és clau fer el que permet la situació epidemiològica. Hem d’estar adaptant protocols contínuament, i pensem que l’esforç invertit fa que reverteixi en certa normalitat per les disciplines.

Quan preveuen tenir finalitzada la reforma del CTO?

L’horitzó és el 2023, on esperem que estiguin enllestits i implantats tots els serveis. La primera fase que hem fet a finals de 2020 i 2021 és acabar de dotar el gimnàs d’eines necessaris, i també dotar d’entrenador personal per als usuaris.

Com evoluciona el projecte del Cramea?

De moment està el permís de construcció en tràmit, i el comú d'Encamp és l’encarregat de concedir-lo, i ara hi ha temes tècnics que s’estan estudiant per donar-li llum verda, i també s’ajunta el tema de l’especificitat del projecte per l’alçada i que hi hagi pocs mesos en què es pugui dur a terme. La idea és que a la primavera es pugui començar a fer la fase que toca.

Imagino que també ajudarà a impulsar l’esport del país.

Segur, perquè es crearà un diàleg i el Cramea completaria instal·lacions per entrenar en alçada com la piscina del Pas de la Casa, Naturlandia, o el Centre Esportiu d’Ordino.

Com es troba el desplegament de la Llei de l’esport, i quina és la prioritat actual?

Ara estem treballant el tema dels beneficis fiscals per a les empreses que patrocinin entitats esportives sense ànim de lucre juntament amb el ministeri de Finances, i a finals d’any hauríem de poder veure ja la redacció final i el tràmit parlamentari.

Quin seria el percentatge de deducció?

S’està treballant, i amb la situació actual és un d’aquells punts que ha vist el plantejament inicial alterat amb la situació dràstica a nivell de recursos públics que es destina a pal·liar la Covid-19. No sabem quin serà el comportament fiscal de les nostres empreses que estan molt tocades, i ens deixarem aquest any per valorar-ho.

La línia que vol seguir el Govern és la de fer venir grans esdeveniments com el Tour o l’Andorra Multisport Festival?

És molt important mantenir lesport present en el dia a dia en tots els àmbits, perquè quan creus en l’esport com un vector de país ho fas de totes maneres, des dels més petits a quan vols atreure grans esdeveniments.

Ilde Lima va demanar empara a Govern per la polèmica amb la FAF. Hi ha parlat?

Sí, i ell sap que no hi ha cap problema ni inconvenient en tractar aquest tema, malgrat recordem sempre que és una situació entre esportista i federació. Disponibilitat tota i portes obertes, i la voluntat és que no hi hagi conflictivitat, almenys des de la responsabilitat que em toca.

S'hauria de modificar el codi penal perquè estiguin previstos delictes relacionats amb apostes esportives veient les possibles irregularitats del final de la passada lliga?

No n'hem parlat, i estic expectant amb aquest tema, però està judicialitzat i hem de tenir cura total i cautela fins que hi hagi un pronunciament del poder judicial.

Ha mediat en el conflicte entre jugadors i federació d’hoquei patins?

Estem en contacte , som coneixedors i les dues parts ens han exposat la situació en què es troben. Hi ha pendent una reunió per veure en quins termes pot haver-hi un acord.

S’ha signat el conveni d’ús de l’Estadi Nacional entre FAF i FAR?

Sí, i no hi ha hagut cap problema. Just abans de la pandèmia l’havíem d’explicar, i crec que tindrem temps de fer-ho. També ha de permetre que el diàleg pugui ser-hi més enllà dels pactes acordats al conveni, i que en situacions no previstes i que entre totes dues federacions estableixin la prioritat.

tracking