Josep Àngel Mortés

“La crisi no ens ha de fer oblidar la variant”

Els plans de la corporació per al 2020 s’han vist modificats amb L’esclat de la pandèmia i com la resta d’administracions ha hagut de fer front i adaptar-se a les conseqüències de la covid

“La crisi no ens ha de fer oblidar la variant”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un any després de ser reelegit cònsol major, Mortés fa balanç de la feina feta pel comú en un any marcat per la pandèmia que a mitjan març va trencar tota la planificació de l’equip de govern per al 2020.

Quin balanç fa d’aquest any?

Aquest 2020 tots el recordarem d’una forma no gaire positiva. Però penso que ens n’hem sortit bastant bé tots en general. Tot i això, el 2020 ha estat molt complex. S’han hagut de prendre decisions dia a dia, inclús en hores. Si busco la part positiva s’ha de valorar que hem estat tots molt àgils a l’hora de prendre decisions i penso que això ha fet que Andorra estigui com està, comparat amb els països veïns. Estem una situació bastant acceptable tot i la problemàtica.

Com afectarà les finances comunals la pandèmia?

Nosaltres hem intentat mantenir al màxim totes les inversions per contribuir a moure l’economia del país. La Covid ha afectat moltes empreses i des del comú vam dir que havíem de tirar els projectes endavant i així ho hem fet. A partir d’aquí, la Covid ens ha fet variar el pressupost dels propers tres anys i el marc pressupostari. S’haurà de valorar molt bé quines inversions prioritzar i afectarà els ingressos del comú. Ordino és una parròquia petita i els ingressos provenen de les transferències de Govern, que es veuran reduïdes perquè estan indexades amb el PIB. I, a més a més, aquestes transferències s’usen el cent per cent per al funcionament del comú i la resta són ingressos que provenen del comerç, que són pocs, i de la construcció. No hem previst ingressos provinents de la nova construcció perquè el 2021 serà un any complicat.

Les inversions per als propers anys com es veuran afectades?

Com deia abans, prioritzarem les inversions. Una de les importants serà acabar el centre esportiu, la tercera i última fase. I després tirarem endavant algun dels projectes del pla de dinamització de la parròquia, com el de Ribera Amunt. Que vol fer conèixer tots els poblets de la parròquia lligats al Camí Ral.

I l’hotel Casamanya?

Seguim buscant trobar un ús per a aquest edifici que porti un valor afegit a la parròquia. Hi continuem treballant. Estem en contacte amb inversors, també amb l’administració per si s’hi pogués ubicar algun tipus de servei que doni valor afegit. Hi havia inversors privats interessats abans de la pandèmia, però ara s’han fet enrere perquè amb la situació econòmica es miren molt aquestes inversions.

Ens hem d’oblidar de la variant de la Massana amb tot el que vindrà en els propers anys?

La crisi econòmica per la Covid no ens ha de fer oblidar la variant de la Massana. És un element de comunicació intern del país important i no només per a Ordino. També per a la Massana perquè ho patim els dos. S’ha de tirar endavant, potser no tan ràpid com si no haguéssim tingut la pandèmia, però hem de començar a treballar-hi. S’ha de posar al pressupost de Govern i hi ha d’haver unes plurianuals.

La Covid ha frenat el compromís electoral de solucionar la falta d’habitatge a Ordino?

La Covid no ho parat tot i és una prioritat del Govern. I nosaltres com a comú d’Ordino ens posem a la seva disposició per buscar solucions a la problemàtica de l’habitatge. S’ha parlat molt de la reducció del percentatge de cessió i tot el que siguin elements per facilitar l’accés a l’habitatge hi estem a favor. Una altra cosa és que sigui més fàcil o més difícil poder-ho tirar endavant. Nosaltres el percentatge de cessió econòmica el tenim al 5% i el de terreny al 15%. No creiem que reduir la cessió sigui l’element clau perquè un promotor vulgui fer pisos de lloguer. Que els promotors facin pisos de lloguer passa per les ajudes dels comuns i del Govern. Hem de fer un pla conjunt totes les administracions.

La crisi sanitària ha portat més pobresa a Ordino?

La crisi està afectant igual tot el país i moltíssima gent. I la parròquia d’Ordino tampoc no n’és cap excepció. No puc quantificar-te quanta gent està afectada, però des del comú el que prioritzem és estar al costat de la gent més vulnerable, en aquest cas els padrins de la parròquia. Intentar ajudar-los en el que puguem i acompanyar-los. Quant a la resta de la població, no sabem si hi ha més ajuts socials perquè la informació la té Govern.

S’esperava la polèmica amb la taxa a la tinença de gossos?

Hi ha hagut més polèmica de la que calia. Per part nostra no s’ha sabut comunicar realment què era aquesta taxa. S’ha barrejat la qüestió de les tifes dels gossos amb la de les taxes i eren dos temes ben diferents. Una cosa és el control amb l’ADN de les tifes que tira endavant enguany. I la taxa és per donar un servei al ciutadà. I en aquest cas d’higiene i de neteja, que té un cost molt important per al comú.

Ser reserva de la biosfera comporta limitacions al creixement de la parròquia?

El que s’ha de trobar és l’equilibri entre el respecte al patrimoni natural i el sector econòmic. La reserva de la biosfera no et marca limitacions. Nosaltres vam presentar un pla de gestió, que és la base del reconeixement conjuntament amb la participació ciutadana, i el que fa la Unesco és revisar la situació de la reserva cada deu anys.

tracking