x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Miquel Nicolau

“Han pujat les preinscripcions per a la carrera d'infermeria”

Nicolau considera que la pandèmia del coronavirus no afectarà la xifra de matriculacions a la Universitat i afirma que han implementat mesures per mantenir el distanciament
El rector de la Universitat d'Andorra, Miquel Nicolau.

“Han pujat les preinscripcions per a la carrera d'infermeria”

El rector de la Universitat d'Andorra, Miquel Nicolau.

L. G.
Actualitzada 20/09/2020 a les 07:22
El rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau, explica com ha afrontat el centre d’estudis superiors la pandèmia del coronavirus. Destaca l’increment i la incentivació de les formacions en línia i l’interès de més estudiants en la carrera d’infermeria.

Com ha afrontat la universitat la crisi sanitària pel virus?
Estem contents. Hem pogut garantir la majoria de titulacions presencials i tenim l’esperança que el curs evolucionarà amb normalitat gràcies a les mesures del Govern.


Per mantenir el distanciament han hagut de reduir l’aforament de les aules?

No hem limitat l’aforament, però hem fet per mantenir la distància de seguretat d’un metre i mig entre alumnes. Això vol dir que en aquelles aules on l’any passat hi havia 35 estudiants, per exemple, ara els hem traslladat a espais més grans, amb capacitat per al doble dels estudiants. I en cap cas les classes són de més de 50 persones, ja que si no hauríem de demanar un permís especial al Govern.

La universitat disposa d’algun protocol d’actuació pel virus?
Un dels escenaris que tenim previstos en les mesures és que en aquelles sales on el volum d’alumnes és superior i no tenen capacitat per absorbir-ho, hem desdoblat les classes. D’aquesta manera, una part dels alumnes fan la part presencial a l’aula i l’altra meitat ho fan de forma telemàtica i es van alternant setmanalment. Actualment ja ho hem implementat en algunes classes on hi ha molts estudiants. Llavors hem fet que la part virtual sigui molt més dinàmica, curta i assumible que la classe normal a la universitat perquè si no seria molt feixuc per als estudiants.


Han impulsat alguna mesura més per prevenció?

Sí, hem esglaonat els horaris d’entrada dels estudiants a la classe per evitar contactes. Abans de la Covid-19 tots començaven a les 8.30 hores i ara hem fet tres grups que comencen amb un quart d’hora de diferència, des de les 8.15 hores fins a les 8.45. I també hem eliminat la franja horària de l’esbarjo, que era on s’agrupaven totes les formacions, i així evitem riscos.

Les matriculacions d’alumnes han disminuït?
El període de matriculacions el tanquem a final de setembre i encara no tenim coneixement de la xifra exacta d’estudiants, però és cert que hem evidenciat com han pujat les preinscripcions per a la carrera d’infermeria. Tanmateix, creiem que a l’UdA no tindrem una davallada d’alumnes i el nombre se situarà molt pròxim al que teníem l’any passat, malgrat que els estudiants iberoamericans han desaparegut per la situació que estem vivint amb la pandèmia.


Com es troba el projecte per crear una residència?
Nosaltres estem en contacte amb el comú i el ministeri i sabem que s’està estudiant un projecte i confio que en un període curt de temps Sant Julià podrà gaudir d’una residència per a estudiants, investigadors i treballadors. També estic convençut que la iniciativa privada pot donar bon resultat a Andorra, tot i que som conscients que no podem crear una residència de 200 persones en dos dies, perquè no les tindrem, però és una cosa que si anem creixent a poc a poc cada cop hi haurà més usuaris.

Com es va veure afectada la mobilitat internacional?
És cert que nosaltres seguim acceptant estudiants de mobilitat perquè estem oberts i igualment tenim alumnes que marxaran a estudiar a altres destinacions. En alguns llocs ens han dit que no, com per exemple a Montpeller, però a Malta ens han dit que sí, tot i que encara estem amb l’ai al cor perquè no saben si obriran en presencial o ho faran en línia.

Tenen alternatives per fomentar la relació entre centres universitaris?
Sí, estem treballant en un projecte de mobilitat virtual. Per a aquest curs ja tenim organitzades algunes sessions del que s’anomena el Cooperative Online International Learning, que es tracta d’unir les aules de dues universitats a través de determinats projectes.

La Universitat d’Andorra té previst iniciar noves modalitats educatives?
Estem mirant nous màsters per donar continuïtat a les carreres que tenim al centre i també treballem per crear un grup de treball on hi haurà el consell universitari i bona part del sector econòmic, tot i que s’ha vist endarrerit per la Covid-19. La idea és cercar nous sectors que podrien implementar-se a Andorra i iniciar estudis reglats per incentivar la formació i diversificar l’economia del país.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts