x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Eva Choy

“Tornar a tancar les fronteres seria dramàtic”

La cònsol preveu un impacte econòmic per la baixada de turistes arran de la pandèmia de la covid-19 i la cancel·Lació de l’ultra trail. Assegura incertesa per la temporada d'hivern.
La cònsol menor d'Ordino, Eva Choy.

“Tornar a tancar les fronteres seria dramàtic”

La cònsol menor d'Ordino, Eva Choy.

Martí Pons
Actualitzada 29/07/2020 a les 07:12
Després d’estar al comú durant quatre anys a la minoria, Eva Choy va ser escollida el desembre passat cònsol menor al costat de Josep Àngel Mortés. Un mandat comunal marcat fortament per la pandèmia de la Covid-19 que ha fet reestructurar el pressupost d’enguany, tot i que s’han volgut mantenir totes les inversions.

Com és passar d'estar a l'oposició i de sobte ser escollida cònsol menor?
M'ha canviat molt. Quan estava de consellera a la minoria ho combinava amb la feina d’educadora i ara és un treball de dedicació exclusiva al comú. A nivell personal és un canvi radical però positiu. Des de l'oposició no veia tots els temes.


L’equip del qual forma part es plantejaria posar-se al capdavant tenint en compte el que ha passat amb la Covid-19?

Per mi no canvia res. Una crisi com la que tenim ara forma part d'encapçalar un projecte i trobar-te a vegades en situacions menys agradables. Penso que quan agafes aquesta responsabilitat d'assumir un càrrec de cònsol és implícit que et puguis trobar en situacions com aquestes.

Quin ha estat el moment més difícil d'aquesta pandèmia?
El moment de tancar. Aquelles setmanes d'incertesa de passar de l'activitat normal a un dia per l'altre tancar escoles bressols, cases pairals i tots els serveis. Per a mi això va ser el més dur. Va ser un moment de dir: i ara què? De mica en mica, quan es van anar decretant les mesures de seguretat, va començar a ser més fàcil.


Ha canviat molt el projecte de l’equip comunal?

Estem intentant mantenir-ho tot al màxim. De fet, hem fet una modificació del pressupost en la qual mantenim la totalitat de les inversions previstes. La voluntat és seguir amb el programa. Evidentment, pel que fa als actes, com els espectacles, no hem pogut fer gran cosa.

El cònsol major va comentar que un dels projectes destacats era el trasllat de les oficines a l'Hotel Casamanya i treballar per la dinamització de Casa Rossell. Això continua endavant, doncs?
Certament és veritat que s'ha posat una mica el fre de mà però tenim igualment les partides pressupostàries per treballar amb això i seguirem. Segurament no serà amb els terminis que ens havíem fixat al principi, perquè evidentment amb la Covid-19 s'ha alentit tot, però igualment es vol trobar una solució per a l'Hotel Casamanya i Casa Rossell. Els projectes també mantenen la mateixa inversió que teníem prevista.


I el mirador al telecadira de Creussans també es manté?
El projecte ja es va adjudicar i la idea era construir-lo justament durant els mesos de tancament. Això ha fet que la seva construcció quedi ajornada fins a l’estiu vinent però amb les mateixes condicions.

Tenint en compte que Ordino és una de les parròquies que té bona afluència de turistes, com afecta la Covid-19 a la parròquia i l’anul·lació definitiva de la prova Ultra Trail?
Evidentment la prova esportiva portava molta gent a la parròquia durant una setmana mínim, ja que els qui venien a fer-la hi estaven molts dies, com també els acompanyants. Per tant, era un esdeveniment que ens aportava molt valor. Aquest any, evidentment, sense l’Ultra hem notat una important davallada del turisme però també pel tancament de fronteres, la mateixa crisi sanitària i econòmica.

Mortés va indicar que ara al juliol sabríem si hi ha finalment una nova prova o no?
En breu, si tot va bé, es farà la presentació d'un projecte que penso que encaixarà molt bé amb la parròquia. Hem de mirar com acaba però es perfila per tenir una alternativa a aquesta prova. Es treballa amb la idea de l'estiu 2021.

Aquesta tindria un cost reduït, alguna promoció diferent?
Hem previst el mateix pressupost a l'espera de com es concreta aquest treball i la idea és mantenir la mateixa aportació per a una nova prova que substituirà la Ultra Trail. Volem mantenir aquest esdeveniment que dinamitzava la parròquia a l'estiu.

Com us heu plantejat la promoció turística enguany?
Hem hagut de fer un pla de dinamització a correcuita per mirar de salvar l'estiu. Llavors, hem presentat accions puntuals per atraure el turisme de proximitat, com Ordino, paradís de cims fa una setmana.

El turisme és una part molt important de l'economia. Us fa por que hi hagi un rebrot gran a la tardor que pugui suposar l’empobriment del Principat?
La majoria n'hem parlat i ens preocupa. Al comú tenim les competències que tenim però sí que estem veient que el nostre punt fort, que era el turisme, si més no a Ordino, doncs està en perill. Salvarem l'estiu amb aquestes accions i perquè veiem que el turisme de proximitat va funcionant però també caldrà pensar en l'hivern i això dependrà dels possibles rebrots i del que pugui passar.

Hi ha especialistes que parlen d’un rebrot, altres que no...
Hi ha molta incertesa. Estem en un mandat que hem d'actuar pràcticament dia a dia i totes les accions les anem prenent al moment perquè estem veient que tot depèn de com evoluciona la crisi sanitària i és veritat que hi ha una possibilitat que el turisme d'hivern es vegi afectat.

Si es tornessin a tancar fronteres què passaria?
Seria dramàtic per a Andorra, en la meva opinió. Hem de mirar que no tornem a arribar a aquest extrem pel bé del país.
Etiquetes
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts