x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Xabier Ajona

“El parc d'animals tal com està avui no pot continuar”

Ajona afirma que la vinculació del parc al Comú de torn ha impedit avançar en el projecte i ara això es vol corregir. Preveu un bon estiu si s’obren les fronteres amb normalitat
El nou director de Naturlandia, Xabier Ajona, el dia de la presentació al carrec.

“El parc d'animals tal com està avui no pot continuar”

El nou director de Naturlandia, Xabier Ajona, el dia de la presentació al carrec.

C. SANT JULIÀ
Actualitzada 10/06/2020 a les 07:03
Va ser el director d’Ordino Arcalís, aconseguint la dinamització de les pistes. Ara és el responsable de Naturlandia a proposta del cònsol lauredià, Josep Majoral, i treballa per donar-li un nou enfocament. No es mulla per explicar nous projectes perquè diu que primer cal valorar i fer front als problemes actuals.

Per què va acceptar aquest canvi d’Ordino Arcalís a Naturlandia?
Quan vaig entrar a Arcalís hi havia uns objectius plantejats. Van quedar assolits i l’estació va quedar dinamitzada. Podia donar l’etapa per acabada i va sorgir l’oportunitat de venir a Naturlandia, que és un altre racó del país que té moltíssim potencial que es pot convertir en un altre tipus de referència d’estiu.


El cònsol va dir que “s’ha acabat l’amiguisme”. Creu que la mala gestió és imputable a alguns càrrecs?

El que volia dir el cònsol segurament és que Naturlandia no ha pogut avançar perquè sempre ha estat vinculat amb la política de torn i això no ha permès que l’empresa com a tal hagi pogut tenir el seu propi projecte. El pensament de l’actual cònsol és que Naturlandia ha de tenir el seu propi projecte, que ha de ser independent de qui estigui governant la parròquia.

Quin és el pla estratègic?
Ara mateix acabo d’aterrar i s’han de veure bé les coses i fer una mica d’anàlisi històrica per entendre per què hem arribat on hem arribat. A partir d’aquí hem començat a detectar gran part dels problemes que tenim i hem començat a plantejar solucions. El primer serà intentar posar ordre a l’estructura de l’oferta del parc perquè està desordenada. No se sap del tot què es vol que sigui Naturlandia. Ens hem de plantejar què volem ser i on volem estar d’aquí a cinc anys i com volem arribar-hi.


Quins són els principals problemes que diu que ha començat a detectar?

Com dic, el principal és que no se sap què és i què vol ser. Ni l’equip no sap el sentit de la seva feina. Comencem a tenir la línia clara i un cop acabada de definir, serà el moment d’adaptar l’estructura.

Això passar per moure fitxes quant a càrrecs i personal?
Ens plantegem una reestructura sobretot en la part del producte. Evidentment, un cop haguem decidit cap a on volem anar, haurem d’adaptar-nos a les necessitats que aquests objectius requereixen. Avui en dia dir com serà se’m fa difícil.


Tot i això, té clar un projecte estrella que vulgui fer?
No el tinc clar. Es poden desenvolupar una sèrie de coses però projecte estrella, no. Per plantejar-se un tema estrella has de tenir molt clar cap a on vas perquè acostuma a suposar molts diners i ara no estem en una situació de plantejar un projecte estrella. Hem d’anar a poc a poc i tenir els objectius clars a llarg termini.

Què passa amb la tirolina?
La tirolina tal com estava plantejada i amb el cost que suposava ja et dic que la descarto completament. Una tirolina on s’havia arribat a parlar de cinc milions d’euros amb els problemes que tenim, a dia d’avui no és plantejable. Un altre tipus de tirolina o una activitat d’aquest estil amb un pressupost diferent podria arribar a ser plantejable.

Apapma, pel que fa al naixement dels ossos, diu que han d’anar a un espai natural. Què en pensa?
Jo soc el primer que em qüestiono el parc d’animals tal com el coneixem avui en dia. Tinc clar que no pot seguir d’aquesta manera. O trobem un enfocament diferent o realment potser ens haurem de plantejar un tancament. Hem de tenir presents totes les possibilitats que hi pugui haver al voltant del parc. Tal com està avui no pot continuar.

Aquest canvi d’enfocament cap a on aniria?
Estic mantenint contactes amb altres parcs per veure quines són les alternatives que ells han pogut desenvolupar en casos similars o cap a on pot arribar el parc. El parc d’animals com es va plantejar a Naturlandia potser no és el que es correspon a 2020. Fa trenta anys potser s’hauria vist millor que un zoo però estem al 2020 i hem de ser conscients que la societat ha canviat i que les percepcions amb els animals i el medi ambient han canviat. Nosaltres com a empresa també ens hem d’anar adaptant.

Com preveu la temporada d’estiu d’enguany?
Si les fronteres s’obren amb normalitat, penso que pot arribar a ser un bon estiu, no excel·lent però sí una opció com a destí proper. Per a una persona d’Espanya o França pot ser una escapada a l’estranger sense arriscar el capital. Però que hi haurà un impacte, és evident.

I quant a les mesures de seguretat, què tenen pensat?
Estem reestructurant els espais i també estem treballant en la desinfecció. El que passa és que avui decidim això i d’aquí a quinze dies hi pot haver un altre escenari. Ens hem de plantejar coses que siguin coherents.
Etiquetes
  • #22 John galt
    (19/06/20 20:05)

  • #21 Informa't company
    (17/06/20 15:39)

    CDiego va dir..
    Company imforma't be, la bona remuneració ja la tenia abans de venir.
    Aquest es el director que va reflotar Ordino Arcalis. Jo li dono mes credit del que tu li has donat. Crec que el que ha fet en el passat l'avala.

    Respondre
  • #20 Joan
    (16/06/20 10:11)

    Una vergonya aquest parc i el seu inventor Josep Pintat , Sra carina perquè no parla dels millons de diners perduts a la seva parròquia !!!! Vol la contesta !!!!!
    No interessa, el jefe no vol !!!!!
    Vostè que va donan lliçons a tothom perquè no mira  que està passan a Naturlàndia!!!! Vol la contesta !!!!
    El jefe no vol.
    Es la vostè la minyona dels Pintats ?
    Aviat ho sabem 

    Respondre
  • #19 Feta una segona lectura de l'entrevista
    (11/06/20 14:50)

    Acabo de fer una segona lectura de l'entrevista. A hores d'ara, voldria creure que el Sr. Ajona ‎serà conscient del rebuig que suposa entre la ciutadania, inclosos força electors del Sr. ‎Majoral, enviar milers i milers d'euros del comú cada any a salvar del naufragi Naturlandia. Ja ‎li hauran explicat que mai, ni un sol any, s'ha materialitzat el propòsit fundacional del parc: ‎que Naturlandia portés vida comercial als bars, restaurants, hotels, botigues del poble... ‎Internament, el Sr. Ajona s'haurà adonat que té una línia vermella: no fer o proposar res que ‎qüestioni obertament les actuacions significatives inicials i la filosofia fundadora del parc, cosa ‎que podria suposar una taca en el currículum polític del Sr. Josep Pintat. Penso, per posar un ‎exemple, en el text de la sentència de maig del 2018 del Tribunal Superior on es fa referència ‎a la seguretat al Tobotronc. (Veure el Diari del 24/9/2018). La multa: més de 14.000 Eur. ‎

    Respondre
  • #18 Votant fidel i amic de tota la vida
    (10/06/20 07:36)

    L'amiguisme és part essencial del caciquisme. El parc es va inaugurar amb una sòlida base de primers càrrecs per amistat. I va seguir així tots els anys del cònsol Pintat, afectant ben aviat tota l'escala professional. L'amiguisme culmina durant l'administració Gil, mantenint-se en un bon nivell els quatre anys següents del Sr. Vila. Ara sembla que el barons UL han descobert la sopa d'all.

    Respondre
  • #17 Lauredia
    (09/06/20 21:08)

  • #16 CDiego
    (09/06/20 17:29)

    Fer viable Naturlandia es mes dificil que reflotar el Titanic. Aquest nou Director ho intentará un parell d anys i despres vindran les excuses...bla bla bla. Mentrestant haura gaudit d una bona remuneració i a buscar nous horitzons. Aqui o fora.

    Respondre
  • #15 lluis
    (09/06/20 13:27)

    Conectar Sant Julià amb Naturlàndia per telefèric o Trenet. Deixar el cotxe al centre. Bosc botànic com atracció. Cultius de bosc. Animals de bosc. Excursions per conèixer la natura. Etc.

    Respondre
  • #14 Au va home !!
    (09/06/20 11:52)

    Crec que la única solució i dic bé la única, és tancar definitivament aquesta desgraciada inversió i tornar els terrenys al seu estat originari de bosc i d'esplai sense pretensions de grandesa, per dinar i passar el dia en família, com s'havia fet sempre a Conangle. Que això no dona ? molt cert, però el parc no solament tampoc dona un ral sinó que costa milions cada any. Que és millor ? La grandesa que hom no es pot permetre o la humilitat que no costa ?

    Respondre
  • #13 Preso d'animals.
    (09/06/20 11:30)

    Jo no penso pas portar hi els meus fills a veure els pobres animals engabiats, això dels parcs i zoològics públics a passat a l història, per més inri aquest lloc lastra tota l'economia dels residents de Sant Julia.

    Respondre
Veure’n més
22
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts