Gerard Cadena

“La crisi ha estat un impacte fort i proporcional per a tothom”

Cadena afirma que les mesures econòmiques del govern han minvat l’efecte devastador de la crisi, però indica que la patronal ha assumit gran part de l’afectació per la covid-19

“La crisi ha estat un impacte fort i proporcional per a tothom”ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi provocada per la pandèmia del coronavirus ha posat entre l’espasa i la paret el sector empresarial del país, que ha hagut d’assumir grans costos per fer front a les necessitats que requeria la situació. Així, el president de la CEA manifesta en quin punt es troba la patronal i els següents passos a seguir per reactivar l’economia del país.

Com està afectant la crisi sanitària a la Confederació Empersarial?

La pandèmia ha tingut una afectació molt important en l’àmbit econòmic, sobretot el mes de març i a l’abril, on el 100% dels establiments i empreses han estat tancats per les mesures decretades pel Govern. A partir del maig alguns sectors han pogut obrir gradualment i gràcies a això van recuperant la normalitat a poc a poc. Per sort avui és 1 de juny, podem tenir tots els comerços oberts i arribem a la nova normalitat.

La nova normalitat provocarà canvis en la manera de treballar de les empreses?

Bé, és ben clar que les mesures de seguretat i higièniques que s’implantaran als establiments es perllongaran durant molt de temps i tots ens hi haurem d’adaptar. L’etapa que comencem és un repte per al sector empresarial i per a la població.

Com valoren les pèrdues els empresaris?

Hi estem treballant i encara no les tenim. Ara hem començat a fer un estudi econòmic de valoració de les pèrdues de l’economia en general i dels sectors en particular, sobre quina ha estat la contribució que han hagut de pagar per aquesta pandèmia. En principi quan tornem a la normalitat podrem donar unes xifres més exactes, malgrat que tot dependrà de l’obertura de les fronteres i que recuperem una mica el turisme que ens caracteritza. Tanmateix pensem que l’aportació del Govern ha estat molt important, però també entenem que les empreses han fet un esforç tant o més important que l’executiu per mantenir-se.

En aquest sentit, com han viscut la situació dels treballadors per compte propi?

És un col·lectiu molt heterogeni i és difícil de quantificar. N’hi ha que els ha afectat al 100%, però amb les ajudes de les dues lleis òmnibus del Govern potser no han tingut tanta incidència. Tot i això, és evident que en algunes ha tingut un impacte molt fort i en altres ha estat més lleu per diversos factors, com l’obertura de l’activitat més aviat.

La crisi pot generar una desigualtat encara més gran entre assalariats i patronal?

Nosaltres entenem que la crisi ha estat un impacte fort i proporcional per a tothom. Pel que fa a les empreses, com més assalariats tens, més impacte has d’assumir per mantenir salaris i fer front a altres despeses, sobretot els mesos de març i abril. D’altra banda, per l’entrada de l’ERTO, la despesa s’ha vist més compartida entre administració i patronal.

Com valoreu les mesures preses pel Govern?

Des de la CEA ja vam demanar de bon principi que hi hagués una injecció de liquiditat cap a les empreses i ho vam veure reflectit en els crèdits tous, tot i que serà la patronal qui s’haurà de fer càrrec del pagament. L’entrada en vigor dels ERTO també va ajudar que les empreses no haguessin de tancar i a evitar acomiadaments massius. L’objectiu que busquem ara és que l’executiu doni ajudes per facilitar que tots els sectors puguin tornar a la normalitat, encara que sigui amb mesures sanitàries estrictes.

L’Acord amb la Unió Europea es veurà afectat per la crisi.

En aquest moment nosaltres ho veiem com una possibilitat per trobar algun prestador d’última instància que ens pugui cobrir en cas d’urgència. La diversificació de l’economia també vindrà molt determinada pels acords amb la Unió Europea. Igualment, el GPS a l’aeroport de la Seu d’Urgell també és una nova obertura cap al món, ens permetrà reactivar algunes connexions de cara a la tardor i és una demanda que nosaltres havíem fet.

Es planteja augmentar la inversió estrangera?

Considerem que la inversió és un puntal molt important, però que ha d’estar capitalitzada perquè generi valor a Andorra, que permeti crear nous sectors de treball i incrementar la riquesa i la presència del país en l’àmbit internacional.

tracking