x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Jordi Fàbrega

“Amb els pocs casos que tenim no té sentit tenir la frontera tancada”

L’ajuntament alturgellenc treballa per la recuperació econòmica i es manté en contacte amb el Govern andorrà per continuar amb projectes com la col·laboració entre hospitals
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega.

Actualitzada 25/05/2020 a les 07:11
La Covid-19 ha afectat arreu en tots els àmbits econòmics i socials. L’ajuntament de la Seu d’Urgell està treballant per ajudar les persones que tinguin alguna necessitat després de la pandèmia, com ajudes als transfronterers, però sense voler deixar de banda projectes de cooperació amb el Principat, com els vols GPS a l’aeroport.

Quina valoració em faria del primer any de mandat?
Ha estat un any realment complicat perquè tot el que havíem començat, la Covid-19 ens ho ha canviat de dalt a baix. Teníem projectes molt xulos engegats, com el d'INEFC, que ja teníem data de la signatura del conveni el 27 de març i quinze dies abans és quan va començar la pandèmia. Tot el pla de mandat que nosaltres teníem previst, ara mateix està parat i cal veure com acaba i les seves repercussions sanitàries, socials, econòmiques i també ecològiques. Tenim gent a l'atur, amb ERTO. Tot s'ha d'anar recuperant a poc a poc i hem de vetllar perquè ningú tingui problemes.


Entenc que si ser alcalde és un repte, ara encara n’és més?

Exacte. Ser alcalde de la Seu ja és un repte en condicions normals, però amb una crisi d'aquestes dimensions que no s'havia viscut mai, encara n’és més. Tens la incertesa que no saps com anirà des del punt de vista sanitari, si hi haurà rebrot o quants afectats. Quan tens respostes és molt diferent i ara estem aprenent, algunes vegades a base dels errors. És una gran responsabilitat pel fet de decidir si es pot passar de fase, per exemple, i com més tardis a obrir, més costarà recuperar-se econòmicament i psicològicament.

Clar, i em comentava que projectes com el de poder fer els cursos d’INEFC han quedat aturats?
Sí, és un conveni validat per tres institucions que han donat el vistiplau i faltava la signatura per començar les classes aquest setembre vinent. El que passa és que amb la situació actual, creiem que això ja no serà possible fins a l’any 2021.


I el sistema de vols GPS a l’aeroport que estava previst iniciar-se el 23 d’abril passat, des de Madrid o el Govern andorrà li han donat algunes indicacions de què passarà?

El sistema de vols GPS ja està en funcionament. Es va instal·lar a l'aeroport des del mes d'abril, tal com es van comprometre les autoritats espanyoles. Ara bé, actualment el trànsit aeri pràcticament està aturat. A més, s'havia de fer una formació als pilots que no s’ha pogut fer i que no es farà fins que no hi hagi una recuperació. La part positiva és que la instal·lació amb el sistema GPS ja està feta i podrem treure’n molt més profit i oportunitats que abans. Feia molt temps que esperàvem. La idea seria començar amb vols xàrter i en funció d'aquests, a la llarga alguns vols comercials. Tampoc no ens han dit dates perquè tota l'administració pràcticament està centrada amb la Covid-19.

Pel que fa a la col·laboració amb l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, com està? També ha quedat aturada la recerca d’un conveni conjunt?
Vaig parlar amb el Salvador Illa, ministre de Sanitat, just abans que comencés la pandèmia i la conversa va ser molt franca. Ens va dir que entenien aquesta col·laboració i que la veien factible i viable, també el Govern andorrà. Vam acordar que es buscarien les formes legals per fer-ho al tractar-se de dos països diferents i que Andorra no és de la Unió Europea, i a nivell burocràtic ho dificulta més. Tot i això, durant la pandèmia s'ha pogut veure una col·laboració clara amb ingressos a planta, trasllats de pacients, etc. Hi ha bons acords amb el ministre de Salut andorrà. Una mostra és que s’han inclòs els transfronterers amb aquest estudi serològic poblacional. Això t'està dient que malgrat la frontera, hi ha una molt bona col·laboració.


Parlant de transfronterers, com està l’ajuda econòmica que va anunciar per a aquells qui es quedessin a l’atur?
Ara estem redactant les bases i no podem saber si hi ha molta petició o no. Necessitem una base pressupostària i per fer-ho possible cal que se’ns permeti utilitzar el romanent de tresoreria que encara no està autoritzat pel Govern de Madrid. Estem redactant les bases amb la idea de treure aviat la convocatòria. Sabem que hi ha gent que ha trucat per demanar informació, però de moment no ha estat una cosa massiva. Tot i això, no sabria dir quan es podrà fer.

Quant a la frontera, creu que seria bo coordinar una obertura per ajudar en l’economia de la Seu i també d’Andorra?
Veig claríssim que aquesta frontera no la podem tancar. Nosaltres volem que la gent baixi i nosaltres poder pujar. La situació està controlada als dos llocs i, per tant, durant el temps que no ha estat tan controlada, on hi havia força casos, els fronterers també pujaven i baixaven. Per tant, ara que les dades epidemiològiques mostren un control, no té cap sentit tractar-la com una frontera internacional. Si s'ha de fer alguna excepció en alguna frontera, clarament és aquesta. Som territoris veïns en què epidemiològicament no hi ha diferència.

Tenen previst algun tipus de pla d’acció turístic conjunt per a aquest estiu?
Nosaltres tenim moltes coses a oferir. Som un espai obert amb un aire molt pur, on molt poques vegades hi ha grans aglomeracions. L'hem de vendre com a entorn segur. Com a mínim durant un any el turisme que tindrem serà intern, ningú marxarà a fora. És un lloc que pot atraure molt, tot el Pirineu en general i Andorra inclosa. Amb Andorra encara no hem parlat, només a nivell intern, però és evident que la marca Pirineu l’hem de vendre conjuntament.
Etiquetes
Veure’n més
23
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts