Marc Visent

“Hem fet un confinament a l'andorrana des de Nova York”

L’empresari viu als estats units amb la parella, també andorrana, i treballen en un ‘software’ de construcció digital. El govern els ha donat una prestació per poder mantenir el negoci

“Hem fet un confinament a l'andorrana des de Nova York”M. V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Graduat en Enginyeria Informàtica i Dret, va marxar a viure amb la seva parella, també andorrana, als Estats Units, com a soci fundador de l’empresa Knowify, especialitzada en la digitalització de les empreses de construcció. Fa deu anys que treballa a l’epicentre de l’economia estatounidenca, a Wall Street, i el coronavirus no els ha impedit que puguin continuar treballant.

Com és el dia dia a Nova York, sent els Estats Units el primer país del món amb més contagis de coronavirus?

És un país peculiar perquè es tracta d’una societat individualista. El “nosaltres” és secundari i ha estat dur per a ells. A Andorra, això no ha passat i la gent ha entès que s’havia de confinar. Nosaltres, com a andorrans, fa dos mesos literalment que no hem trepitjat el carrer. Hem volgut tenir respecte cap a aquells que sí que han de sortir, com són els treballadors sanitaris i aquells que són essencials. Des d'un punt de vista personal i empresarial, en el nostre cas ha estat relativament senzill.

A què es refereix que ha estat senzill en l’àmbit empresarial?

Knowify és un negoci digital i treballem tot a remot. La gran majoria dels nostres processos són en línia. Per tant, no hem tingut un canvi molt gran en això. Sí que ens ha afectat quant a clients, ja que el sector de la construcció s'ha vist afectat però al mateix temps, el que aporta la nostra solució s'ha enfortit perquè el que suposa la digitalització de l'empresa de construcció, vol dir que la pots gestionar des d'allà on siguis.

El Govern ha posat a disposició ajudes com a Andorra, però?

Hem rebut una ajuda econòmica que és un préstec que si es compleixen un seguit de condicions, te’l perdonen. Acaba sent una donació. Les condicions són bàsicament que has de mantenir la teva plantilla i els sous.

I no existeixen els ERTO?

L'ERTO és un concepte diferent. Aquí hi ha hagut acomiadaments i la gent està rebent una prestació de l'atur. No hi ha hagut una coordinació entre l'empresa i el Govern. Aquí tothom ha d'espavilar-se per ell mateix, en el sentit que no hi ha ni un sistema d'assegurança pública. El que passa és que ara hi ha hagut uns 30 milions d'acomiadaments en el darrer mes i no és culpa d'aquestes persones, sinó de les condicions de salut i econòmiques que es viuen al país.

Quines són les sensacions de viure lluny de casa i tenir la família a l’altra banda del món?

Primer es viu amb una mica d'intranquil·litat perquè no sé sap què passarà amb els de casa. Et preocupa tot, la salut de la família, la seva estabilitat econòmica i també del país perquè malgrat que vivim lluny, som andorrans i ens estimem el nostre país. Per contra, també hi ha coses positives. Hem començat a parlar més amb els nostres pares, molt més del que havíem parlat en els darrers deu anys.

Em deia que la gent no està complint amb el confinament?

No. Nosaltres hem fet confinament a l'andorrana a Nova York però la gent no ho fa. La gent surt de casa, no com la vida normal perquè ens movem molt amb el metro i ara no, la gent no es troba tant, no sopa amb grup, però sí que si veus fotos dels parcs doncs estan plens. Hi ha molta menys consciència social.

Quan a Europa hi havia molta afectació i als Estats Units no, la família us deia que tornéssiu a casa?

Nosaltres vivíem al barri de Chinatown i encara hi tornem. A principi de març, quan dèiem a casa nostra que anàvem allà, ens deien que no. El 10 de març nosaltres encara estàvem al carrer. Està sent peculiar perquè ho vivim als dos llocs, a Andorra i als Estats Units, igual que la nostra família li passa el mateix.

Des del Govern no us han indicat quan podria ser possible poder viatjar a casa?

L’ambaixada andorrana aquí a Nova York ens va contactar de seguida i ens va oferir ajuda per qualsevols cosa que fos necessària. Però és clar, ningú sap del cert què passarà. No hi ha certeses pel que fa als desplaçaments per part de cap òrgan governamental.

Tenen previst tornar a casa després d’aquesta situació o creuen que serà una cosa passatgera?

Hi ha una evidència i és que no tornarem a una mateixa normalitat com la que hi havia abans. A nosaltres, per exemple, ens canviarà la manera de treballar i el negoci, malgrat que és remot, tenim una seu física. Ara bé, si passa a ser completament teletreballant, podria haver canvis a les nostres vides perquè es pot fer el mateix des dels Estats Units que des d’Andorra la Vella.

tracking