Olga Molné

“Reforçarem les partides socials perquè la gent les necessitarà”

Molné afirma que el comú ha assegurat els serveis assistencials per als massanencs i explica que han treballat per facilitar l’estada dels temporers que no han pogut marxar al seu país

“Reforçarem les partides socials perquè la gent les necessitarà”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia pel coronavirus ha afectat la gestió del comú de la Massana. Per a la cònsol major el més important són les partides socials i donar un cop de mà al turisme i a les persones que es dediquen al sector de l’hoteleria i la restauració.

Com està gestionant el comú la crisi sanitària?

L’emergència sanitària ens ha afectat molt en tots els àmbits de la nostra vida diària. En aquest sentit, hem intentat assegurar els serveis assistencials a la ciutadania i, sobretot, hem reforçat l’atenció a les persones vulnerables de la parròquia. Per garantir la higiene hem prioritzat els serveis com la neteja i la desinfecció i hem animat la població a respectar les mesures del Govern. En general, ho estem gestionant amb prudència i adaptant-nos a cada moment, sempre tenint en compte les necessitats dels massanencs.

Quines mesures han adoptat per adaptar la feina a la situació actual?

En un primer moment vam fer una ordinació per adaptar els llocs de treball a la nova situació. Així, hem anat fomentant el teletreball en la mesura que la feina ho permetés, sobretot pels treballadors amb fills i per les persones de risc perquè no posessin en perill la seva salut. D’altra banda, tota la feina comunal, les comissions i les juntes, les hem estat duent a terme a través de videoconferències. I als treballadors de la via pública també els hem reestructurat el sistema de torn per si algú s’infectava.

Com afectarà la pandèmia els pressupostos del 2020?

A la Massana vam aprovar el pressupost per a aquest any just abans de l’arribada del coronavirus i ara estem revisant partida per partida de dalt a baix per ajustar-lo. Amb els diners que ens estalviem dels esdeveniments que no se celebrin dissenyarem noves accions per reactivar el comerç i el turisme. Tot i que encara no tenim res definit, ja que no sabem com evolucionarà la pandèmia.

Quines inversions i partides es veuran més afectades? Tenen alguna prioritat?

Les partides que es veuran més afectades seran les inversions i les obres, on durem a terme el que és estrictament necessari. Tanmateix, la nostra intenció és reforçar tot el relatiu a les partides socials perquè entenem que la gent necessitarà més ajudes arran de la crisi.

En aquest sentit, la crisi pot modificar els projectes presentats durant la campanya electoral?

Bé, encara no coneixem l’abast total de l’afectació pels projectes que vam presentar durant la campanya electoral, però pensem que aquest primer any estaran més tocats. Tot i això, encara ens queden tres anys per tirar endavant el que teníem planejat. El 2020 és un període per demostrar iniciativa i dur a terme noves campanyes creatives per recuperar com més aviat millor la normalitat.

Com valoreu la rebaixa dels sous als càrrecs públics i la reducció de les transferències del Govern?

Des del comú considerem que en aquests moments hem de ser solidaris i hi ha d’haver una corresponsabilitat. Els càrrecs públics no podem ser diferents de la resta de la població. I amb la reducció de les transferències la Massana contribuirà en el que demani el Govern, però encara no sabem l’import exacte. Igualment, dels projectes que no es facin aquest any, destinarem els diners a ajudar a l’executiu.

Tenint en compte que Vallnord -Pal Arinsal va haver de tancar un mes abans del previst, quina afectació ha tingut als comptes d’EMAP?

És cert que vam haver de tancar abans i això comportarà una afectació en l’àmbit econòmic, però tenim la sort que estàvem tenint una molt bona temporada d’hivern i en aquest sentit ens afectarà menys que si hagués passat en una altra època.

En quin punt es troben els preparatius per a la temporada d’estiu a l’estació?

Encara no hem iniciat els preparatius per a la temporada d’estiu, estem estudiant els diferents supòsits en els quals ens podríem situar i esperant que el Govern indiqui noves directrius per saber en quin punt ens trobem i quines activitats podrem dur a terme al parc. Tenim diversos escenaris en ment, però tot depèn de la situació i les mesures.

Com ha gestionat el comú la problemàtica dels temporers?

Hem tingut moltíssima feina, ja que la Massana era una de les parròquies amb més treballadors temporals i, bé, la nostra prioritat ha estat ajudar-los en tot el que hem pogut. D’aquesta manera, els hem facilitat allotjament gràcies a persones que ens han posat pisos turístics i hotels i també els hem proporcionat manutenció juntament amb Creu roja, EMAP i Càritas. Aquestes persones van venir al país a contribuir en la nostra economia i era necessari que els hi donéssim suport, per aquest motiu hem intentat que la situació fos el menys dura possible.

Tenen prevista alguna acció per incentivar el turisme a l’estiu?

A Andorra depenem molt de la circulació de persones que permetin tant Espanya com França, però considero que la crisi ens situa com un país responsable i capdavanter en la resolució del conflicte sanitari i això ens beneficia i aporta confiança. En aquest sentit, estem preparant diverses accions amb el sector turístic, tenim una comissió treballant-hi i les hem d’acabar de perfilar en concordança amb les mesures que es preguin. La nostra major preocupació és ajudar el turisme i les persones que es dediquen a aquest sector.

tracking