x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Sílvia Riva

“La reconstrucció de Sant Vicenç d'Enclar és una de les prioritats”

Cultura treballa amb els altres ministeris per fer un recull de les inversions més essencials quan acabi la crisi de la covid-19. Riva assegura que s’han de potenciar els agents locals
Imatge de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva.

“La reconstrucció de Sant Vicenç d'Enclar és una de les prioritats”

Imatge de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva.

Fernando Galindo
Actualitzada 06/05/2020 a les 08:13
La Covid-19 ha fet que tots els ministeris hagin hagut de fer un replantejament en la seva gestió per continuar amb els projectes. En el cas de Cultura, la ministra, Sílvia Riva, assegura que projectes com la construcció de Sant Vicenç d’Enclar estan garantits i que estan treballant per potenciar l’oferta cultural d’agents locals.

Com està la situació actual des d’una perspectiva cultural?
Des que va passar la situació d’emergència sanitària, a Cultura vam tenir molt clar que realment havíem de reforçar la comunicació tant amb el teixit cultural com amb els programadors. Ahir vam anunciar la iniciativa Andorra resilient. Una història de pandèmies i de resistència i també la posada en marxa de les taules sectorials del Llibre blanc per donar impuls als projectes. Estem en contacte amb els diferents consellers culturals de les corporacions pel que fa a les polítiques, que vam creure que era una cosa que ens havíem de replantejar tots de cara el pròxim semestre d’aquest any.


Per què el ‘Llibre blanc’ s’ha cregut necessari que tornés?

Com manifesto, per arribar a tots els agents culturals i que realment hi hagi un diàleg que porti als fruits de poder tenir polítiques culturals dissenyades segons les necessitats que té Andorra. D’aquesta manera podrem donar veu, ara més que mai, als agents culturals i als nous reptes. Si ja en tenien abans, ara s’actualitzen amb noves dificultats però també oportunitats.

I des d’un punt de vista econòmic com està el ministeri?
El ministeri de Cultura ha fet com la resta. Estem treballant perquè es puguin destinar el màxim de recursos a l’emergència sanitària i a totes les mesures derivades de la Llei òmnibus, però evidentment la premissa amb la qual treballem del pressupost que queda és prioritzar tots aquells projectes que siguin d’abast nacional. Tots aquells projectes que puguin posar en valor la contractació d’empreses del país. Està demostrat com podem fer molta feina de manera telemàtica i que després es pugui percebre.


Creu que perillen algunes inversions o projectes com, per exemple, la reconstrucció de Sant Vicenç d’Enclar?

En aquest cas, aquesta reconstrucció en concret és un símbol. És a dir, més enllà que pugui suposar una execució d’una obra, representa un símbol de tornar a refer-nos en tots els sentits. Pensem que l’hem de prioritzar. El Govern és molt sensible amb aquests temes. Ara mateix havíem endegat un pla de convocatòria just abans de la Covid-19 pel que feia a la classificació de les runes de les pedres que també eren el punt d’inici de la reconstrucció. Un cop es reprenguin els terminis administratius es podrà adjudicar aquesta part i més endavant la comissió podrà explicar com es procedirà a la seva reconstrucció.

Però hi hauria projectes que puguin perillar, fins i tot cancel·lats com alguns treballs de millora, com el pont de la Margineda?
Aquest és un altre dels projectes també més representatiu dels que guardem com a prioritaris. Ara mateix estem valorant quines són les prioritats. Tot i això, aquests dies els diferents ministeris posarem en comú les nostres propostes, haurem de valorar quins són els projectes realment capdavanters independentment del ministeri que sigui. Farem un ordre de prioritats del que el conjunt de la ciutadania cregui, ja que el pressupost quedarà optimitzat.


Malgrat aquests esforços, creu que Cultura podria ser un dels més afectats o que es podria deixar més de banda?
No, en cap moment ho penso. Tothom té molt clar que quan parlem de Cultura parlem de llengua, d’identitat, patrimoni, etcètera. Són uns valors que tots compartim i en aquest sentit penso que treballem per tenir equilibri entre tots els ministeris.

I no es preveu algun tipus d’ajuda per fomentar els grups culturals del país, els artistes o projectes?
Les empreses culturals o els treballadors que es dediquin a aquest sector es poden beneficiar de les prestacions aprovades pel Govern. Tothom pot tenir-hi accés. Si tinguéssim més dades a través de Llibre blanc o la proposta d’acord sobre l’Estatut de l’artista al Consell General ens ajudaria molt a designar o dissenyar aquests projectes específics als quals cal fer més èmfasi. De totes maneres, volem promoure espectacles del país, promoure la contractació de casa i amb això ja s’està destinant un suport especial al col·lectiu.

Quant als museus, un cop es torni a la normalitat, es preveu algun pla d’acció?
S’està treballant des del ministeri per saber quines serien les premisses per poder-los obrir, ja no només per les fronteres, sinó perquè pensem que és un bon moment perquè nosaltres tinguem oferta lúdica pel que fa al país. A mesura que es puguin anar espaiant les sortides socials, i que les mesures de seguretat estiguin definides, podrem anar obrint les estructures culturals.

Li voldria comentar que hem rebut algunes rèpliques que potser no s’està donant tota la informació als treballadors de la situació.
En cap moment se m’ha donat compte de la situació, al contrari. La nostra feina és procurar tot el que estem fent. No tindria sentit que haguéssim anat intercalant els missatges dels diferents ministeris pel que fa a la gestió d’aquesta crisi. En aquest sentit penso que s’ha fet una aposta per una bona comunicació a l’hora d’explicar la gestió que estem fent, i crec que en tot moment ho estem fent d’una manera molt col·legiada.
Etiquetes
Veure’n més
23
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts