Alfons Clavera

“El Govern es va apropiar de la nostra idea de zones franques”

El candidat d'UPA a les passades eleccions generals defensa la necessitat de negociar una modificació duanera en l'acord d'associació per encabir les zones franques

“El Govern es va apropiar de la nostra idea de zones franques”A. E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat d’Units pel Progrés d’Andorra (UPA) a les passades eleccions generals fa balanç del primer tram de legislatura i reflexiona sobre algunes de les mesures que està adoptant el Govern.

Quina valoració fa dels primers passos del Govern tripartit?

Dels temes van estar discutint durant la campanya electoral, no veig que s’hagi implementat cap mesura seriosa per resoldre’ls. L’habitatge és una problemàtica d’urgència nacional que preocupa a molta gent i constato que no s’ha avançat gens. Les mesures són de maquillatge polític per dir que s’ha fet alguna cosa però tenen una traducció efectiva en la població.

Entén la unió de forces que va aglutinar la coalició governamental?

Això va ser fruit d’un engany i una traïció a l’electorat. La gent que va votar alguna d’aquestes formacions polítiques no ho va fer per investir Espot. I ara hem vist a les eleccions comunals d’Escaldes que a alguns els ha passat factura. Els canvis polítics sempre comencen per les parròquies. I els darrers comicis han estat el principi de la pèrdua de l’hegemonia parroquial de DA.

Quin canvi de rumb s’imagina?

Falten encara tres anys per a les properes eleccions generals, però podríem veure una escissió de DA, qui ho sap.

I en aquest eventual escenari, quin paper jugaria Alfons Clavera?

En les passades eleccions vam concórrer sense prou temps per traslladar el nostre missatge. Ara estem fent reunions cada 15 dies per reforçar-nos a través de les parròquies. I evidentment a les properes eleccions concorrerem com una força única sense coalicions. Units pel Progrés d’Andorra és una sola bandera i un sol projecte malgrat que el Govern actual agafi pinzellades del nostre programa polític.

Es refereix a les zones franques?

Totalment. Es van apropiar de la nostra idea però no ho han desenvolupat. En la reunió que van fer el senyor Espot i el senyor Landry a Escaldes, ens van dir que ja tenien pràcticament negociat amb Europa tot el tema de les mercaderies. Ells han negociat amb Europa una modificació duanera per poder instal·lar aquestes zones franques? Jo crec que no. Si no es negocia amb Europa les modificacions per comptar amb una delimitació geogràfica que tingui una tributació especial, no podrem tenir una zona franca a Andorra. I nosaltres tenim tots els estudis de viabilitat econòmica de les zones franques i com s’encaixen en la legislació europea.

I per què no ho comparteixen amb el Govern?

A nosaltres ningú ens ho ha demanat. I no es pot implementar un projecte si prèviament no ho tens clar. Ells no saben quina zona franca necessita Andorra perquè no saben el que són ni com funcionen les zones franques.

Quin seria, doncs, el model que convindria a Andorra?

Hauria de ser una delimitació geogràfica en què instal·laríem una tributació de l’1 al 5% de l’Impost de Societats. I aquí tenim sobirania nosaltres. Els productes que entressin no pagarien aranzels, es manufacturarien a la zona franca i s’exportarien. Cada empresa, per llei, hauria de contractar un mínim de 15 persones i d’invertir un mínim d’1 milió. I la zona franca hauria de ser de titularitat estatal i estar ubicada en dos terrenys al més a prop possible de les dues fronteres.

Quin impacte econòmic tindria per al país?

Això és capgirar l’economia andorrana. Seria substituir el tabac i la davallada dels bancs perquè la zona franca representés el 30% del PIB. I així equilibraríem la balança fiscal. Ara som un país importador i a partir d’aquí començaríem a ser un país exportador. Fins i tot podríem exonerar les empreses del pagament d’impostos durant els dos primers anys, ja que ho guanyaríem a través dels ingressos a la CASS.

Quin tipus d’empreses s’hi podrien instal·lar?

Serien empreses tecnològiques, de comerç internacional i d’investigació i desenvolupament. No seria cànnabis, perquè encara riuen a l’Associació Mundial de Zones Franques, de la qual soc membre, quan els vaig explicar que el Govern volia el cànnabis. La substitució no és cultivar cànnabis per substituir el tabac. Si va per aquí la cosa, que em perdonin, el Govern va molt mal enfocat perquè llavors no ens estan copiant bé. Si ens volen copiar que almenys ens copiïn bé. Nosaltres tenim una cua d’empreses interessades que vindrien aquí a la zona franca.

Com a representant d’una formació obertament antiavortista, què pensa sobre la posada en marxa del servei d’atenció a la dona?

Jo vaig sentir l’altre dia a Acció Feminista que deia que era un nyap. I a mi també em sembla que és un nyap perquè no acontenta ni uns ni els altres. És una mesura de maquillatge que no resol un problema que, efectivament, és de difícil solució.

Per quina solució advocarien des d’UPA?

Jo estic d’acord que algun dia es voti. Som un estat sobirà per canviar la Constitució i tenim tot el dret a fer-ho. Les constitucions no són immutables i si el poble andorrà decideix modificar-la, doncs es podria canalitzar a través d’un referèndum. I aquest precisament és un exemple de com L’A va enganyar a tothom durant la campanya electoral. I el senyor Jordi Gallardo pot acabar com l’Albert Rivera si segueix fent girs sense tenir una línia clara.

tracking