David Baró

“La compra d'Arcalís no va ser una decisió política”

Baró afirma que en els dos mandats han aconseguit congelar els impostos i reduir un 50% l’endeutament de la parròquia i se sent optimista respecte a la pròxima corporació comunal

“La compra d'Arcalís va ser una decisió política”L. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cònsol major de la Massana fa un balanç molt positiu dels dos mandats al capdavant de la corporació. A partir d’ara farà un pas cap a la vida privada, on l’esperen projectes personals.

Quina valoració fa dels vuit anys de mandat?

Curiós. Aquests vuit anys hem fet de la Massana una parròquia dinàmica, amb un gran creixement econòmic que considero sostenible, i hem deixat el comú sanejat. També hem aconseguit que l’estació tanqui amb beneficis des de fa sis anys i hi hem pogut invertir uns 25 milions d’euros. Tanmateix, a la parròquia s’han invertit entre 18 i 19 milions d’euros.

Considera que han dut a terme tots els projectes plantejats?

Bé, crec que sí, tot i que en ambdós programes sempre hi ha un factor de continuïtat, ja que hi ha coses que són del dia a dia. D’altra banda, estic content perquè puc afirmar que el primer mandat el vam tancar amb un 97% de compliments de les accions proposades, i aquest mandat el tancarem al 96%. Àdhuc, des de la corporació també hem fet altres coses que no estaven planejades com, per exemple, el Prat del Colat.

Es mostra content de la feina feta.

Molt, veníem d’un moment de crisi i el vam superar, però els mèrits no són només meus, són de tot el comú i els tècnics. Em sento molt agraït d’haver treballat amb ells. Considero que hem aconseguit fer més amb menys i això és el que compta.

La reducció de l’endeutament comunal ha estat un dels punts àlgids dels mandats.

Correcte. Quan Ciutadans Compromesos va entrar el 2012 ens vam trobar un endeutament de 44 milions d’euros i en els dos mandats hem aconseguit reduir-lo a 12 milions. Per tant, hem pogut rebaixar un total de 32 milions d’euros l’endeutament. Tanmateix, com que 10 milions són preferents d’EMAP i els hem d’anar recomprant la rebaixa real és de 22 milions en vuit anys. Per mi és una gran notícia, perquè deixo al comú un coixí de set milions d’euros en positiu als bancs per si hi hagués algun imprevist o per incrementar les inversions.

Finalment s’ha acomplert l’objectiu de congelar els impostos.

Sí, fa vuit anys i penso que ha estat una de les millors apostes pel que fa a creixement econòmic. Nosaltres hem optat per mantenir i congelar els impostos en moments complicats, i bé, vam aconseguir que la gent estigués tranquil·la, sabent que no apujaríem l’impost. Amb aquesta filosofia hem aconseguit que el comú passi de 12 a 16 milions d’euros. Tot i això és cert que si haguéssim apujat els impostos ara encara tindríem més beneficis, però la nostra era una aposta a mitjà-llarg termini per fer créixer la parròquia.

Com valora la separació de l’estació amb Ordino Arcalís?

La compra d’Ordino Arcalís no és política, una separació accionarial. Ha estat un canvi accionarial, a Ordino va entrar capital privat i tenien dret a fer-ho. Nos­altres vam lluitar per mantenir el forfet, perquè la destinació geogràfica és valls del nord, i al final el nostre resident pot anar a ambdues estacions.

Creu que és el moment idoni per injectar capital privat a Pal Arinsal?

És el nostre motor econòmic, ha estat i és 100% pública. Avui dia pot funcionar per si sola, ja que aporta beneficis, però si volguéssim fer un gran projecte, com és la unió entre Pal i Arinsal esquiable, necessitaríem una injecció de capital extra.

Considera la desviació de la Massana un projecte fallit?

No. Està previst en el pla d’infraestructures del país i tard o d’hora s’acabarà duent a terme. Primer la nostra aposta és que s’acabi el de Sant Julià, que és per on entren els nostres visitants, i després segurament faran aquest. Tanmateix, hem de fer una reflexió, el vial implica una inversió de 50 milions i aquest import s’haurà de pagar, potser, amb més impostos.

La participació a la parròquia s’ha reduït en 17 punts.

El nostre objectiu era arribar almenys al 50% i hem arribat al 51%. De totes maneres, la participació ha baixat a escala nacional, a la Massana és un fet atípic perquè només hi havia una llista.

Què n’espera del nou equip comunal?

Els desitjo molts encerts que els permetin continuar amb la política que hem fet els últims vuit anys i que puguin assolir el programa electoral en un alt percentatge. Ara iniciaran un període en què se’ls farà una avaluació cada dia durant quatre anys. I bé, comptaran amb el meu suport i el de l’agrupació en tot moment si s’escau.

Quins són els seus projectes de futur?

Jo he de fer un pas al costat i deixar que el meu equip comenci una nova etapa, amb altres persones i d’una altra manera. Em prendre un descans i passaré a la vida privada, on podré fer vacances, estudiar i iniciar altres projectes de caire personal.

tracking