x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Ferran Costa

“Som lleials al que vam dir en campanya i ho tirarem endavant”

Costa admet que l’a ha hagut de fer concessions com el referèndum de l’avortament per entrar al govern, una consulta que creu que no hauria tret un resultat afirmatiu
Ferran Costa exposa els reptes de la nova legislatura

Ferran Costa exposa els reptes de la nova legislatura

El president del grup parlamentari de Liberals d'Andorra, Ferran Costa, parla sobre coalicions, la llei de Funció Pública o l'avortament

Ferran Costa defensa un Govern de coalició davant d'una majoria absoluta.

“Som lleials al que vam dir en campanya i ho tirarem endavant”

Ferran Costa defensa un Govern de coalició davant d'una majoria absoluta.

Eva Bosch
Actualitzada 18/06/2019 a les 09:34
El pacte electoral amb el PS i d’investidura amb Demòcrates ha situat Liberals en el blanc de les crítiques de l’oposició. El president del grup parlamentari defensa que d’Acord s’esgotava el 7 d’abril i la fórmula del Govern de coalició en pro de l’estabilitat i basat en les línies programàtiques, que ha obligat tothom a concessions.

Quins reptes afronta el grup parlamentari en aquesta legislatura?
El repte és tirar endavant un calendari legislatiu que permeti executar les polítiques del nostre programa electoral. Nosaltres des del primer moment hem dit que volíem evitar l’atropellament legislatiu que es va donar en la passada legislatura.


El partit està satisfet amb els ministeris que encapçala?

La negociació la vam deixar en mans del nostre president. El més important era aquest acord que permetés tenir un Govern estable durant quatre anys i en segon terme van entrar les carteres ministerials. Em consta que va ser una petició específica de Jordi Gallardo demanar aquestes carteres perquè pensem que es pot fer bona feina al capdavant d’elles.

És més positiu un Govern tripartit que una majoria absoluta o que un pacte entre dues formacions?
Òbviament. Nosaltres havíem reclamat moltíssimes vegades que la majoria absoluta no era positiva per al país. Aquest Govern de coalició serà molt millor a l’hora de prendre decisions que un de monocolor perquè haurà d’arribar a un consens.


Pintat va criticar el fet que Liberals pactés amb PS per les eleccions i amb Demòcrates per formar govern.

El senyor Pintat està legitimat de dir el que millor li sembli, però són crítiques sense fonament. Nosaltres vam explicar perfectament com funcionava el pacte d'Acord, amb data de caducitat el 7 d’abril. Les dues formacions vam deixar clar que teníem ideologies diferents, però es van acordar uns punts en comú en els quals estàvem d’acord els dos partits. Nosaltres entenem que el nostre compromís amb els electors és el nostre programa electoral. Som totalment lleials al que vam dir en campanya i ho tirarem endavant.

Creu que els votants han entès el joc de pactes?
Puc entendre que hi hagi ciutadans que no l’entenguin, però la realitat del 7 d’abril era la que era. Hi havia tres possibles escenaris. Demòcrates podia governar en solitari amb acords puntuals, en govern de coalició i després hi havia l’opció que el senyor Pere López configurés una majoria alternativa. No sé si va ser la incapacitat manifesta del senyor Pere López de convèncer el senyor Pintat o va ser l’immobilisme ferri del senyor Pintat el que no va permetre aquesta alternativa a tres bandes. Llavors, la nostra militància va decidir el que va creure que era millor per al futur del nostre país i també de la nostra formació, que era entrar al Govern amb Demòcrates.


Què passarà amb la llei de la Funció Pública?
Entenc que el PS busqui manques d’entesa entre les diferents forces que formen la majoria, si jo fos a l’oposició faria exactament el mateix, però no les trobaran. En tot moment vam dir que volíem modificar la llei de la Funció Pública. El Constitucional ha obligat a reobrir el debat i el que defensem és que és una bona oportunitat d’escoltar totes les parts.

Com creu que hauria d’afrontar el Govern les negociacions amb Europa?
Amb total transparència. La ciutadania ha de ser partícip i per a això ha d’haver-hi un flux d’informació del Govern cap al Consell General i cap al ciutadà. D’altra banda, s’ha d’anar a Europa explicant quina és la nostra realitat i les línies vermelles, per exemple en la lliure circulació de persones. Per nosaltres, obrir les fronteres i que s’instal·li qui vulgui al país pot ser un problema molt important.

Al programa, Liberals parlava d’un referèndum per l’avortament. Es podrà tirar endavant aquesta proposta?
En un govern de coalició totes les parts han de fer certes concessions i la consulta sobre l’avortament no serà possible ara per ara. A més, des del pragmatisme, el ciutadà d’Andorra ha votat principalment formacions polítiques que no parlen de despenalitzar l’avortament ni de fer una consulta, per tant sabem que és una concessió que hem de fer i que a més plau a més d’un 50% de la ciutadania.

Creu que podreu rebaixar els anys per obtenir la nacionalitat?
És molt precipitat dir-ho. Des del Consell d'Europa, la recomanació és que es rebaixin els anys per obtenir la nacionalitat. Si s’aconseguirà fer el referèndum no podem dir-ho a hores d'ara, però segur que aquest tema no quedarà apartat en un calaix.

Què li sembla que hi hagi un Govern paritari i una Sindicatura només amb dones?
A mi em consta que no s’ha buscat la paritat expressament i em fa molt feliç pensar que està passant el que jo sempre dic, que s’està normalitzant la normalitat. Que Andorra pugui ser exemple d’igualtat ens ha de tenir a tots molt satisfets.
Etiquetes
  • #15 Xavier
    (25/06/19 07:38)

    Costa torna al teu pais populista de pacotilla i oportunista

    Respondre
  • #14 Realitat
    (24/06/19 20:36)

    Cosins germans de Vox. Vet aquí.

    Respondre
  • #13 Anna
    (24/06/19 09:47)

    Lleials al que vau dir????? Pero quina barra...... Anaveu per les cases súplicant el vot per fer fora als corruptes de DA, i ara us donen 4 premis i a mamarla.... Venga YA!

    Respondre
  • #12 esteve
    (21/06/19 20:43)

    Aquest noi no es ni andorra

    Respondre
  • #11 Anònim Andorrà
    (20/06/19 16:54)

    Vau basar al vostra campanya en fer fora a DA i a l'hora de la veritat heu escopit a la cara de tots els que us van votar. Sou una colla d'impresentables sense vergonya ni integritat ideològica.

    Respondre
  • #10 Pere
    (16/06/19 22:37)

    Pitjor que els trampossos, són els consentidors i la connivència.
    Tot forma part de la mateixa maquinària. Vergonyós!.

    Respondre
  • #9 Albert
    (16/06/19 20:56)

    Liberals..... pa per avui i fam per demà... us heu equivocat.... fin de la història.

    Respondre
  • #8 Com diu la canço del Llach !QUE TINGUEU SORT!!
    (16/06/19 17:16)

    Un del PS et desitja sort, perque tart o aviat la necessitaras!!

    Respondre
  • #7 PENOS
    (16/06/19 15:55)

    Wanton va dir..
    Estic molt d'acord amb tu hi ha molta gent desebuda amb com s'han decidit i fet les coses Penso que costarà molt canviar el que pensa tota la gent que us ha votat i crec que també tindreu difícil una fiusio amb DA perquè internament tampoc els hi ageaden els traïdors DA us necessitava i  ua ha comprat amb unes quantes cadires que pagareu molt cares!! Temps al temps....

    Respondre
  • #6 Hipolit
    (16/06/19 15:12)

    Ens vàreu enganyar... LA mai més... molta gent us vam votar per treure DA del Govern i no per fer el que esteu fent... a les Comunals no els votare ni en somnis.

    Respondre
Veure’n més
15
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts