x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Xavier Espot

“Segurament s'haurà de decidir entre que governi López o Espot”

El cap de llista demòcrata considera que el ps és l’únic beneficiat del triple pacte que s’està negociant i que situa el candidat socialdemòcrata com l’alternativa de Govern
Entrevista a Xavier Espot

Entrevista a Xavier Espot

Espot redueix els candidats a dos si es produeix l'aliança PS, Liberals i SDP

Actualitzada 16/01/2019 a les 07:22
Amenys de tres mesos per a les eleccions del 7 d’abril l’escenari polític no para de canviar. La possibilitat del pacte a tres bandes PS-Liberals-SDP és un nou moviment que reorganitza les fitxes del tauler. Al mateix temps, els demòcrates segueixen negociant un pacte amb la tercera via de Josep Pintat i amb Ciutadans Compromesos.

Com afecta DA la possible triple aliança PS-L’A-SDP?
Respecto plenament qualsevol aliança electoral la faci qui la faci. L’afectació dependrà molt de les persones que acabaran configurant cadascuna de les llistes. És una evidència que en política, i no només per a aquesta coalició, un més un no fan mai dos, i això també ens afectaria a nosaltres si féssim algun pacte.


És un front anti-DA?

Tampoc ho amaguen. Malgrat les grans diferències ideològiques entre els socialistes o socialdemòcrates i els liberals, ells defensen que la coalició és un sistema per sortejar l’actual sistema electoral i tenir més consellers. És una evidència. No hi ha un acord previ sobre un projecte de Govern concret i comú.

Quines opcions té DA de pactar amb la ‘tercera via’. Aquest acord tripartit al davant n’augmenta les possibilitats?
Encara no se sap qui serà la tercera via i ni tan sols si hi haurà tercera via. Hem tendit ponts i vaig parlar amb el senyor Pintat amb la voluntat de trobar punts d’acord. En aquest sentit també he mantingut converses amb gent de Ciutadans Compromesos de la Massana. Estem en la centralitat de l’espectre polític i sempre hem apostat per eixamplar la base de gent dins del projecte. Des del nostre punt de vista no canvia res pel fet del triple pacte, en cas que es faci. Nosaltres seguirem igual: tendint ponts.


A qui beneficia la triple unió?

Evidentment el Partit Socialdemòcrata. Cap de les altres dues formacions. I permet a Pere López instaurar-se com a alternativa de Govern.

Preveu unes eleccions en què les dues opcions fonamentals siguin el PS i DA?
Si es consolida aquest pacte a tres bandes molt possiblement la ciutadania haurà d’elegir entre un projecte encapçalat pel senyor Pere López o un projecte encapçalat pel senyor Xavier Espot.


La campanya estarà molt concentrada en l’avortament, la UE i els lloguers.
Crec que hi ha formacions que tenen interès a plantejar la campanya en temes com l’avortament, la doble nacionalitat o el vot dels residents. Creiem que centrar el debat en aquests temes és anar a buscar divisió en la nostra societat. Després hi ha altres formacions, com els demòcrates, que han de fer pivotar el debat en els temes quotidians que més preocupen els ciutadans. Entre aquests temes es troba indiscutiblement la problemàtica dels lloguers. S’ha de poder debatre sobre tot, però no centrar el debat en temes com l’avortament, que tenen unes conseqüències molt directes, a diferència del que algunes formacions volen fer creure.

Se’ls ha acusat de reaccionar ara davant el descontentament social després de la manifestació que va reunir més de mil persones. I que per això han presentat tot un seguit de mesures per millorar el poder adquisitiu.
No hi estic d’acord. Les mesures que hem pres ara per millorar el poder adquisitiu són una continuació de les que hem anat prenent al llarg de la legislatura. Incrementem ara un 3,2% el salari mínim però ja feia quatre anys que l’apujàvem per sobre de l’IPC. Ja hi havia una voluntat ferma i efectiva de millorar la situació dels ciutadans. També hem anat augmentat les pensions no contributives i ara apujarem les contributives. Ara hem volgut donar un impuls suplementari partint de la constatació que una part de la població ha perdut capacitat adquisitiva.

Considera que les mesures que s’han pres poden ser un ajut important.
Les mesures donen una resposta equilibrada. Revalorització de quatre vegades l’IPC per al salari mínim i les pensions contributives més baixes. Increment obligatori dels salaris que estiguin per sobre del salari mínim i per sota dels 24.000 euros. I cal agrair el posicionament de les patronals donant-hi suport. I s’ha donat una resposta, no definitiva però sí necessària, a la problemàtica dels lloguers. No fem volar coloms. Calen dades per afinar les polítiques d’habitatges i hi ha mesures preses que tindran efecte a mitjà termini. Esperant això fem una pròrroga d’un any per aturar aquests casos, que crec que eren minoritaris, però això no és consol per als que ho pateixen, d’increments del 30% i del 40% en el lloguer.

Quan hi ha un canvi de líder els partits tenen cert reposicionament. DA amb Espot passa a ser més social, més conser­vador...
El canvi no incidirà en el posicionament ideològic. Estem en la centralitat i som un partit que sap ser conservador quan cal i progressista quan és necessari. Perquè a vegades la millor forma de conservar les coses és fer-les evolucionar. Cada líder aporta matisos i Toni Martí té moltes qualitats que jo no tinc i alguns defectes que tampoc tinc i viceversa. Hi haurà un canvi en les formes i també en les candidatures, en què hi haurà una renovació important.

Aquesta precampanya serà llarguíssima i amb un ambient enrarit amb tots els atacs i difamacions a polítics, banquers i institucions que s’estan rebent gairebé diàriament.
Com que les altres forces havien elegit, legítimament, el líder amb molta anticipació al final nosaltres també ens hem vist en la tessitura de fer-ho. Aquest és un canvi respecte a la tradició a Andorra, on es feia tot a prop de l’inici de la campanya. És molt negatiu el que està passant amb notícies que es vehiculen a través de mitjans digitals i que pretenen injuriar, calumniar i difamar persones pel simple fet de pertànyer al Govern o certes formacions polítiques. Desacredita les persones que ho pateixen, tota la classe política i també, i molt, aquells que estan emetent aquestes notícies. Hem de seguir impassibles davant de les notícies que no tinguin fonament ni un mínim valor informatiu real.

La configuració de pactes com, per exemple, si n’hi ha o no n’hi ha amb la ‘tercera via’, s’ha de fer ja o serà a prop de les eleccions?
Si hi ha un pacte crec que no hauria de tardar gaire. Ara ja toca començar a pensar en les candidatures i per poder-ho fer cal saber si hi haurà un pacte amb la tercera via.
Etiquetes
Veure’n més
41
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts